Loading

Αριθμολογία: μια Αρχαία Επιστήμη

Το όνομα του Πυθαγόρα είναι αρκετά γνωστό σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως. Ήταν ένας άνθρωπος με μια τεράστια ευφυΐα. Έδωσε σημαντικό έργο στον τομέα της επιστήμης της μουσικής και ιδιαίτερα των μαθηματικών. Γεννήθηκε στην Σάμο. Στην διάρκεια της ζωής του ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στη Βαβυλώνα αλλά και στην Ινδία. Τα ταξίδια που έκανε είχαν σκοπό στο να έρθει ο Πυθαγόρας σε επαφή με όλες τις μαθηματικές και αστρονομικές γνώσεις της τότε εποχής.  Η Σχολή του Πυθαγόρα θεωρείται το πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου, η πρώτη Σχολή Σκέψης.

Η Πυθαγόρειος Σχολή θεωρούταν μυστική, ενώ συνάμα είχε κοινοβιακή μορφή. Έτσι, η γνώση της θεωρίας των αριθμών παρέμενε εντός της Πυθαγόρειας Σχολής και την κατείχαν μόνο οι μυημένοι μαθητές του. Ο κάθε αριθμός από το 1 έως και το 10 είχε διάφορες έννοιες και αποτελούσαν σύμβολα. Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να διευκρινισθεί ότι η Πυθαγόρεια Αριθμολογία δεν έχει καμία σχέση με μαντεία ή πρόβλεψη.

Είναι μία μέθοδος που προσφέρει αυτογνωσία. Εμβαθύνει με επιστημονικό τρόπο στο εσωτερικό νόημα των αριθμών. Οι αριθμοί είναι το κλειδί του κόσμου διότι όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος ΄΄τα πάντα ρει΄΄. Κάθε κίνηση λοιπόν υπόκειται σε ένα νόμο και μια τάξη, των οποίων ο αριθμός είναι η έκφραση. Ας μελετήσουμε τώρα τη λογική, φιλοσοφική, λογοτεχνική και ιστορική σημασία των αριθμών, ξεκινώντας από τον αριθμό ένα.

1- Η λέξη κλειδί είναι η Ταυτότητα. Είναι ο αριθμός της ομοιότητας ή ο αριθμός που είναι χωρίς ανομοιότητα. Συμβολίζει την ταυτότητα εαυτού με όλους τους εαυτούς, την ταυτότητα με την θεότητα. Η μονάδα είναι η μόνη αρίθμηση που μπορεί να υπάρξει αυτή καθαυτή χωρίς περιορισμό.

2-Η λέξη κλειδί είναι Χάος. Είναι το σύμβολο της ανομοιότητας, αντιπροσωπεύει την δυαδικότητα, τις διαφορές. Είναι ένας αριθμός ψευδαίσθησης, επειδή η διαφορά είναι ψευδαίσθηση. Είναι ένας αριθμός άγνοιας επειδή η ψευδαίσθηση, ιδιαίτερα η ψευδαίσθηση της χωριστικότητας είναι η ρίζα της άγνοιας.

3- Η λέξη κλειδί είναι Σοφία. Επειδή η σοφία είναι μέτρο και το μέτρο είναι μεταξύ άκρων, επομένως από την έννοια των άκρων και του μέτρου αναπτύσσεται μια τρίαινα στην οποία το μεσαίο σημείο απέχει από τα άκρα. Το σημείο αυτό είναι η σοφία επειδή η σοφία είναι ίση απόσταση από όλα τα άκρα. Η σοφία αντιπροσωπεύεται από τις τριάδες διότι σε αυτές έχουμε ισορροπία, ένα τρίγωνο είναι μια ισορροπημένη μορφή.

4- Η λέξη κλειδί είναι Νόηση. Αποτελεί ολοκλήρωση διότι 1+2+3+4=10, ο 10 θεωρείται τέλειος αριθμός. Είναι ο αριθμός της διάνοιας ή του διανοητικού. Επίσης ο αριθμός αντιπροσωπεύει τον υλικό κόσμο. Αντιπροσωπεύει τον νου που εστιάζει στην ύλη και αυτό ονομάζετε διάνοια. Ενώ ο αριθμός 3 αντιπροσωπεύει τον νου εστιασμένο σε μια ανώτερη κατάσταση, επομένως αφηρημένη ή δημιουργική.

5-Η λέξη κλειδί είναι Ισορροπία. Είναι η ισορροπία στη λειτουργία ή στην ύπαρξη. Είναι μια ισορροπία δυνάμεων και όχι μια ισορροπία συνείδησης. Ακόμα αντιπροσωπεύει τις αισθητηριακές δυνάμεις του ανθρώπου.

asibiliou.gr

6-Η λέξη κλειδί είναι Αρμονία. Η αρμονία είναι ένα είδος τάξης αλλά δεν ασχολείται τόσο με την ισορροπία, ένα χαρακτηριστικό της είναι η κίνηση. Η αρμονία είναι η ισορροπία των πραγμάτων μέσα τους, πέρα από την σχέση τους με άλλα πράγματα. Για τους Πυθαγόρειους ήταν επίσης ο αριθμός της δημιουργίας.

7–Η λέξη κλειδί είναι Νόμος. Για τους Πυθαγόρειους  ο νόμος ήταν το για πάντα αποκαλυπτικό βιβλίο της αλήθειας. Η επτάδα θέτει σε τάξη το σύμπαν ( επτά φάσεις Σελήνης επτά μέρη του σώματος , επτά εποχές ανθρώπινης ζωής).

8- Η λέξη κλειδί είναι Αγάπη. Αντιπροσωπεύει τις οκτώ μορφές σχέσεων μεταξύ των πραγμάτων. Αυτές οι οκτώ μορφές αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη της στοργής ή της αγάπης. Ακόμα το οκτώ είναι το σύμβολο αποχρώσεων του σεβασμού εκείνων το λεπτών ενεργειών της συνείδησης με τις οποίες το άτομο επιδιώκει να τελειοποιήσει των εαυτό του μέσω της συνεργασίας.

9- Η λέξη κλειδί είναι Περιορισμός. Είναι ο αριθμός του ανθρώπου επειδή είναι ο αριθμός του γενετικού του κύκλου. Αντιπροσωπεύει μια γεννήτρια δύναμη που δεν έχει την ολοκλήρωση ή την πληρότητα της αναγεννητικής ικανότητας.

10-Η λέξη κλειδί είναι Πίστη. Λέγεται πίστη επειδή είναι το αντικείμενο όλης της ανθρώπινης ειλικρινούς ενατένισης. Ακόμα ονομάζετε Θρίαμβος. Είναι ο αριθμός που έχει περάσει από την ενότητα μέσω της διαφορετικότητας. Δημιουργεί ένα είδος ολοκλήρωσης. Είναι η τελική ολοκλήρωση όλων των πραγμάτων στην τελειότητα του εαυτού τους. Είναι το σύμβολο της πληρότητας.

-Εισχωρήστε στα βάθη του εαυτού σας και αντικρίστε την απεραντοσύνη του χρόνου και του χώρου. Αφουγκραστείτε το τραγούδι των άστρων, καταλάβετε τη γλώσσα των αριθμών- ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: astro-live.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Αριθμολογία: μια Αρχαία Επιστήμη