Loading

Η πορεία του Internet μέσα στον χρόνο

svg2 Φεβρουαρίου, 2021SciencebeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Ως επιστημονικό μυαλό που είμαι, μου αρέσει να εκτιμώ την φύση και τα δημιουργήματα του ανθρώπου με βάση τα παρασκήνια και όχι τον τελικό θίασο. Πόσο μάλλον να παρατηρώ τα τεχνολογικά κατορθώματα του ανθρώπου, ένα εκ των οποίων είναι το διαδίκτυο ή και πλέον αναγνωρισμένο Internet. Και τα παρασκήνια αυτού του θιάσου; Η ιστορία του και η πορεία του, φυσικά.

Ακόμη από τις αρχές του 1900, ο Νίκολας Τέσλα είχε πειραματιστεί με την ιδέα ενός «Παγκοσμίου Ασύρματου Συστήματος», ενώ στις δεκαετίες του ’30 και ’40 πολλοί άλλοι προσπάθησαν να πρωτοτυπήσουν με στόχο να ανακαλύψουν αυτό το κάτι που μας συνδέει σήμερα με τον γείτονα, τους φίλους στο εξωτερικό και τον άνθρωπο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

images.theconversation.com

Το όνειρο αυτό αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με την δημιουργία του ARPANET ή στα ελληνικά: «Δίκτυο Οργανισμών Ερευνητικών Έργων». Αυτό το δίκτυο ήταν υπό την επιτήρηση της Εθνικής Φρουράς των Η.Π.Α. και επέτρεπε την ενσύρματη ανταλλαγή μυστικών δεδομένων μεταξύ υπολογιστών, με το πρώτο μήνυμα «κόμβος προς κόμβο» να μεταφέρεται στις 29 Οκτωβρίου από το Λος Άντζελες στο Στάνφορντ (περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά).

avast.com

Το 1974 παρουσιάζεται το «Πρωτόκολλο Μετάδοσης», μία σειρά από νομοθετικές εντολές που αναπροσαρμόζουν τα δεδομένα με αλφαβητική σειρά, έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερα η κατανομή και αποστολή δεδομένων μεταξύ των δικτύων, με το πρωτόκολλο αυτό να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1984 ο Δρ. Τζον Πόστελ παρουσίασε τους «γραφειοκρατικούς τίτλους» ή αλλιώς τα γνωστά σε πολλούς σήμερα “Domains”. Τα «.com/.gov/.edu/.org» είναι λίγα από την ποικιλία που υπάρχει σήμερα. Λίγο αργότερα, το 1990 ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημιούργησε ένα «κωδικό» με τον οποίο οι επιστήμονες ανά τον κόσμο να μπορούν να δημοσιεύουν και να κοινοποιούν τις διάφορες διατριβές και ανακαλύψεις τους. Ο κωδικός αυτός είναι το γνωστό σε όλους μας “www” ή “World Wide Web”. Και με αυτόν τον κωδικό γεννιέται το αγαπημένο Internet.

Το διαδίκτυο έχει καταφέρει να ενώσει όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά με τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή, να ακούσουμε τους συγγενείς στο εξωτερικό και να στείλουμε μια φωτογραφία στην θεία στο διπλανό δωμάτιο που βαριέται να σηκωθεί. Κι αυτά πληροφορίες είναι, προς πληροφόρηση σας, απλώς κωδικοποιούνται με άλλο τρόπο.

pcmag.com

Κάτι που όμως δεν παύει να εντυπωσιάζει και να βελτιώνεται μέχρι σήμερα είναι η ταχύτητα που έχει το διαδίκτυο. Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες αλλά και προσπελάσεις με τις οποίες μπορεί μια πληροφορία να μεταφερθεί ασύρματα, ξεπερνούν αυτές με τις οποίες τις επεξεργάζεται το μυαλό μας. Οι ποσότητες που επεξεργάζεται και ανταλλάζει με το διαδίκτυο ένας υπολογιστής για μια μέρα θα έπαιρναν αιώνες για να τα επεξεργαστεί ένα ανθρώπινο μυαλό.

Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους το διαδίκτυο να έχει τόσο ευρεία χρήση. Οι τρισεκατομμύρια ιστοσελίδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προωθούν τον αυτοματισμό και την διευκόλυνση του φόρτου εργασίας των δισεκατομμυρίων εργαζομένων καθημερινά.

pinterest.com

Το διαδίκτυο έχει χαράξει μια από τις βαθύτερες ρωγμές στο βιβλίο της Ιστορίας του κόσμου. Έχει αποτελέσει σήμα κατατεθέν για τον αιώνα των τεχνολογιών και της καινοτομίας στον χώρο της επικοινωνίας. Αλλά το βασικότερο, έχει δημιουργήσει ένα κόσμο συνδεδεμένο σε ένα σύμπαν ασύνδετο.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: videobits.com.br

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η πορεία του Internet μέσα στον χρόνο