Η Κίνα δεν είναι απλώς μια χώρα, είναι ένας αινιγματικός απέραντος κόσμος. Η απαράμιλλη της ομορφιά εκτυλίσσεται σε όλα τα μήκη, από τη «Λίμνη του Παραδείσου» στην Ανατολική Κίνα (ακριβώς στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα),

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

oasisparquehotel.com

στο «The Longsheng Rice Terrace» στη Δύση,

guilin.wowtripschina.com

μέχρι τα «Rainbow Mountain» στον Βορρά.

unusualplaces.org

Οι τελευταίες 3 δεκαετίες όμως, έμελλαν να αλλάξουν την παγκόσμια θέση της Κίνας στον χάρτη της τεχνολογίας και της οικονομίας. Από το 1978, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 10% ετησίως και έτσι πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη φτώχεια. Υπήρξαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Αυτό οφείλεται σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση οδήγησαν σε μεγαλύτερη αυτονομία των επιχειρήσεων. Μπορούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους στρατηγικό πλάνο, να θέσουν δικούς τους στόχους, να πουλήσουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, να δώσουν μπόνους σε καλούς εργαζομένους και να κρατήσουν μέρος των κερδών για μελλοντικές επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, ανέπτυξαν νέα προϊόντα, κέρδισαν σημαντικό νόμισμα μέσω του εμπορίου, κατέβαλα κρατικούς φόρους και έδωσαν ευελιξία και ανθεκτικότητα του κράτους.

Σήμερα η Κίνα επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος κόμβος νέας τεχνολογίας με άμεσες επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη (2.7% ΑΕΠ). Μέχρι τώρα έχει επιτύχει να βρεθούν στο τιμόνι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), αναγνώρισης φωνής και «big data». Ωσάν πρωτοπόρα πλέον χώρα με πολλές καινοτομίες, αρχίζουμε να βλέπουμε κάτι βαθύτερο στην Κίνα απ’ ότι τα παραδοσιακούς ορυζώνες και τα καπέλα σε σχήμα κώνου. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα θαύματα της σύγχρονης Κίνας.

Shanghai Maglev Train

maglev.net

Το τρένο «σφαίρα» όπως έχει πάρει το παρατσούκλι του, είναι το ταχύτερο τρένο στον κόσμο με ταχύτητα 431 χλμ/ώρα, διανύει μια απόσταση 2230 χιλιομέτρων σε μόλις 8 ώρες. Δεν έχει τροχούς αλλά χρησιμοποιεί τεχνολογία μαγνητικής ανύψωσης κάνοντας το  ταξίδι σχεδόν αθόρυβο, πιο ομαλό, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

The Three Gorges Dam

geoengineer.org

Αποτελεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα και τσιμέντο-κατασκευή στον κόσμο και έχει δυναμικότητα παραγωγής 22500 ΜW.

The Shanghai Tower

trip.com

Το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στο κόσμο με 128 ορόφους και ύψος 632 μέτρα. Λόγω της αμμώδης σύστασης του εδάφους, τα θεμέλια φθάνουν μέχρι και 70 μέτρα βάθος. Ενώ για υψηλότερη απόδοση ενέργειας ο σχεδιασμός του πύργου παρομοιάζει με θέρμο, καθώς ο εξωσκελετός έχει δυο γυάλινες προσόψεις. Στο εσωτερικό διαθέτει τους ταχύτερους ανελκυστήρες στον κόσμο.

Sanway-TaihuLight

cgtn.com

Το νέο σύστημα υπερ-υπολογιστή της Κίνας, μπορεί να εκτελέσει 93 τετραδισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, κάνοντας το τον ταχύτερο υπολογιστή στον κόσμο. Το νέο αυτό σύστημα είναι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου με κινέζικα τσιπς και όχι Αμερικάνικα.

Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge

cgtn.com

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το 2018 κατακτώντας το ρεκόρ για την μεγαλύτερη γέφυρα που διασχίζει την θάλασσα στον κόσμο. Αποτελείται από υποθαλάσσιες σήραγγες, γέφυρες με καλώδια και τέσσερα τεχνητά νησιά. Η σημαντικότητα του έργου έγκειται στη δικτύωση των τριών μεγαλύτερων οικονομικών πόλεων της Κίνας: Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ζουχάι.

Αν και η χώρα έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ στον κόσμο λόγω των τεράστιων δαπανών για προώθηση της ανάπτυξης, ένα πράγμα είναι σχεδόν βέβαιο. Σε ένα αιώνα από τώρα, η Κίνα θα εξακολουθεί να είναι ένας τόπος γοητείας για όσους ζουν εκεί και για εκείνους που ζουν μαζί της.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: singularityhub.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
2
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!