Αγαπημένοι μου αναγνώστες,

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Στην Κύπρο μας ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πιλοτικά, η τετραήμερη εργασία η οποία  έχει ήδη εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως η Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιρλανδία. Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τετραήμερης εργασίας.

Πλεονεκτήματα

Η παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου αναμένεται να αυξηθεί με το νέο μοντέλο. Το ωράριο των πέντε ημερών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν είναι παραγωγικοί στη δουλειά τους. Η τετραήμερη εργασία σημαίνει συνολικά μειωμένες ώρες εργασίες και συνάμα αύξηση της παραγωγικότητας.

Το δεύτερο θετικό είναι η μείωση των εξόδων των εργοδοτών. Η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας θα μειώσει τα διάφορα έξοδα μιας επιχείρησης, για παράδειγμα, μείωση στην ποσότητα προσφερόμενων αγαθών όπως νερό και μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν θετικά μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους εργοδότες.

Το τρίτο όφελος είναι η θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων. Οι μειωμένες ημέρες εργασίας θα οδηγήσουν σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και σε μια επιπρόσθετη ημέρα ξεκούρασης,  που έπειτα αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχολογία.

Το τέταρτο πλεονέκτημα έχει να κάνει με τις θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα εργάζονται μια ημέρα λιγότερη θα μειώσουν τις μετακινήσεις τους προς τον χώρο εργασίας τους. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των καυσαερίων λόγω μειωμένης χρήσης ιδιωτικών μέσων μεταφοράς από τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο ισχύει ιδιαίτερα στην Κύπρο.

Μειονεκτήματα

Ένα μειονέκτημα είναι ότι ο φόρτος εργασίας τις πλείστες φορές θα παραμείνει ο ίδιος ενώ οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μια ημέρα λιγότερη για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα τους. Αυτό σημαίνει ότι, με αυτό το πιεστικό πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν σε περισσότερες ώρες εργασίας κάθε ημέρα. Συνάμα, το πιεστικό πρόγραμμα ίσως να οδηγήσει στην αύξηση του άγχους.

Δεύτερο αρνητικό είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να νιώσουν απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο αφού μειώνονται οι ώρες που περνούν μαζί στον εργασιακό χώρο. Θα υπάρχουν κάποιες μέρες για παράδειγμα όπου τα γραφεία θα είναι σχεδόν άδεια. Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ομαδικότητα και το συνεργατικό πνεύμα μεταξύ των εργαζομένων.

Η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας στην Κύπρο

Η πρώτη εταιρεία στην Κύπρου που εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία ήταν η ECOMMBX (Fintech Company) η οποία έδωσε την επιλογή στους εργαζόμενους της να επιλέξουν μεταξύ της Δευτέρας και της Παρασκευής για το ρεπό τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος τηςεταιρείας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης τόνισε ότι «Η ECOMMBX θα ήθελε να ενημερώσει την αγορά και τους εταίρους της ότι το γραφείο θα είναι πλήρως λειτουργικό και τις 5 εργάσιμες ημέρες χωρίς καμία διακοπή της λειτουργίας ως συνήθως. Αντίθετα οι άνθρωποι μας θα είναι πιο ενεργητικοί με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτησή σας!».

ecommbanx.com

Η δεύτερη εταιρεία είναι η PwC Κύπρου η οποία θα το εφάρμοζε μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η Συνέταιρος και Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού Άννα Λοίζου ανέφερε στο Stockwatch ότι «Η καινοτομία αυτή που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο ενισχύει ακόμη περισσότερο το ευέλικτο και υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζουμε ως οργανισμός ώστε ο καθένας μας να επιλέγει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, το πού, πως και πότε θα εργαστεί, ώστε να επιτύχει την εξισορρόπηση μιας υγιούς προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

readmap.cy

Αυτές οι δύο εταιρείες έκαναν την αρχή και ακολούθησαν και άλλες (π.χ., το δικηγορικό γραφείο Κώστας Μελάς & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.).

Πάντως, εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη, υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα σε αυτό το νέο μοντέλο εργασίας. Η θετική επίδραση στο περιβάλλον και στην προσωπική ζωή των εργαζομένων είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως ο αυξημένος φόρτος εργασίας. Αναμένουμε να δούμε εάν το μοντέλο αυτό θα είναι επιτυχές στην Κύπρο!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: philenews.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!