Loading

Ένας ανικανοποίητος άνθρωπος κυνηγά τα υλικά αγαθά. Ο πλήρης τα απαρνείται…

Η έμπνευση γι αυτό το άρθρο ήρθε καθώς έβλεπα μια διαφήμιση για το νέο επερχόμενο κινητό που θα ερχόταν για να «ταράξει τα νερά». Ο εκφωνητής διαλαλούσε τα τόσα χαρακτηριστικά του, που ήταν αδύνατο να μην το αγαπήσεις…νέα αναβαθμισμένη κάμερα, οκταπύρηνος επεξεργαστής και χωρητικότητα 130 GB.

Πώς καταντήσαμε έτσι οι άνθρωποι; Γεμίζουμε την ζωή μας με καθετί υλικό, για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους γύρω μας και να καλύψουμε το κενό που έχουμε μέσα μας. Πιανόμαστε θύματα των πωλητών, αναζητώντας την ανάγκη να είμαστε «πάντα στην μόδα».

Ξέρετε κάτι; Δεν είναι πάντα έτσι. Η ευτυχία και οι καλές στιγμές δεν βρίσκονται στην μεγάλη ζωή. Τα υλικά αγαθά δεν γεμίζουν το κενό, απλά παραπλανούμε τον εαυτό μας από αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Είναι αναγκαία τρία κινητά με κάμερα 12MP, οθόνη 2400×1080 και selfie κάμερα 10 megapixel; Το ρούχο με την μάρκα επάνω, μήπως είναι πιο ζεστό από αυτό χωρίς το λογότυπο;

Μάλλον και στις δυο ερωτήσεις η απάντηση είναι όχι. Είναι λάθος να προσπαθούμε να γεμίσουμε το οποιοδήποτε κενό έχουμε μέσα μας με πράγματα αξίας, που με το πέρασμα του χρόνου θα σβήσουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε κενοί, άδειοι μερικές φορές, να αισθανόμαστε περιττοί και αχρείαστοι. Το κενό αυτό, όμως, αν γεμίζει με άχρηστα αγαθά δεν αφήνει τόπο σε αυτό που πραγματικά μετρά: τις στιγμές. Γιατί όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, αυτό που πραγματικά μας γεμίζει αληθινά, είναι οι στιγμές. Στιγμές με τους φίλους μας, στιγμές με την οικογένεια μας ακόμα και στιγμές με τον εαυτό μας. Αυτές οι στιγμές που περνούμε με τα αγαπημένα μας άτομα ή κάνοντας κάτι αξιόλογο για τον εαυτό μας, μένουν ανεξίτηλα γραμμένες μέσα μας, σε αντίθεση με τα υλικά αγαθά που με το πέρασμα του χρόνου παλιώνουν και χρειάζονται ανανέωση.

psychologynow.gr

«Αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, με λεφτά που δεν μας ανήκουν, για να εντυπωσιάσουμε άτομα που δεν συμπαθούμε «, είχα διαβάσει κάποτε. Και πράγματι, όλη αυτή η αγορομανία, πολλές φορές πηγάζει από την ανάγκη μας να γίνουμε αρεστοί και να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους. Γιατί όμως έχοντας ένα αυτοκίνητο μάρκας πρέπει να καθορίζει ποιοι πραγματικά είμαστε; Γιατί το φόρεμα των 500 ευρώ πρέπει να εντυπωσιάζει περισσότερο από αυτό των 80; Όσο άσχημο και ώμο να ακούγεται η ευτυχία δεν μπορεί να αγοραστεί και ο καταναλωτισμός πολλών ατόμων εκλαμβάνεται ως- αποτυχημένη, για εμένα- ανάγκη για να γεμίσουν τις απουσίες που έχουν μέσα τους. Η καλύτερη πλάνη που μπορεί να πέσει ο άνθρωπος είναι να περάσει τα υλικά αγαθά ως την απόλυτη ικανοποίηση.

Αυτά σκεφτόμουν καθώς η διαφήμιση έτρεχε, που όπως φαντάζομαι θα έκανε πολλούς να τρέξουν να αγοράσουν το νέο κινητό. Χρειάζεται άραγε κάμερα 12MP για την απαθανάτιση μιας ευχάριστης στιγμής; Χρειάζεται αυτοκίνητο με υβριδική τεχνολογία για να μας μεταφέρει στον προορισμό μας; Δεν ξέρω, ίσως αν αλλάξω κανάλι να καταφέρω και εγώ να πέσω στα δίχτυα μιας διαφήμισης.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: iforinterview.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ένας ανικανοποίητος άνθρωπος κυνηγά τα υλικά αγαθά. Ο πλήρης τα απαρνείται…