Loading

Η αποφοίτηση που μας στέρησαν.

Το 2020 είναι γεγονός ότι δεν έκανε μία θετική είσοδο. Το 2020 όλοι είχαμε σχέδια και εκκρεμότητες οι οποίες θα έπρεπε να διεκπεραιωθούν. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν πήγε σύμφωνα με το «πλάνο». Βλέπεις, το 2020 θα έπρεπε να έθετε την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Μέσα στο πλάνο ήταν και η αποφοίτηση. Η αποφοίτηση μας από το Πανεπιστήμιο. Οι κόποι, ο χρόνος, οι προσπάθειες σου θα έπρεπε να ανταμειφθούν και οι γονείς σου να σε καμαρώσουν, βλέποντας σε να παίρνεις το πτυχίο σου και να τους χαιρετάς από τη σκηνή φορώντας την τήβεννο. Θα έβγαζες φωτογραφία μαζί τους και θα ζούσατε μαζί αυτή τη σημαντική στιγμή. Θα μοιραζόσουν αυτή τη στιγμή με τους συμφοιτητές σου ανυπομονώντας για το αύριο.

Ως φοιτητές, η αποφοίτηση αποτελεί ορόσημο στη σταδιοδρομία μας. Είναι το επίτευγμα όλων αυτών των χρόνων των σπουδών. Είναι κάτι που μόνο μία φορά συμβαίνει στη ζωή ενός φοιτητή. Η αποφοίτηση δεν αποτελεί μεγάλη υπόθεση μόνο για τον φοιτητή, αλλά και για την ίδια την οικογένειά του. Γι’αυτό και ως τελετή αποτελεί ζωτικής σημασίας. Θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει τόση σημασία η ίδια η αποφοίτηση, όσο το τι κάνει ένας φοιτητής μετέπειτα στη ζωή του. Εάν αξιοποιήσει σωστά το πτυχίο του και τις γνώσεις του και εάν βρει θέση στον τομέα εργασίας του. Δεν θα διαφωνήσω. Αλλά τόσο η πανδημία όσο και οι κανονισμοί εξαιτίας αυτής, στέρησαν από τους εμπλεκόμενους αυτή την στιγμή, αυτή την ανάμνηση. Και αυτό είναι υπερ αρκετό για να θεωρηθεί ως σοβαρός παράγοντας.

Είναι κατανοητό ότι προτεραιότητα έχει η υγεία και η προστασία όλων μας. Αλλά πιστεύω ότι μπορούσαν και μπορούν ακόμη να βρεθούν λύσεις για να διεξαχθούν οι τελετές αποφοίτησης. Κατ’εμένα, είναι αδιανόητο τα εμπορικά κέντρα να είναι ανοικτά (πριν από το lockdown) και να μην μπορούν να διευθετήσουν τις τελετές αποφοίτησης, οι οποίες θα είναι σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη και με τη χρήση μάσκας και με καλεσμένους μόνο τους κηδεμόνες. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που μπορεί να το σκέφτηκε αυτό. Ναι, έγιναν οι  αποφοιτήσεις διαδικτυακά αλλά δεν συγκρίνονται με τις επίσημες, οργανωμένες τελετές που γίνονται στα πανεπιστήμια. Ναι, οι συνθήκες δεν ευνοούν αλλά μπορεί να βρεθεί λύση καλύτερη από τις διαδικτυακές, απόμακρες, ψυχρές τελετές αποφοιτήσεων.

Το 2021 έχει κάνει έφοδο και οι καταστάσεις δεν φαίνεται να πηγαίνουν προς το καλύτερο. Απεναντίας, βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Νέα χρονιά, ίδια κατάσταση. Μόνο που φέτος υπάρχει το «αντίδοτο». Ως επακόλουθο, νέα χρονιά, καινούργοι τελειόφοιτοι. Θα υπάρξει κάποια αλλαγή; Θα είναι αυτοί οι τυχεροί απόφοιτοι που θα παρευρεθούν στην αποφοίτησή τους; Θα το δείξει ο χρόνος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους προηγούμενους.

Το 2020 ήταν μία χρονιά που μας στιγμάτισε όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι στο χέρι μας να βρούμε λύση για να υλοποιήσουμε αυτά που αφήσαμε να πέσουν στο διάβα των περιστάσεων. Είναι στο χέρι μας η φετινή χρονιά να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη, ούτως ώστε να χαρούμε σημαντικές στιγμές, στιγμές – σταθμούς στη δική μας ζωή αλλά και στη ζωή των αγαπημένων μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που δίνει αξία στη ζωή είναι οι στιγμές. Και οι στιγμές είναι αυτές που δίνουν εικόνα στην ζωή.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: gannett-cdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η αποφοίτηση που μας στέρησαν.