Μπορώ να φανταστώ έναν πρώιμο Homo Sapiens, κάπου στα πενήντα χιλιάδες χρόνια πριν, να επιστρέφει εξουθενωμένος ένα βράδυ στο προσωρινό του καταφύγιο, έπειτα από μια κουραστική μέρα κυνηγιού και να ξαπλώνει στο αυτοσχέδιό του κρεβάτι για να πάρει λίγες ώρες πολύτιμης ξεκούρασης. Και μπορώ έπειτα να φανταστώ αυτόν τον πρώιμο Homo Sapiens, προτού κλείσει τα μάτια του, να κοιτάζει τον έναστρο ουρανό, να θαυμάζει το ολόγιομο φεγγάρι και να αναρωτιέται: «Τι είναι όλα αυτά; Πόσο μακριά λες να είναι αυτές οι φωτεινές κηλίδες; Θα μπορέσει άραγε ποτέ το είδος μου να ταξιδέψει σε αυτές;»

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Από τότε, η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Κατάφερε να “αποκωδικοποιήσει” σε μεγάλο βαθμό τα μυστικά του διαστήματος και κατάφερε ακόμα και να πατήσει το πόδι της στην μεγαλύτερη φωτεινή κηλίδα του νυχτερινού ουρανού. Εάν όμως επιχειρούσε κάποιος να απαριθμήσει τα πιο σημαντικά γεγονότα σε αυτή την προσπάθεια του ανθρώπου για να “δαμάσει” το διάστημα, ποια θα ήταν αυτά;

Αυτό είναι λοιπόν που καλούμαι να κάνω σε αυτό το άρθρο. Αν και δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεχωρίσω μονάχα πέντε στιγμές από τις εκατομμύρια που χρειάστηκαν να μεσολαβήσουν για να φτάσουμε στην σημερινή κατανόηση του διαστήματος, αυτό ακριβώς είναι που θα επιχειρήσω!

1.Η εφεύρεση του τηλεσκοπίου

https://ungo.com.tr/en/wp-content/uploads/2020/04/invention-of-the-telescope-1.jpg

ungo.com.tr

Ε μα φυσικά! Χωρίς τηλεσκόπιο, αστρονομία δεν υπάρχει! Αν και υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί για το πότε και από ποιον επινοήθηκε το τηλεσκόπιο, η πρώτη καταγεγραμμένη πατέντα ανήκει στον Ολλανδό οπτικό Χανς Λιπερσέι και χρονολογείται στο μακρινό 1608. Μέσα σε μία μόλις δεκαετία μετά την εφεύρεση του, το τηλεσκόπιο οδήγησε τόσο στη θεμελίωση της ηλιοκεντρικής θεωρίας από τον Γαλιλαίο, όσο και στην διατύπωση των τριών εμπειρικών νόμων του Κέπλερ, οι οποίοι περιγράφουν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο.

2.Νόμος Hubble-Lemaître και Μεγάλη έκρηξη

nbcnews.com

Οι παρατηρήσεις του Edwin Hubble στα τέλη της δεκαετίας του 1920 επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες θεωρητικές προβλέψεις μερίδας επιστημόνων και έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση: το σύμπαν διαστέλλεται. Αυτό το αποτέλεσμα έθεσε τις βάσεις για την επικρατέστερη μέχρι σήμερα θεωρία για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν μας, τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).

3.Πρώτος άνθρωπος στο διάστημα

https://im-media.voltron.voanews.com/Drupal/01live-166/styles/sourced/s3/2019-04/2745152E-AAA2-4B32-B3DA-73171656E7E2.jpg?itok=E2UJcCUV

voanews.com

Στις 12 Απριλίου 1961, ο 27χρονος Yuri Gagarin γράφει ιστορία, καθώς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα, γίνεται ο πρώτος κοσμοναύτης. Άνθρωπος vs Διάστημα, σημειώσατε 1-0!

4.Πατώντας στο φεγγάρι

usembassy.gov

Η στιγμή που ονειρευόταν ο πρώιμος εκείνος Homo Sapiens γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Φυσικά και δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πρώτη προσεδάφιση του ανθρώπου στη Σελήνη, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. Όπως άλλωστε είπε και ο Neil Armstrong σε εκείνον τον διάσημο σεληνιακό του περίπατο στις 20 Ιουλίου του 1969: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

5.Πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας

wired.com

Η πρώτη απεικόνιση μαύρης τρύπας, η οποία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2019, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φωτογραφία. Είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας περισσότερων από 200 επιστημόνων, η οποία διήρκησε δύο χρόνια και για την οποία χρησιμοποιήθηκαν εφτά αστεροσκοπεία ανά την υφήλιο, που στο σύνολό τους λειτουργούσαν ουσιαστικά ως ένα τηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης.

Ένα πράγμα νομίζω είναι σίγουρο: όσο υπάρχουν άτομα τα οποία θα κοιτάζουν τα αστέρια, με τον ίδιο θαυμασμό που τα κοιτούσαν ο Γαλιλαίος και ο Κέπλερ και θα διψούν για απαντήσεις, αυτή η λίστα δεν θα σταματήσει ποτέ να μεγαλώνει.

Πηγές: britannica.com, nationalgeographic.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wallpapercave.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
2
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!