Η απόφαση ενός διαζυγίου και η οριστική “διάλυση” μιας οικογένειας είναι μια υπόθεση που πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως “αναπόφευκτη” ή ακόμα και “αναγκαία”. Φυσικά, κανένας γονιός δεν έχει την πρόθεση με αυτή του την πράξη να προκαλέσει στο παιδί του ψυχική αναταραχή ή να το μεγαλώσει σε ένα “κομματιασμένο” οικογενειακό σύστημα. Αντίθετα, μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία και με την χρήση ορθών στρατηγικών ,προωθείται ένα μήνυμα για το νόημα της αγάπης , του θεσμού της οικογένειας και της προσαρμογής στα εμπόδια της ζωής. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι χειρισμοί και ποιες επιπτώσεις μπορούν να “προλάβουν”;    

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

 Πιθανές επιπτώσεις διαζυγίου στα παιδιά:

  • Εκρήξεις θυμού (προέρχονται κυρίως από τις αλλαγές που βιώνει το παιδί , οι οποίες του προκαλούν εσωτερική ταραχή και αμφιταλαντεύσεις στην συμπεριφορά. Συνήθως,  προκύπτουν από βιώματα εγκατάλειψης ή απώλειας ελέγχου).
  • Χαμηλή επίδοση στον σχολικό χώρο (τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται παραμελημένα, να βιώνουν κατάθλιψη ή έλλειψη συγκεντρώσεις από τις ενδοοικογενειακές τους καταστάσεις και ως αντίκτυπο να επηρεάζονται οι ακαδημαϊκές τους δεξιότητες).
  • Άγχος αποχωρισμού (Μπορεί να εμφανιστούν σημάδια άγχους αποχωρισμού, όπως αυξημένο κλάμα ή προσκόλληση).
  • Κοινωνική απόσυρση (Το παιδί γίνεται αρκετά ντροπαλό ή ανήσυχο. Επίσης, μπορεί να φαίνεται αδιάφορο ή ακόμα και φοβισμένο για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις).
  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στο πρόγραμμα ύπνου (αύξηση βάρους – εφιάλτες ή πίστη σε τέρατα ή άλλα φανταστικά όντα που προκαλούν συναισθήματα άγχους γύρω από τον ύπνο).
  • Συμπτώματα κατάθλιψης (μελέτες αναφέρουν ότι παιδιά διαζευγμένων γονιών  κινδυνεύουν να αναπτύξουν κλινική κατάθλιψη καθώς, μερικοί διατρέχουν κίνδυνο αυτοκτονίας).
  • Υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών (πχ. κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ή  έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας σε πρώιμες ηλικίες).
  • Παθολογία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις (ο διαχωρισμός μεταξύ των γονέων μπορεί να αλλάξει τη στάση του παιδιού απέναντι στις σχέσεις γενικά. Συγκεκριμένα, μπορεί να δείχνουν λιγότερο ενθουσιασμένοι στην σύναψη μακροχρόνιων δεσμεύσεων).

Πώς οι γονείς μπορούν να εξομαλύνουν την κατάσταση;

verywellfamily.com

1.Συζητήστε για κάθε πιθανό προβληματισμό που αισθάνεται το παιδί.

Είναι αναμενόμενο να δημιουργηθούν ερωτήματα που θα τα αναστατώνουν ή θα τους προκαλούν ανασφάλειες για το μέλλον. Σκοπός και των δυο γονιών είναι να νοιάζονται για αυτά τα συναισθήματα και να τα κατανοούν χωρίς κριτική. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συναισθήματά τους είναι σημαντικά για τους γονείς τους και ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

2.Φροντίστε να μην αλλάξετε ριζικά και απότομα την καθημερινότητα τους.

Εφόσον με τον χωρισμό η ζωή του παιδιού δέχεται ανακατατάξεις , καλό θα ήταν οι απότομες και βεβιασμένες αποφάσεις να αποφεύγονται . Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι η απόφαση μεταγραφής σε άλλο σχολείο, μετακόμιση , συχνότητα συναντήσεων με ένα εκ των δυο γονέων κ.α.

3.Διατηρήστε συνοχή στο πρόγραμμα.

Η συνέπεια και η ρουτίνα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παροχή ασφάλειας προς τα παιδιά ότι δεν θα εγκαταλειφθούν ή θα ξεχαστούν από κάποιο γονιό. Οπόταν, όταν είναι δυνατόν, ελαχιστοποιήστε τα απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα ή τις απότομες ακυρώσεις συναντήσεων.

4.Κρατάτε μακριά τις διενέξεις σας από τα παιδιά.

Με σκοπό να κρατήσετε τις ισορροπίες , αποφύγετε τις συγκρούσεις μπροστά στα παιδιά,  οι οποίες θα τους προσθέσουν περαιτέρω ανησυχίες. Παράλληλα, ως γονείς θα πρέπει να έχετε άψογες επικοινωνιακές σχέσεις , χωρίς να χρησιμοποιείται τα παιδιά ως διαμεσολαβητές των προσωπικών σας συνομιλίων. Με την συγκεκριμένη τακτική διατρέχεται κίνδυνος τα παιδιά να διαλέξουν πλευρά και ίσως να αναπτύξουν συναισθήματα μίσους για ένα από τους γονείς.

“Το διαζύγιο δεν είναι τραγωδία. Τραγωδία είναι να μένεις σε έναν δυσαρεστημένο γάμο, διδάσκοντας στα παιδιά σου τα λάθος πράγματα για την αγάπη. Κανείς δεν πέθανε ποτέ από διαζύγιο. “

– Jennifer Weiner-

Πηγές:
healthline.com, verywellfamily.com, familymeans.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: northshorechildguidance.org

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
3
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
5
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!