Loading

Οι 10 μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία.

Κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του πολιτισμού μας έχουν σημειωθεί τραγικές κατάστροφες που στέρησαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και αποπροσανατόλισαν άλλους τόσους. Σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, τυφώνες, καύσωνες και τσουνάμια είναι φαινόμενα τα οποία μας τρομοκρατούν και μόνο στο άκουσμα. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι λέξεις παίρνουν υπόσταση και γίνονται πραγματικότητα;

1.Στις 26 Απριλίου του 1989, τυφώνας Νταουλατπούρ- Σατούρια έπληξε το κεντρικό Μπαγκλαντές, αφήνοντας στο πέρασμα του 1.300 νεκρούς και 80.000 άστεγους. Στο αποκορύφωμα του είχε εύρος 2,4 χλμ και ανέμους ταχύτητας 350 χλμ/ώρα. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο τυφώνα της ιστορίας, παρόλα αυτά δεν ήταν ο μεγαλύτερος. Το 2013 το Ελ Ρένο της Οκλαχόμα, χτυπήθηκε από έναν ισχυρότερο τυφώνα, ο οποίος όμως άφησε πίσω του μόλις 18 νεκρούς.

2.Μετά το 1540 το θερμότερο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 2003, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου σε τακτική βάση από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο. Οι θερμοκρασίες επέφεραν ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και τουλάχιστον 35.000 θανάτους. Πολλά από τα θύματα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Μόνο η Γαλλία θεωρείται πως είχε 14.000 θανάτους.

3.Το 1815  σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείου που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το ηφαίστειο Ταμπόρα. Η στάχτη κάλυψε τον Ήλιο για δύο ημέρες σε απόσταση 600 χλμ., ενώ προκάλεσε πτώση θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, κάτι που με τη σειρά του είχε κακές επιπτώσεις σε σπαρτά. Το 1815 χαρακτηρίστηκε «έτος χωρίς καλοκαίρι», λόγω των επιπτώσεων. Εκτιμάται ότι άμεσα ή έμμεσα (έκρηξη, ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας της κ.α) οι νεκροί έφτασαν τις 92.000.

4.Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 ένας σεισμός 9.1 ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρα, προκάλεσε τσουνάμι με κύματα 30 μέτρων τα οποία έφτασαν σε ακτές από την Ινδονησία μέχρι και την Αφρική. Οι νεκροί εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 230.000 και 280.000.

azureedge.net

5.Ο σεισμός στην Κρήτη τον Ιούλιο του 365 μ.Χ. Το επίκεντρο ήταν κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης, και το μέγεθος του εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 8,3 και 8,7 Ρίχτερ, κάτι που τον καθιστά τον ισχυρότερο της Μεσογείου. Κατέστρεψε σχεδόν όλες τις πόλεις της Κρήτης και προκάλεσε καταστροφές σε κεντρική και νότια Ελλάδα, Λιβύη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο. Ακολούθησε τρομερό τσουνάμι που έσπειρε την καταστροφή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, με κύματα μέχρι και 12 μέτρων, σκοτώνοντας χιλιάδες. Αναφορές υπάρχουν σε πολλούς συγγραφείς του τέλους της Αρχαιότητας. Όσον αφορά στους νεκρούς, ο Αμμιανός Μαρκελλίνος εκτίμησε πως, στην Αλεξάνδρεια και μόνο, έχασαν τη ζωή τους 10.000. Η ημέρα του σεισμού ήταν γνωστή επί 200 χρόνια ως «ημέρα του τρόμου». Οι περιοχές που επλήγησαν ήταν πυκνοκατοικημένες, οπότε οι νεκροί θεωρείται βέβαιο πως ήταν εκατοντάδες χιλιάδες.

6.Το 1556 στην Κίνα σημειώθηκε ο πιο θανατηφόρος σεισμός της ιστορίας, με 830.000 νεκρούς. Το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8.3 ρίχτερ και οι αναφορές της περιόδου είναι συγκλονιστικές αφού γίνεται λόγος για άνοιγμα φαραγγιών και χασμάτων, αλλαγή θέσης βουνών, δημιουργία λόφων κλπ.

7.Ο κίτρινος ποταμός, που βρίσκεται στην Κίνα, ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικά επιρρεπής στις πλημμύρες. Το 1887 πλημμύρισε και κατέστρεψε ολοσχερώς περίπου 50.000 τετραγωνικά μίλια γης. Η πλημμύρα λέγεται ότι σκότωσε μεταξύ 900.000-2.000.000 ανθρώπους. Οι αγρότες που ζούσαν και καλλιεργούσαν κοντά στον ποταμό είχαν χτίσει μικρά αναχώματα που ήταν, σε ένα σημείο, ικανά να συγκρατήσουν το νερό εάν έβρεχε. Εντούτοις, η δυνατή βροχή που ήρθε πάρα πολύ γρήγορα εξουδετέρωσε τα αναχώματα και ο ποταμός πλημμύρισε.

8.Ο κυκλώνας Bhola χτύπησε το ανατολικό Πακιστάν, τη σημερινή Μπανγκλαντές στις 12 Νοεμβρίου 1970. Οι ισχυροί άνεμοι χτύπησαν την περιοχή με 115mph και η δύναμη της θύελλας καταγράφηκε να έχει φθάσει στην κατηγορία 3 – τυφώνας. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι δεν σκοτώθηκαν όλοι από τον τυφώνα αλλά από αυτά που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της φυσικής καταστροφής οι περισσότεροι από εκείνους έχασαν τη ζωή τους λόγω του κύματος θύελλας που έφερε με τη σειρά του δυνατή βροχή, προκαλώντας πλημμύρα σε πολλές περιοχές. Λέγεται ότι μέχρι και 500.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

i1.prth.gr

9.Το 1839 ένα μεγάλο σύστημα κυκλώνων χτύπησε την Ινδία. Στις 25 Νοεμβρίου κυκλώνας με διάμετρο 15 μέτρα κατέστρεψε εντελώς μια πόλη. Εξαφάνισε κυριολεκτικά όλα όσα βρήκε μπροστά του, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Coringa. Δυστυχώς, η πόλη δεν επανοικοδομήθηκε ποτέ πραγματικά. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

10.Το φράγμα Banqiao χτίστηκε προκειμένου να συγκρατηθούν περίπου 12 ίντσες βροχόπτωσης που έπεφταν κάθε ημέρα στην περιοχή. Όμως, τον Αύγουστο του 1975 εκείνοι που δημιούργησαν το φράγμα ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι που δεν είχαν προβλέψει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκε μια θύελλα, που προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ ενός κρύου μετώπου και ενός μεγάλου τυφώνα. Το αποτέλεσμα ήταν ασταμάτητες βροχές. Η βροχόπτωση ήταν τόσο βαριά που 7,46 ίντσες έπεφταν κάθε ώρα. Αυτό πρόσθεσε περίπου 41,7 ίντσες βροχής επιπλέον κάθε ημέρα. Το φράγμα τελικά κατέρρευσε, λόγω της παρεμπόδισης ιζηματογένεσης και 15,738 δισεκατομμύρια τόνοι νερού απελευθερώθηκαν μέσα στις επόμενες μερικές ημέρες. Τα κύματα που δημιουργήθηκαν έφταναν μέχρι τα 8 μέτρα ύψος. Χτύπησαν πόλεις και χωριά με μια ταχύτητα 31 μιλίων την ώρα και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Όταν το νερό έφυγε, υπολογίστηκε ότι πάνω από 231.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: insuranceinnovation.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι 10 μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία.