Όταν γεννηθείς, η πρώτη σου ματιά, η πρώτη σου ανάσα ακουμπάει σε έναν κόσμο έτοιμο, έναν κόσμο που δεν έχει γεννηθεί μαζί σου,  μα έχει φτιαχτεί από όλα τα χέρια που αποτέλεσαν τις γενιές πριν από εσένα. Τα ίδια χέρια που θα φροντίσουν εσένα έχουν πριν επιμεληθεί το πώς θα λειτουργεί και θα οργανώνεται η κοινωνία στην οποία εσύ θα μεγαλώσεις. Και έτσι όπως δεν αμφισβητείς οτιδήποτε σου μαθαίνουν αυτά τα χέρια- πώς να περπατάς, πως να αρθρώνεις τις λέξεις και πως να συμπεριφέρεσαι- παραλείπεις να φιλτράρεις και όλα όσα σου μαθαίνει η κοινωνία. Αυτό συμβαίνει γιατί παρουσιάζονται με μια τέτοια φυσικότητα που φαντάζουν δεδομένα και δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως είναι αυθεντία. Όλα όσα  εμφανίζονται ως κανόνες, νόμοι ή πρότυπα είναι  όχι μόνο σωστά, αλλά και τα μόνα που μπορούν να ισχύσουν.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όμως όπου η κοινωνία δεν ευνοεί τους δημιουργούς της, δεν ευνοεί τα παιδιά των δημιουργών της. Φυσικά αυτό είναι γνωστό σε όλους. Σε όλους. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ακούσει για ανισότητα των φύλων, για ομοφοβία, για ρατσισμό, για bulling, για εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ή για το θέμα που θα ήθελα να μιλήσουμε σήμερα, το body shaming και τα πρότυπα ομορφιάς. Στη γνώση είμαστε όλοι ένοχοι. Το θέμα είναι τι κάνουμε μετά.

Πριν από καιρό, καθώς έκανα σκρολ στο ίνσταγκραμ, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο στο οποίο μια νέα, εύσωμη γυναίκα μιλούσε για το body shaming, ένα θέμα που όλοι  έχουμε στο μυαλό μας, μα λίγες φορές μπαίνουμε στον κόπο να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε κάτι για αυτό. Εκείνο που έκανε εμένα λίγο να αφυπνιστώ ήταν ένας διάλογος που είχε με το αγόρι της όπου εκείνη του είπε «Είμαι χοντρή» και αυτός της απάντησε «δεν είσαι χοντρή είσαι όμορφη» , μια απάντηση που βεβιασμένα μπορεί να θεωρηθεί γλυκιά. Η γυναίκα όμως, της οποίας το βλέμμα σκοτείνιασε από ένα πρωτόγνωρο για εμένα παράπονο απάντησε «Γιατί δεν μπορώ να είμαι και τα δύο»;    

thedispatchonline.net

Γιατί δεν μπορεί λοιπόν να είναι και τα δύο;

Για εμένα το να καθιερώσουμε μονάχα έναν σωματότυπο ως όμορφο είναι από τα πιο χαζά πράγματα που έχουμε κάνει ως άνθρωποι. Όχι μόνο καταδικάζει αυθαίρετα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού σε μια ζωή όπου η ομορφιά είναι μια αντικειμενική πολυτέλεια αλλά δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να ισχύσει ούτε το ότι η ομορφιά είναι αντικειμενική, ούτε ότι είναι πολυτέλεια , ούτε πως περιορίζεται σε έναν μονάχα σωματότυπο.

Τα πρότυπα ομορφιάς που σχεδόν επιβάλλονται αλύπητα, στους νέους κυρίως, έχουν απίστευτα αρνητικές επιρροές στην ψυχική υγεία του κάθε ατόμου. Βομβαρδίζουμε τη νεολαία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το τι σύμφωνα με το κοινωνικό σύνολο θεωρείται αυτή την εποχή ως πρότυπο, περνώντας έμμεσα την ιδέα πως μόνο αυτό είναι αποδεκτό. Και είναι μεγάλη κουβέντα για τον καθένα μας η αποδοχή. Και εμείς την παίρνουμε και την κουτσουρεύουμε με κάθε λογής κριτήρια που ευνοούν κυρίως τους φορείς του καταναλωτισμού.

Είναι για εμένα πραγματικά θλιβερός ο τρόπος που προωθείται το body shaming από τα social media. Όχι μόνο προωθούν προϊόντα και εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις τα «περιττά» κιλά σαν να είναι μια αυτονόητη επιθυμία που θα πρέπει να έχουν όλοι οι εύσωμοι άνθρωποι αλλά το στολίζουν με επιχειρήματα που δίνουν έμμεσα το μήνυμα πως η εξωτερική εμφάνιση είναι η αρχή και το τέλος ενός ανθρώπου. Έτσι ασκούν τεράστια πίεση στα άτομα να διαμορφώσουν το σώμα τους  χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρα επιλογή τους. Γιατί άλλο να προτιμάς συνειδητά το σώμα σου με περισσότερα ή λιγότερα κιλά και άλλο να σου ορίζουν τρίτοι αυθαίρετα τι είναι όμορφο και τι όχι.

keldamuzik.com

Είναι αναγκαίο να απενοχοποιηθεί ο όρος εύσωμος, χοντρός κ.ά και ο μόνος περιορισμός που θα υπάρχει στο πόσο αποδεκτός είναι ένα σωματότυπο να είναι το πόσο υγιείς είναι. Αυτό είναι το πιο λογικό, αυτό είναι το πιο φυσικό. Δεν είναι κακό, δεν είναι άσχημο, δεν είναι κατακριτέο να είσαι εύσωμος/η. Πρέπει η ίδια η λέξη να αποσυνδεθεί με ότι αρνητικό την κρατάει εγκλωβισμένη και να αποτελέσει μια ακόμη επιλογή σωματότυπου στη ζωή μας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: amazonaws.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!