Σούσουρο έγινε πριν από μερικά χρόνια όταν ο ολυμπιονίκης Μπρους Τζένερ εμφανίστηκε σε εξώφυλλο περιοδικού ως Κέϊτλιν Τζένερ.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «τρανς», λίγοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει στην πραγματικότητα.

Transgender ή σε συντομία «τρανς» είναι τα άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται ότι το φύλο τους είναι διαφορετικό από αυτό που τους όρισε η φύση. Τα τρανσέξουαλ άτομα, τα οποία βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του γενικού όρου transgender, είναι τα άτομα τα οποία τόλμησαν πλήρη ή μερική μετάβαση στο αντίθετο φύλο. Αυτό καταληκτικά δεν σημαίνει ότι όλοι οι τρανς είναι τρανσέξουαλ. Ο όρος τρανς αναφέρεται στην ψυχολογική και σωματική εμπειρία του φύλου ενός ατόμου χωρίς να είναι απαραίτητη η διαδικασία χειρουργική επέμβασης για αλλαγή φύλου ή η λήψη ορμονών.

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να αναφερθεί στην γενική θεωρία της ύπαρξης των τρανς ατόμων, αλλά στο δικαίωμα συμμετοχής τους στον αθλητισμό.

Ας κάνουμε λοιπόν μια υπόθεση. Ένας άντρας τρανσέξουαλ ο οποίος κάνει λήψη ορμονών για να προσδιοριστεί και να ενταχθεί στο αντίθετο φύλο, καταλήγει με μειωμένη ποσότητα τεστοστερόνης στον οργανισμό του. Τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που βρίσκεται και στα δύο φύλα αλλά σε πολύ ψηλά ποσοστά στους άντρες και ένας από τους ρόλους της είναι η δημιουργία μυϊκής μάζας. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, σε ένα αγώνα 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες με ποιους θα αγωνιστεί; Με τους άντρες έχοντας χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ή με τις γυναίκες έχοντας ψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης;

Το πιο επίκαιρο θέμα που προβληματίζει την ολυμπιακή επιτροπή είναι η ένταξη των τρανσέξουαλ ατόμων στον γυναικείο αθλητισμό. Η άποψη που διχάζει τον γυναικείο αθλητισμό είναι ότι οι άντρες που αποφασίζουν αλλαγή φύλου υπερτερούν έναντι των γυναικών λόγω ορμονών. Αυτή η βόμβα έσκασε πριν από λίγους μήνες όταν η καναδικής καταγωγής Ρέιτσελ Μακ, έγινε η πρώτη τρανς που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο σε αγώνα ποδηλασίας.

Κάποιοι το θεώρησαν σαν «εξαπάτηση» και άλλοι σαν ανθρώπινο δικαίωμα.

Από το 2016 η ολυμπιακή επιτροπή δίνει το δικαίωμα σε τρανς άτομα να διαγωνίζονται στους αγώνες, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Η κυριότερη αυτών είναι ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης ένα χρόνο πριν τους αγώνες, και κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Θετική χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή τα τρανς άτομα αλλά εν αντιθέσει υπάρχουν και αθλήτριες που στηρίζουν ότι παρόλο που η τεστοστερόνη μειώνεται, τα τρανς άτομα έχουν ακόμη πλεονέκτημα στη δύναμη, ύψος, δομή των οστών και ότι η περίοδος εφηβείας σαν άντρες που πέρασαν επηρεάζει αρκετά την απόδοσή τους.

Η τελευταία έρευνα που έγινε το 2015 δικαίωσε την τρανς κοινότητα καθώς τα αποτελέσματα της δεν έδιναν κάποιο πλεονέκτημα στις τρανς γυναίκες έναντι των μη τρανς.

Και αφού λέμε τις απόψεις μας εδώ θα πω και εγώ την δική μου.

Προσωπικά πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στον αθλητισμό. Οι προβληματισμοί μου όμως είναι οι εξής: αν μια τρανς γυναίκα αγωνιστεί με τις γυναίκες και έχει επίπεδα τεστοστερόνης λίγο πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο, τότε και μια άλλη γυναίκα θα μπορούσε να «προμηθευτεί» τεστοστερόνη με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να θεωρηθεί περίπτωση-ντόπινγκ; Αν γίνει κατηγορία μόνο για τρανς άτομα τότε θα θεωρείται ότι περιθωριοποιούνται αυτά τα άτομα από την κοινωνία; Ή αυτή είναι μια πιθανή λύση, αφού έτσι κι αλλιώς στον αθλητισμό όλα χωρίζονται με βάση το φύλο;

Πολλοί προβληματισμοί, καμία απάντηση προς το παρόν.

Εσύ τι πιστεύεις;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
25
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
1
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
8
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!