Στα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου, μπορείς να βρεις το πιο αξιοσημείωτο χωριό στον κόσμο, το Baarle. Δίπλα από τα Βελγικά σύνορα, ο Ολλανδικός δήμος Baarle-Nassau φιλοξενεί σχεδόν 30 βελγικούς θύλακες, γνωστούς ως Baarle-Hertog. Βελγικά κομμάτια γης περιβάλλονται από Ολλανδική γη και το αντίστροφο.

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Στα πιο παράξενα σημεία μπορεί να πατάς σε Ολλανδικό έδαφος, το οποίο περικλείεται από τον βελγικό θύλακα που βρίσκεται εντός της Ολλανδίας.  Υπάρχουν συνολικά 30 διάσπαρτα Ολλανδικά και Βελγικά κομμάτια επικρατειών. 

Αναλόγως της κεντρικής εισόδου, καθορίζεται σε ποια χώρα υπάγεται ο αριθμός του σπιτιού. Τι γίνεται στην περίπτωση που η πόρτα σου χωρίζεται στα δύο από τα σύνορα;;;; Τότε ίσως να είσαι ένα από τα μοναδικά άτομα στον κόσμο με δύο ταχυδρομικούς αριθμούς για ένα μόνο σπίτι.

Τα πάντα εδώ είναι εις διπλούν, 2 εθνικότητες, 2 δημαρχεία, 2 αστυνομικά τμήματα και 2 ταχυδρομεία. Υπάρχουν επίσης δύο διαφορετικοί τύποι σπιτιών και πινακίδων. Ο μοναδικός τρόπος για να διευκρινίσεις σε ποια χώρα βρίσκεσαι (αφού ακόμη και στο google maps θα δυσκολευτείς) είναι από τον αριθμό στην κάθε πόρτα, ο οποίος φέρει την εθνική σημαία.

Ή θα συνεχίσεις να περπατάς και σίγουρα θα βρεθείς μπροστά σε κάτι πλακίδια με ένα άσπρο «+» στην μέση που καθορίζουν τα σύνορα. Το ερώτημα εδώ δεν είναι πότε αλλά που θα περάσεις τα σύνορα. Μετά από λίγο περπάτημα και χωρίς να το αντιληφθείς, περνάς τα σύνορα πάνω από δέκα φορές…χωρίς να χρειάζεσαι καν διαβατήριο.

Τα σύνορα εδώ περνάνε μέσα από σπίτια, δρόμους, επιχειρήσεις, ακόμη και κρεβατοκάμαρες. Εδώ πέρα μπορεί να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με την γυναίκα σας, αλλά να κοιμάστε σε άλλη χώρα.

Δεδομένου ότι οι νομοθεσίες μεταξύ των δύο χωρών διαφέρουν, πολλοί ήταν αυτή που το εκμεταλλεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ένας κάτοικος ήθελε να αναδιαμορφώσει το αρχικό κτήριο, όμως το Ολλανδικό δημαρχείο δεν του παραχωρούσε άδεια. Έτσι έλυσε το πρόβλημα απλά τοποθετώντας μια δεύτερη μπροστινή πόρτα, όμως στην άλλη πλευρά των συνόρων και πήρε άδεια από το Βελγικό δημαρχείο. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι μια πρώην τράπεζα που χτίστηκε ακριβώς πάνω από τα σύνορα, ώστε τα χαρτιά να μπορούν να μετακινούνται από τη μία πλευρά του κτιρίου στην άλλη κάθε φορά που κάποιος φορολογικός επιθεωρητής ερχόταν.

Κάτω από το δημαρχείο υπάρχει κέντρο πληροφοριών όπου μπορείς να μάθεις την ενδιαφέρουσα ιστορία για το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα σύνορα. Είχα την ευκαιρία να είμαι ο πρώτος Κύπριος που να βάζει επίσημα το στίγμα του στο χάρτη αυτής της πόλης. 

Σε αυτό το υπέροχο χωριό θα βρεις τον τέλειο συνδυασμό Ολλανδικής αφθονίας και Φλαμανδικής φιλοξενίας. Οι κάτοικοι ζουν σαν να είναι ίδιας εθνικότητας, χωρίς διαμάχες μεταξύ τους και ανήκουν στην ίδια θρησκεία. Η απόλυτη ηρεμία σε ένα κόσμο που όλο τρέχει. 

Μια απόδειξη πως τα σύνορα δεν μπορούν να χωρίσουν ανθρώπους.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!