Χωρισμός. Όλοι μας έχουμε περάσει έναν. Όλοι μας έχουμε πονέσει, απογοητευθεί, κλάψει. Τι γίνεται όμως στο σώμα μας κατά τον χωρισμό; Είναι τελικά μόνο συναισθηματικές οι επιπτώσεις του; Πολλές έρευνες έχουν γίνει για το τι πραγματικά συμβαίνει οι οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτό, είδαν πως κατά τον χωρισμό ενεργοποιούνται τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τον πόνο. Με πιο απλά λόγια ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον χωρισμό ως μία επίπονη εμπειρία, δηλαδή ως πραγματικό σωματικό πόνο κι όχι μόνο ως συναισθηματικό. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση της κορτιζόλης ή αλλιώς της ορμόνης του άγχους. 

Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος περνά ένα χωρισμό – άρα το σώμα του είναι κάτω από έντονο στρες- είναι τα έξης :

1.Πόνοι και κράμπες στο στομάχι

2.Ναυτίες

3.Απώλεια όρεξης και κατά συνέπεια απώλεια βάρους

4.Πονοκέφαλοι

5.Κάψιμο και πόνος στα άκρα ή σε όλο το σώμα. Αυτό συμβαίνει διότι το αίσθημα της απόρριψης στέλνει αίμα σε σημεία του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν τον πόνο. Έτσι ο εγκέφαλος πιστεύει πως εκείνη την στιγμή το σώμα κυριολεκτικά πονάει.

6.Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το εξασθενεί κι έτσι οι πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος ή να κολλήσει κάποιο κρυολόγημα είναι αυξημένες.

7.Καρδιακά προβλήματα. Το ξαφνικό συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα που μοιάζει με τα συμπτώματα του εμφράγματος, όπως η στηθάγχη και η δύσπνοια. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και συνήθως αναστρέψιμα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτό το σύνδρομο εδώ (https://www.beezdom.com/healthybeez/syndromo-takotsubo-to-syndromo-tis-ragismenis-kardias/ )

8.Δερματικά προβλήματα, όπως ακμή ή αλωπεκία (απώλεια μαλλιών).

psychologynow.gr

Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν τα δημιουργεί καθαυτού ο χωρισμός, μα το πολύ έντονο στρες στο οποίο υποβάλουμε τον εαυτό μας. Είναι περίεργο μα συνάμα μαγικό το πώς μπορεί να συνδεθεί ο συναισθηματικός πόνος με τον σωματικό.

 Όπως και να έχει το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τον χρόνο μας, να αφήσουμε το σώμα μα και την ψυχή μας να επεξεργαστούν το γεγονός και όλα θα περάσουν. Δεν ξέρω αν βοηθά μα να θυμάσαι, όλοι μας έχουμε πονέσει κι όλοι μας θα πονέσουμε ξανά. Καλώς ή κακώς η συναισθηματική ενηλικίωση έρχεται μέσα από τον πόνο.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: menofstyle.gr

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!