Πριν 2.500 χρόνια, θέλοντας ο Ιπποκράτης να τονίσει την σημασία της πρόληψης, είχε δηλώσει εύστοχα την φράση : “ Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη θέση, θεωρείται καλύτερη λύση να προλαμβάνει κανείς οποιαδήποτε ασθένεια παρά να την θεραπεύει. Μάλιστα, η άμεση παρέμβαση καθίσταται αποτελεσματικότερη και εμποδίζει την ανάπτυξη περεταίρω μη αναστρέψιμων συνεπειών.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Πιο κάτω αναφέρονται οι βασικότερες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε τακτικά, με σκοπό την  απόκτηση σφαιρικής εικόνας για την κατάσταση τις υγείας μας:

Αιματολογικές εξετάσεις/  Γενική αίματος

https://3.bp.blogspot.com/-vQjOmKnhpXI/WjOWE5yPgSI/AAAAAAAA0Gk/63RGrnEROLUXwibn_y4WcjcEAl9T9yS4QCLcBGAs/s1600/full-blood-count-private-blood-tests-in-london.jpg

blogspot.com

Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξετάσεις , οι οποίες συστήνεται να γίνονται κάθε χρόνο. Βοηθούν το άτομο να έχει στην επίγνωση του αν βασικές λειτουργίες του οργανισμού του βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα ή παρουσιάζουν σημάδια που υποδεικνύουν πιθανές παθήσεις. Μερικές ενδεικτικές εξετάσεις είναι η μέτρηση σακχάρου αίματος , καλίου και νατρίου, ουρίας και κρεατιτίνης , ουρικού οξέος , χοληστερίνης, HDL, LDL, Τριγλυκερίδιων και ολικών λιπιδίων.

Καρδιολογικές εξετάσεις

i2.wp.com

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου ανά το παγκόσμιο. Σύμφωνα με τα στατιστικά υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας διαφόρων καρδιολογικών παθήσεων. Οι εξετάσεις που καλό θα ήταν να γίνονται προληπτικά , συστήνεται να παρατηρούν διαταραχές ρυθμού, υπερτροφία ή ισχαιμικές αλλοιώσεις στην καρδιά. Παράλληλα, σημαντική είναι η διερεύνηση της κατάσταση των βαλβίδων και του μυός της καρδιάς.

Γυναικολογικές εξετάσεις

emedi.gr

Κάθε γυναίκα μετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής, θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ Παπανικολάου μια φορά το χρόνο και στην κλασική γυναικολογική εξέταση , η οποία συμπεριλαμβάνει και εξέταση μαστών. Οι εξετάσεις αυτές διερευνούν την υγεία του γυναικολογικού συστήματος και ανιχνεύουν κυτταρικές ανωμαλίες που μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μεγαλώνοντας , στις βασικές εξετάσεις προθέτεται ο έλεγχος έσω γεννητικών οργάνων για να υπάρχει μια εικόνα της κατάστασης της μήτρας και των ωοθηκών. Τέλος, σε κάθε ηλικιακό εύρος άνω των 20 θα πρέπει να ελέγχεται η βασική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ανδρικές εξετάσεις

ypogonimotita.com

Για τους άντρες συστήνεται να προβαίνουν σε εξετάσεις PSA (prostate specific antigen) και σε ετήσιο κλινικό έλεγχο από ουρολόγο. Το PSA περιγράφεται ως μία εξέταση αίματος , η οποία στοχεύει στον έλεγχο του προστάτη.  Παρόλο που προτείνεται η έναρξη της στην ηλικία των 50 ετών,  εάν υφίσταται οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του προστάτη , καλό θα ήταν η εξέταση να αρχίσει από τα 40 ,λόγο πιθανής κληρονομικότητας.

Εξετάσεις παχέος εντέρου

ytimg.com

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι την ηλικία των 50 , θα  πρέπει να έχουμε προβεί για εξέταση παχέος εντέρου μέσω  κολονοσκόπησης. Η εξέταση καθίσταται αναγκαία  είτε υπάρχουν ενδείξεις, είτε υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είτε το άτομο δεν αντιμετωπίζει τίποτα από τα προαναφερόμενα. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί από κάτι απλό, που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο (πχ. ένας πολύποδας).

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

https://www.thedentist.gr/images/easyblog_articles/10/b2ap3_large_episkepsi.jpg

thedentist.gr

Ο οδοντιατρικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Περιλαμβάνει εξέταση για την  υγεία των δοντιών, των ούλων και της στοματικής κοιλότητας . Παράλληλα, καλό θα είναι να πραγματοποιείται και θεραπεία καθαρισμού των δοντιών 2 φορές τον χρόνο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω της επίσκεψης μπορούν να ανιχνευθούν και άλλες συνδεόμενες ασθένειες που αγνοούνται από τον ασθενή (πχ. Έλκη στόματος ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα του άγχους).

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

bbend.net

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα , χωρίς να αμελείται. Μια ολοκληρωμένη εξέταση , περιλαμβάνει μέτρηση της όρασης και παρατήρηση  της γενικότερης υγείας των ματιών , που στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση πιθανών προβλημάτων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις , μέσω  του οφθαλμολογικού check-up, ανιχνεύονται πρώιμα σημάδια από άλλες σοβαρές παθήσεις όπως διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, υπέρταση κ.ά.

Πηγές: iatropedia.gr, care.gr, vita.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!