Ήταν 28 Μαΐου απόγευμα όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από το Beezdom για να συμμετέχω σε πρόγραμμα Erasmus+ στη Βουλγαρία. Στο τηλέφωνο με ενημέρωσαν ότι στις 24 Ιουνίου θα διεξαχθεί σε ένα χωριό της Σόφιας συνέδριο σχετικά με τα fake news και την παραπληροφόρηση. Μου πρότειναν λοιπόν να συμμετέχω στο συνέδριο αυτό, λόγω και της αρθρογραφίας μου στο Beezdom.

Μου πέρασαν διάφορα από το μυαλό. Δεν είχα αρκετό χρόνο να σκεφτώ τελικά ποια θα ήταν η απάντηση μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι αρχικά ήμουν λίγο διστακτική να απαντήσω θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση αυτή. Ο πρώτος λόγος που με κρατούσε πίσω ήταν ο προορισμός γιατί δεν ήξερα και πολλά για τη Βουλγαρία. Ο δεύτερος λόγος που δίσταζα ήταν γιατί στο άκουσμα ότι θα συμμετέχω σε ένα συνέδριο, είχα φανταστεί την εμπειρία αυτή κάτι σαν ένα ακροατήριο με πολλές βαρετές ομιλίες και πολλούς ομιλητές. Ο τρίτος και κύριος λόγος που με κρατούσε πίσω ήταν ότι δεν είχα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και φοβήθηκα ότι θα ήταν μια απλά καλή εμπειρία με ανθρώπους που δεν ήξερα προηγουμένως. Δεν είχα αρχικά το θάρρος να πω «ναι, αποδέχομαι την πρόσκληση» χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Περνούσαν διάφορα από το μυαλό μου, μέχρι που κάποιες ώρες μετά θύμωσα με τον εαυτό μου. Δε θύμωσα για τις σκέψεις μου, λογικό είναι να έχουμε αμφιβολίες για κάτι καινούργιο. Θύμωσα που φοβήθηκα να τολμήσω. Ο θυμός μου τελικά όμως μου βγήκε σε καλό. Σταμάτησα να υπεραναλύω όλες τις πληροφορίες που μου δόθηκαν και είπα «ναι».

Χωρίς να γνωρίζω και πολλά για το τι θα ακολουθούσε, λίγες μέρες μετά ετοίμασα βαλίτσες και έφυγα για Βουλγαρία μαζί με το Κυπριακό team. Ένα είναι το σίγουρο. Δεν φανταζόμουν την εμπειρία αυτή τόσο «δυνατή» όπως τελικά ήταν.

Μεταφερθήκαμε μετά το αεροδρόμιο της Σόφιας σε ένα τοπίο πανέμορφο, περιτριγυρισμένο από πράσινο και καθαρό αέρα. Συγκεκριμένα, φτάσαμε στην Lozen της Σόφιας. Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μεσάνυχτα της 22ης Ιουνίου. Ήταν τόσο ξεχωριστό το τοπίο που θα μπορούσα να μένω για πάντα εκεί.

Τις επόμενες μέρες όταν πια έφτασαν κι άλλοι νέοι για το πρόγραμμα από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Εσθονία, ξεκίνησε αυτό το γεμάτο γνώσεις και πολλές πολλές στιγμές ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ζήσαμε πολλά. Κάναμε δραστηριότητες μαζί, παίξαμε παρέα, ανταλλάξαμε απόψεις και κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους και συζητήσαμε για τόσα πολλά. Μαζί κληθήκαμε να δημιουργήσουμε διάφορες εργασίες, δουλέψαμε παρέα και ο ένας συμπλήρωνε τη δημιουργικότητα του άλλου. Περάσαμε αξέχαστες εμπειρίες που θα κρατήσουμε στο μυαλό μας για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Όχι μόνο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία αλλά ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε αρκετά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σαν νέοι το συνέδριο μας ήταν πολύ ενδιαφέρον και αποκομίσαμε γνώση μέσα από αυτό. Αποκτήσαμε γνώσεις για το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων (fake news) και πώς μπορούμε σαν νεαροί αναγνώστες να τις εντοπίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε. Επίσης, μάθαμε για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν μπορούσα να περιγράψω τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε στη γνώση, θα έλεγα ότι αυτός ήταν ο τρόπος ο οποίος απουσιάζει από το κυπριακό σύστημα εκπαίδευσης. Η γνώση υπήρξε αποτέλεσμα συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, δραστηριοτήτων και παρουσιάσεων. Σε όλα αυτά πρωταγωνιστές ήμασταν εμείς.

Φυσικά κάναμε και τη βόλτα μας στην πανέμορφη Σόφια. Νομίζω οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους (γίναμε για λίγο influencers χαχα).

Εάν με ρωτούσατε για ένα δικό μου σχόλιο για την εμπειρία αυτή θα ήταν ένα. Ξεπέρασα τον εαυτό μου. Βγήκα έξω από τα νερά μου γιατί κλήθηκα να επικοινωνήσω με αγνώστους σε μια ξένη γλώσσα και να έχω το θάρρος της γνώμης μου. Ήταν θα έλεγα μια εμπειρία η οποία θα μου μείνει χαραγμένη στο μυαλό σαν ένα ισχυρό παράδειγμα ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό και ξενοφοβίας και σαν ένα παράδειγμα του πώς μια ομάδα νέων μπορεί να δεθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συναισθήματα στεναχώριας μας κατέκλυσαν όταν είπαμε «αντίο» μεταξύ μας. Ευτυχώς πολλές φωτογραφίες θα μας θυμίζουν όλα όσα ζήσαμε παρέα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Να τολμάτε και να έχετε το θάρρος να αποδέχεστε κάθε είδους πρόσκλησης-πρόκλησης ασχέτως εάν τελικά αυτή θα έχει θετική κατάληξη. Η ζωή είναι μικρή, ζήστε την τώρα που μπορείτε, γνωρίστε ανθρώπους και δημιουργήστε αναμνήσεις που θα χαραχθούν για πάντα στο μυαλό σας!

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Beezdom που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή την όμορφη εμπειρία.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
20
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
1
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
3
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!