Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη. Η δυσανεξία στη γλουτένη, όπως διαφαίνεται και από το όνομα ασχολείται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη η οποία περιέχεται σε προϊόντα όπως ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα, δημητριακά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι ότι η γλουτένη καταστρέφει το έντερο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.  Όντας άτομο που αντιμετωπίζει αυτή τη δυσανεξία θα μιλήσω για τις δίκες μου εμπειρίες.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Το κάθε άτομο που αντιμετωπίζει τη δυσανεξία στην γλουτένη θα παρουσιάσει διαφορετικά συμπτώματα. Τα κύρια όμως συμπτώματα είναι δυάρια, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα. Προσωπικά το ανακάλυψα σε μικρή ηλικία γύρω στα 7 μου χρόνια μετά από παρατήρηση της μητέρας μου. Ενώ έτρωγα κανονικές ποσότητες φαγητού και φαγητά που τρώνε όλα τα παιδιά όπως μακαρόνια, πίτσα κ.λ.π αλλά δεν έβαζα κανονικά βάρος. Μετά από πολλές διαδικασίες αλλά και από καθησυχασμό από γιατρούς ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, αποφασίστηκε να γίνει και αυτός ο έλεγχος. Αρχικά γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις μετά από κατανάλωση γλουτένης. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει βιοψία μετά από γαστροσκόπηση στην οποία ο γιατρός εισάγει ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα στο στόμα και από εκεί προωθεί στο λεπτό έντερο όπου λαμβάνεται δείγμα το οποίο θα εξεταστεί με μικροσκόπιο ώστε να δείξει αν η κατανάλωση γλουτένης έχει προκαλέσει ζημιά.

Μεγαλώνοντας όμως εγώ η ίδια άρχισα να αντιλαμβάνομαι και κάποια άλλα από τα υπόλοιπα συμπτώματα μετά από κατανάλωση γλουτένης όπως είναι το φούσκωμα και έντονος πόνος στην κοιλιά. 

Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι εύκολο και ειδικά σε παιδιά. Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνονται από όλους μας σε καθημερινή βάση όπως είναι το ψωμί δεν επιτρέπονται. Προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη δεν μπορούν να καταναλωθούν. Πιο απλά, τα προϊόντα τα οποία προκαλούν κυρίως το πρόβλημα, είναι αυτά που περιέχουν αλεύρι.

cdn.net

Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα όπως ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, σόγια, φρούτα, λαχανικά αλλά και ειδικά προϊόντα που εντοπίζονται εύκολα στα καταστήματα με την ένδειξη «gluten free». Ως παιδί που δεν μπορούσα να αντιληφθώ την κατάσταση, στην αρχή ήταν δύσκολο για εμένα, γιατί δεν μπορούσα να απολαύσω τα απλά φαγητά όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας μου, όπως είναι το ψωμί τα μακαρόνια ακόμα και τα γλυκά. Δύσκολο επίσης ήταν και για τους γονείς μου, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που μπορούσα να καταναλώσω, μιας και δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη η συγκεκριμένη βιομηχανία στην Κύπρο πριν από 10 χρόνια. Πλέον υπάρχουν σε όλες τις υπεραγορές προϊόντα, ακόμα και ειδικός διάδρομος με προϊόντα «gluten free».

castletonhouse.com

Όπως και κάθε δυσανεξία, έτσι και αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απλά πρέπει να μάθεις να συμβιβάζεσαι με αυτή και να συνεχίζεις. Κάποιες φορές υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορείς να αντισταθείς και να θέλεις να κάνεις το πισωγύρισμα και να φας κάτι, παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή. Η υγεία είναι πάνω από όλα!

STAY SAFE! J


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!