Loading

Πώς επηρεάζει η σειρά γέννησης την προσωπικότητα μας;

svg9 Νοεμβρίου, 2020HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι τα πιο υπεύθυνα ; Ότι τα μεσαία είναι αυτά με τις περισσότερες ανασφάλειες και τα μικρότερα αυτά με τον πιο εκρηκτικό χαρακτήρα; Είναι όλα αυτά ένας μύθος ή αποτελούν πραγματικότητα; 

Το 1920 , ο Άλφρεντ Άντλερ, γνωστός Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος, ασχολήθηκε με τη θεωρεία αν η σειρά γέννησης του κάθε ανθρώπου έχει επιρροή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του και τα πορίσματα είχαν δείξει αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε ιεραρχική δομή ξεχωριστά.

Το πρωτότοκο παιδί:

tlife.gr

 Το μεγαλύτεροπαιδί σε μια οικογένεια είθισται να παρομοιάζεται με ένα αυταρχικό  ηγέτη. Συγκεκριμένα, κατέχει πολύ δυναμική  προσωπικότητα με έντονο το στοιχείο της υπευθυνότητας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ο ξεχωριστός εν μέρη, τρόπος διαπαιδαγώγησης τους, αφού οι γονείς τείνουν να είναι πιο αυστηροί και επικριτικοί προς αυτά. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά συχνά τα πρωτότοκα παιδιά δεν δέχονται με τίποτα την αποτυχία και μισούν το να παραδέχονται τα λάθη τους. Έχουν πάντοτε ψηλές προσδοκίες για την ζωή τους και διακατέχονται από τελειομανία, αφού με σκοπό να  επιτύχουν αυτό που επιθυμούν, ξεπερνούν τα όρια τους .

Το μεσαίο παιδί:

mixanitouxronou.gr

Συχνά, το δεύτερο παιδί της οικογένειας, σε σύγκριση με το πρώτο παιδί παρουσιάζει λιγότερα στοιχεία τελειομανίας και υπευθυνότητας.  Επίσης, οι γονείς γίνονται λιγότερο υπερπροστατευτικοί και περισσότερο ευέλικτοι, γεγονός που δίνεται η ευκαιρία σε αυτά να γινούν πιο ανεξάρτητα, αυτόνομα ή πιο συνεργατικά.  Ακόμη, ένα μεγάλο ποσοστό τον δευτερότοκων παιδιών παρουσιάζουν έντονη ανταγωνιστικότητα στην προσωπικότητα τους, η οποία προέρχεται από την επιθυμία τους να ακολουθήσουν τα χνάρια του μεγαλύτερου παιδιού ή να τα ξεπεράσουν, θέτοντας δικούς του στόχους. Τέλος, ίσως και το πιο διαδεδομένο γνώρισμα του χαρακτήρα τους, είναι η  ζήλεια.  Το αίσθημα αυτό, προκύπτει από την ανασφάλεια του παιδιού, όχι μόνο όταν συγκρίνει τον εαυτό του με το μεγαλύτερο παιδί, αλλά επίσης όταν θεωρεί ότι βρίσκεται σε λιγότερο προνομιούχα θέση.

Το τελευταίο παιδί:

m.eirinika.gr

Το μικρότερο παιδί της οικογένειας, είναι αυτό που μεγαλώνει με την μεγαλύτερη ευελιξία και χαλαρότητα όσο αφορά την διαπαιδαγώγηση. Συνέπεια αυτού είναι η αλλεπάλληλη αποποίηση των ευθυνών και η χειριστικότητα τους, μέχρι να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Παράλληλα, είναι το παιδί με την πιο επαναστατική προσωπικότητα και με την πιο έντονη κοινωνικότητα. Δημιουργεί φιλίες με μεγάλη ευκολία και σε γενικές γραμμές κυλάει η ζωή του με ανεμελιά.

Μοναχοπαίδι:

parentsgo.kidsgo.com.cy

Παιδιά χωρίς αδέλφια, παρουσιάζουν συνδυασμό προσωπικότητας με αυτό του μεγάλου παιδιού και του μικρού. Αναλυτικότερα, λόγω του ότι οι πλείστες συναναστροφές τους είναι με ενήλικες, τείνουν να γίνονται πιο ώριμα και συνάμα υπεύθυνα άτομα. Παράλληλα όμως, τις πλείστες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά εγωκεντρικά , στο σχολείο δεν αναπτύσσουν εύκολα φιλικές σχέσεις, καθώς στην μετέπειτα πορεία τους αποδεικνύονται αρκετά εξαρτημένα άτομα.

Παρόλο που η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού επηρεάζει σε ένα βαθμό την προσωπικότητα του, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν καθορίζεται εξ ολοκλήρου από αυτή. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα παίζουν πολλοί παράγοντες, κυρίως κοινωνικοί.

Ψάξε στη δική σου οικογένεια και πες μας.  Ισχύουν αυτά που λέμε;

Πηγές:
Journal of Research in Personality
PNAS
www.kellyspyridaki.gr/birth_order

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tempo24.news

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Πώς επηρεάζει η σειρά γέννησης την προσωπικότητα μας;