Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι τα πιο υπεύθυνα ; Ότι τα μεσαία είναι αυτά με τις περισσότερες ανασφάλειες και τα μικρότερα αυτά με τον πιο εκρηκτικό χαρακτήρα; Είναι όλα αυτά ένας μύθος ή αποτελούν πραγματικότητα; 

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Το 1920 , ο Άλφρεντ Άντλερ, γνωστός Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος, ασχολήθηκε με τη θεωρεία αν η σειρά γέννησης του κάθε ανθρώπου έχει επιρροή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του και τα πορίσματα είχαν δείξει αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε ιεραρχική δομή ξεχωριστά.

Το πρωτότοκο παιδί:

tlife.gr

 Το μεγαλύτεροπαιδί σε μια οικογένεια είθισται να παρομοιάζεται με ένα αυταρχικό  ηγέτη. Συγκεκριμένα, κατέχει πολύ δυναμική  προσωπικότητα με έντονο το στοιχείο της υπευθυνότητας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ο ξεχωριστός εν μέρη, τρόπος διαπαιδαγώγησης τους, αφού οι γονείς τείνουν να είναι πιο αυστηροί και επικριτικοί προς αυτά. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά συχνά τα πρωτότοκα παιδιά δεν δέχονται με τίποτα την αποτυχία και μισούν το να παραδέχονται τα λάθη τους. Έχουν πάντοτε ψηλές προσδοκίες για την ζωή τους και διακατέχονται από τελειομανία, αφού με σκοπό να  επιτύχουν αυτό που επιθυμούν, ξεπερνούν τα όρια τους .

Το μεσαίο παιδί:

mixanitouxronou.gr

Συχνά, το δεύτερο παιδί της οικογένειας, σε σύγκριση με το πρώτο παιδί παρουσιάζει λιγότερα στοιχεία τελειομανίας και υπευθυνότητας.  Επίσης, οι γονείς γίνονται λιγότερο υπερπροστατευτικοί και περισσότερο ευέλικτοι, γεγονός που δίνεται η ευκαιρία σε αυτά να γινούν πιο ανεξάρτητα, αυτόνομα ή πιο συνεργατικά.  Ακόμη, ένα μεγάλο ποσοστό τον δευτερότοκων παιδιών παρουσιάζουν έντονη ανταγωνιστικότητα στην προσωπικότητα τους, η οποία προέρχεται από την επιθυμία τους να ακολουθήσουν τα χνάρια του μεγαλύτερου παιδιού ή να τα ξεπεράσουν, θέτοντας δικούς του στόχους. Τέλος, ίσως και το πιο διαδεδομένο γνώρισμα του χαρακτήρα τους, είναι η  ζήλεια.  Το αίσθημα αυτό, προκύπτει από την ανασφάλεια του παιδιού, όχι μόνο όταν συγκρίνει τον εαυτό του με το μεγαλύτερο παιδί, αλλά επίσης όταν θεωρεί ότι βρίσκεται σε λιγότερο προνομιούχα θέση.

Το τελευταίο παιδί:

m.eirinika.gr

Το μικρότερο παιδί της οικογένειας, είναι αυτό που μεγαλώνει με την μεγαλύτερη ευελιξία και χαλαρότητα όσο αφορά την διαπαιδαγώγηση. Συνέπεια αυτού είναι η αλλεπάλληλη αποποίηση των ευθυνών και η χειριστικότητα τους, μέχρι να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Παράλληλα, είναι το παιδί με την πιο επαναστατική προσωπικότητα και με την πιο έντονη κοινωνικότητα. Δημιουργεί φιλίες με μεγάλη ευκολία και σε γενικές γραμμές κυλάει η ζωή του με ανεμελιά.

Μοναχοπαίδι:

parentsgo.kidsgo.com.cy

Παιδιά χωρίς αδέλφια, παρουσιάζουν συνδυασμό προσωπικότητας με αυτό του μεγάλου παιδιού και του μικρού. Αναλυτικότερα, λόγω του ότι οι πλείστες συναναστροφές τους είναι με ενήλικες, τείνουν να γίνονται πιο ώριμα και συνάμα υπεύθυνα άτομα. Παράλληλα όμως, τις πλείστες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά εγωκεντρικά , στο σχολείο δεν αναπτύσσουν εύκολα φιλικές σχέσεις, καθώς στην μετέπειτα πορεία τους αποδεικνύονται αρκετά εξαρτημένα άτομα.

Παρόλο που η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού επηρεάζει σε ένα βαθμό την προσωπικότητα του, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν καθορίζεται εξ ολοκλήρου από αυτή. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα παίζουν πολλοί παράγοντες, κυρίως κοινωνικοί.

Ψάξε στη δική σου οικογένεια και πες μας.  Ισχύουν αυτά που λέμε;

Πηγές:
Journal of Research in Personality
PNAS
www.kellyspyridaki.gr/birth_order

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tempo24.news

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
13
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
1
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
4
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!