«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» αναφέρει χαρακτηριστικά το 1824 ο Ανδρέας Κάλβος, θέλοντας να εξυμνήσει την γενναιότητα των κατοίκων της Σάμου. Έτσι ακριβώς, λοιπόν, κάθε αγώνας στη ζωή μας απαιτεί γενναιότητα και ανδρεία. Τόσο για σωματική όσο και για ψυχική ελευθερία.

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Η σωματική ελευθερία παλεύεται. Μπορεί να σε σκοτώνει αργά και βασανιστικά, να ζεις κάπου που σου σκοτώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες. Να υποτάσσεσαι καθημερινά σε μια ηλίθια καθημερινότητα. Είναι και μερικές φορές που η ελευθερία είναι δρόμος κι ένα τσιγάρο, ένας καφές με φίλους και μια καλή κουβέντα που σε κάνουν να νιώθεις σημαντικός. Η σωματική φυλακή, είναι θέμα επιλογών. Περιορίζεσαι για κάποιο διάστημα σ’ ένα μέρος μέχρι να το αποφασίσεις ΕΣΥ και να του δώσεις ημερομηνία λήξης. Δε μιλάω φυσικά για τη σωματική σκλαβιά που σου επιβάλλουν οι άλλοι, αλλά για εκείνη στην οποία τοποθετείς εσύ τον εαυτό σου.

Η πνευματική ελευθερία όμως είναι ένα τραγούδι που σε ταξιδεύει μακριά. Εσύ να κοιτάς το κενό και τα μάτια έτοιμα να στάξουν. Το μυαλό, φίλε, είναι το μεγαλύτερο παράθυρο και η πιο μικρή φυλακή. Εκεί μπορείς να καταδικάσεις τον εαυτό σου ή μπορείς όμως να του χαρίσεις μοναδικά ταξίδια που δεν χρειάζονται εισιτήριο. Αν υπάρχει κόλαση, αυτό είναι το μυαλό σου, η φυλακή σου. Ένας σκοτεινός λαβύρινθος. Μάντεψε ποιος έχει το κλειδί.

Μπορεί όμως να γίνει το χρυσό κελί, ακόμα κι αν είσαι αραγμένος σε μια αιώρα.

Δεν έχει σημασία ο χώρος. Η φυλακή για κάποιους έχει όνομα και διεύθυνση. Μπορεί να είναι πρόσωπο, μπορεί το σπίτι ή η δουλειά σου. Αποδεσμεύσου και βρες ουρανό. Δε χρειάζεσαι πολυτέλεια για να’ σαι ελεύθερος. Σημασία έχει να μην έχεις δεσμά που σε κρατούν δεμένο.

Κι όλα αυτά χρειάζονται θυσίες. Κανένας που τόλμησε, δεν έφυγε ηττημένος. Πάντα κάτι κερδίζεις. Το μεγαλύτερο όμως δώρο θα είναι πάντα η εσωτερική γαλήνη και ελευθερία. Άλλωστε είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που χαρίζεται απλόχερα, αλλά κερδίζεται με αγώνα.

Το απόφθεγμα του τίτλου ανήκει στη συγγραφέα Ρενέ Στυλιαρά

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: c.stocksy.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
16
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!