Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από τον καθιερωμένο παγωμένο καφέ και τα γυαλιά ηλίου το καλοκαίρι; Η αντηλιακή, παρακαλώ πάρα πολύ! Η βόλτα στην παραλία επιβάλλει την χρήση αντιηλιακής προστασίας ακόμα και για τους ενήλικες. Ξέρουμε όμως πώς δουλεύει μια αντιηλιακή κρέμα; Ξέρουμε τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης μας στον ήλιο στο δέρμα μας και στην υγεία μας; Και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Μην μου αγχώνεστε καθόλου! Εγώ είμαι εδώ!

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

canva.com

Πρώτα απ’ όλα, ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες Α, Β και C (ή αλλιώς UVA, UVB, UVC), οι οποίες διεισδύουν σε διαφορετικό βαθμό και έχουν διάφορες επιδράσεις, είτε στη Γη, είτε στο σώμα μας. Οι UVA ακτίνες περνούν την ατμόσφαιρα και φτάνουν μέχρι και το δέρμα μας. Αυτές δεν προκαλούν τα διάσημα σε όλους μας εγκαύματα, αλλά προκαλούν την γήρανση του δέρματος καθώς και σε πολλές περιπτώσεις την εμφάνιση καρκινοειδών βλαστημάτων στο δέρμα. Οι UVB περνούν την ατμόσφαιρα και φτάνουν μέχρι την επιδερμίδα, αλλά όχι το δέρμα μας. Οι ακτίνες UVC δεν φτάνουν καν την ατμόσφαιρα της Γης.

canva.com

«Ναι, αλλά ποια η επίπτωση στο δέρμα μας;»

Όταν οι ακτίνες διεισδύσουν στο δέρμα μας, προκαλούν την έκκριση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα. Η ισταμίνη έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αυτού του χαρακτηριστικού κοκκινίσματος και πόνου όταν παραμείνουμε χωρίς προστασία για περισσότερη ώρα στον ήλιο, ή αλλιώς το λεγόμενο έγκαυμα.

Άρα, παρόλο που χρειαζόμαστε τον ήλιο για το μυοσκελετικό μας σύστημα, πρέπει να αποφεύγουμε την «υπερέκθεση» μας στον ήλιο όσο μπορούμε.

canva.com

Εδώ διερωτάται κανείς: «καλά, πώς ξέρω ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για μένα;».

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι περισσότερες αντιηλιακές κρέμες και σπρέι προστατεύουν με τεχνολογία ευρούς φάσματος. Υπάρχουν όμως μερικές που έχουν διαμορφωθεί για συγκεκριμένο είδος ακτινών. Ένα άλλο κριτήριο είναι ο χρόνος διάρκειας και η αποδοτικότητα του κάθε προϊόντος, ή αλλιώς SPF (Sun Protecting Factor). Είναι σημαντικό να επιλέγουμε την αντιηλιακή μας με βάση το SPF. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι αυτά που συνήθως χρειάζονται ψηλότερο SPF (για παράδειγμα 50) και περισσότερες χρήσεις για να αποφεύγονται τα εγκαύματα.

canva.com

Υπάρχουν ακόμη και διαφορές ανάμεσα στα χημικά και φυσικά αντιηλιακά προϊόντα προστασίας. Οι φυσικές αντιηλιακές, εμπλουτισμένες με οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, εμπίπτουν στους χρήστες με ευαίσθητο δέρμα και απωθούν πλήρως τις ακτίνες αλλά και την θερμότητα. Το μόνο ελάττωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι η συχνότερη ανάγκη χρήσης, σε σύγκριση με τις χημικές, και το ότι δεν απορροφώνται πολύ καλά από το δέρμα μας. Από την άλλη, οι χημικές αντιηλιακές μετατρέπουν τις ακτίνες σε θερμότητα και αυτό πολλές φορές είναι ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, οι χημικές αντιηλιακές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ακμή και ψωρίαση.

Και αφού σας ζάλισα καλά καλά, μερικές συμβουλές. Όταν χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες και άλλα προϊόντα, καλό θα είναι να τα αλείφετε περίπου 20 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Επίσης, αποφύγετε την χρήση σε ακάθαρτο ή ιδρωμένο δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση στο δέρμα.

Ο ήλιος μπορεί να είναι μπόλικος και πολύ καλός μας φίλος αλλά κρύβει κι αυτός τους κινδύνους του. Γι’ αυτό όταν θα βγούμε τώρα έξω για τα μπάνια μας, καλό θα είναι να πασαλειφτούμε πρώτα και μετά να πάμε να παίξουμε τις ετήσιες ρακέτες. Α! Και που’ σται! Φρόνιμα με τα στόρυς, ε! Καλό μας καλοκαίρι!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: canva.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!