Loading

Η περιέργεια ΔΕΝ σκότωσε τη γάτα.

svg10 Ιανουαρίου, 2022Bee freeΠΙΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Από μικρή ηλικία, έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές πως η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.  Έχουμε ακούσει πως η περιέργεια βλάπτει και ότι δεν πρέπει να είμαστε περίεργοι γιατί το πιο πιθανόν κάτι κακό θα συμβεί. Σε όλες τις ταινίες ο περίεργος πάντα κάτι παθαίνει. Μια πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί μέσα μας λόγω της επανάληψης, που πολλές φορές μας αποτρέπει από το να κάνουμε πράγματα, να ψαχτούμε, να διερωτηθούμε..

Σίγουρα υπάρχουν φορές που η περιέργεια βλάπτει, δε λέω!  Όπως για παράδειγμα όταν κάποιος είναι περίεργος για τη ζωή κάποιου άλλου που δεν τον αφορά ή όταν κάποιος λόγω περιέργειας ψάχνει το κινητό του συντρόφου του. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμφωνώ απόλυτα με το ρητό. Η ανησυχία που προκαλείται από αρνητικές σκέψεις και μπορεί να μας ωθήσει να ψάξουμε κάτι, δεν είναι καλή και ναι, βλάπτει. Ο κόσμος όμως πλέον χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση για κάθε ανθρώπινη περιέργεια, γεγονός που με βρίσκει αντίθετη. Άπειρες φορές η περιέργεια έχει κάνει καλό στο κόσμο, αμέτρητες φορές έχει βοηθήσει κόσμο να εξελιχθεί..

Εγώ λοιπόν θα πω πως, η περιέργεια δεν σκότωσε τη γάτα, αλλά αντιθέτως του άνοιξε νέες πόρτες και τον βοήθησε να εξελιχθεί! Αν δεν είμαστε περίεργοι πώς θα μάθουμε; Πώς θα εξελιχθούμε; Πώς θα πάμε μπροστά;  Από παιδιά χρησιμοποιούμε τη περιέργεια για να μάθουμε τον κόσμο γύρω μας.  Στην πορεία της ζωής μας μαθαίνουμε περισσότερα για τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν λόγω της περιέργειας μας. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την περιέργεια ως ένα εσωτερικό κίνητρο για να πάρουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Χωρίς την περιέργεια δεν θα υπήρχε καμία επιστήμη, αφού χρειάζεται για να ωθήσει τον επιστήμονα να θέλει να μελετήσει, να θέλει να μάθει περισσότερα και τελικά να γράψει τις δικές του θεωρίες.

Όλα γύρω μας έχουν δημιουργηθεί κατά κάποιο τρόπο μέσω της περιέργειας σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία! Για θυμήσου πως ήμασταν μικρά παιδιά.. Θέλαμε να εξερευνήσουμε τα πάντα και ρωτούσαμε για όλα σε σημείο που οι μεγάλοι δεν ήθελαν να μας εξηγούν και να μας αναλύουν το κάθε τι.  Όσο μεγαλώνουμε αναπτύσσουμε κάποιους συγκεκριμένους τρόπους σκέψης που διαμορφώνονται από τη κοινωνία που ζούμε, τις πεποιθήσεις και τους ανθρώπους γύρω μας. Δημιουργούμε κάποια κουτάκια στο μυαλό μας με τα οποία ζούμε παρέα. Κάπου εκεί όμως, που νομίζουμε ότι μεγαλώσαμε και ξέρουμε πολλά, αρχίζει να χάνεται το νόημα και η θέληση για τη ζωή.

Η παραγωγική περιέργεια μας βοηθά να σκεφτούμε έξω από το κουτί, να ανοίξουμε νέους κόσμους και να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι. Κανένας άνθρωπος δεν τα γνωρίζει όλα, πάντα έχει κάτι να μάθει. Όσο ο άνθρωπος μαθαίνει, εξελίσσεται.. Όσο εξελίσσεται, έχει θέληση για τη ζωή.. Όσο έχει θέληση για τη ζωή, έχει θετική ενέργεια.. Όσο έχει θετική ενέργεια, έχει έμπνευση! Είναι κύκλος. Το ένα φέρνει το άλλο και για να φτάσει κανείς στη πηγή πρέπει πρώτα από όλα να είναι περίεργος, πρέπει να θέλει να μάθει..

Να είστε περίεργοι λοιπόν!  Να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε και ότι ξέρετε με νέους τρόπους.  Να διαβάζετε πολλές απόψεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει.  Μην αρκείστε σε αυτό που θα σας πουν ή σε αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία! Αποφασίστε εσείς για το τι είναι το σωστό. Να έχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτο σας!  Η περιέργεια δεν σκοτώνει αλλά αναγεννά, αναπτύσσει και δημιουργεί. 

Μέχρι την επόμενη φορά,

να αγαπάτε τον εαυτό σας, να είστε ευγενικοί και να μείνετε περίεργοι! 🙂


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: freepik.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η περιέργεια ΔΕΝ σκότωσε τη γάτα.