Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς και διαβάζεις για του Αρχαίους Έλληνες ή για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Ήδη από τις μικρές τάξεις του σχολείου και ειδικά στο Γυμνάσιο αρχίζουμε και μαθαίνουμε τα ενδότερα του πολιτισμού συνδυάζοντας μαθήματα ιστορίας με την μάθηση των αρχαίων ελληνικών ως γλώσσα , όμως τι είναι αυτό που σου μένει στο μυαλό;

Ίσως θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν είχαμε στον νου μας ότι πολλές από τις ανακαλύψεις ή τις εφευρέσεις που αποδίδουμε στον πολιτισμό αυτόν τις συνδυάζαμε με σημερινές δραστηριότητες της καθημερινότητας μας ή με καθιερωμένους θεσμούς της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.  Είτε κάνουμε λόγο για τεχνολογία, είτε για τέχνες και πολιτισμό, η αρχαία ελληνική κοινωνία πάντα θα έχει κάτι να επιδείξει .

Ξεκινάμε λοιπόν από την ρηξικέλευθη τεχνολογία της εποχής .

1. Αστρολάβος \ Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Η περιέργεια του ανθρώπου για τα αστέρια και τον ουρανό ήταν ανά τους αιώνες αρκετά έντονη και ενώ τα σημερινά δεδομένα μας προσφέρουν πολλές πληροφορίες για τον ήλιο και τα ουράνια σώματα, οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν τα πρώτα βήματα από την απλή παρατήρηση του ουρανού, στην μελέτη του .

 Αυτό πραγματοποιήθηκε με τον Αστρολάβο, ένα όργανο με το οποίο μπορούσαν να υπολογίσουν την θέση του ήλιου, των αστεριών και της σελήνης .

2. Κεντρική Θέρμανση

Κι όμως, η ιδέα της κεντρικής θέρμανσης και ένας πρώιμος μηχανισμός της γεννήθηκε σε έναν ναό στην Έφεσσο, όπου η θερμότητα από τη φωτιά μεταφερόταν από αγωγούς στο πάτωμα ! Τον μηχανισμό αυτόν τον είχε ο ναός της Αρτέμιδος, οποίος θεωρείται από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

3. Συναγερμός του Ήρωνος

Στα πλαίσια της κατοικίας έχουμε ακόμα μία ανακάλυψη , την πρώτο συναγερμό στην ιστορία! Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως μία ράβδος αλλά και αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης όπως τον νερό ή τον αέρα, είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν έναν μηχανισμό, ο οποίος έβγαζε προειδοποιητικό ήχο με το άνοιγμα της πόρτας σε ένα σπίτι.

4. Φρυκτωρίες και Πυρσείες .

Για εμάς τα μηνύματα και η επικοινωνία θεωρείται κάτι δεδομένο, τι συνέβαινε όμως στην αρχαιότητα; Μία ανακάλυψη που οφείλεται στον Κλεόξενο και στον Δημόκριτο αποτελεί ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, το οποίο λειτουργούσε με συγκεκριμένα και επιλεγμένα υψώματα έτσι ώστε να γίνει η ανταλλαγή οπτικά και να επιτυγχάνεται η επικοινωνία !

5. Θεατρική Πράξη .

Αν και μέχρι στιγμής έχουμε αναφέρει εφευρέσεις και μηχανήματα, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε  εξίσου περήφανοι είναι η δημιουργία θεσμών στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ένας από αυτούς αποτελεί το θέατρο. Η δραματουργία, αν και ξεκίνησε στα πλαίσια των ανακτόρων και με αυτοσχεδιαστικές πρακτικές, η συγγραφή των έργων και η παρουσίαση τους σε κοινό καθώς και η δημιουργία αγώνων γύρω από τη θεατρική πράξη συντέλεσε στην καθιέρωση του θεάτρου ως είδος ψυχαγωγίας .

Μάλιστα για τις ανάγκες θεατρικών παραστάσεων δημιουργήθηκαν με την σειρά τους και πρακτικοί μηχανισμοί π.χ. για την παρουσίαση των θεών από τον ουρανό!

6. Λογοτεχνία

Η Ελλάδα των αρχαίων κόσμων ήταν μία κοινωνία με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο και σε συνέχεια ή μάλλον σε παράλληλη πορεία μπορούμε να τοποθετήσουμε και την λογοτεχνία της . Τα πιο γνωστά σε εμάς η Οδύσσεια και η Ιλιάδα – δείγματα επικής ποίησης – αλλά πλούσιο υλικό μας παραδίδεται και στη λυρική ποίηση, με φωτεινότερο παράδειγμα τη Σαπφώ .

7. Ιστοριογραφία .

Η παρατήρηση και καταγραφή των γεγονότων γύρω μας ξεκίνησε ήδη από τον αρχαίο πολιτισμό, με δύο προσωπικότητες γνωστές για το ιστορικό του έργο, θεωρώντας το ιστορικό ακόμα και με τα δικά μας δεδομένα και αρχές . Η παρατηρητικότητα και η μεθοδολογία καταγραφής του Ηρόδοτου και του Θουκυδίδη, θέτουν τις βάσεις για την σύγχρονη ιστοριογραφία μεταφέροντας σε εμάς γεγονότα που χωρίς αυτές τις πηγές ίσως να μας ήταν άγνωστα .

8. Ιατρική .

Ο τομές αυτός των επιστημών βρίσκει τον «πατέρα» της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και για πρώτη φορά χάριν στο έργο του μπορεί να θεωρηθεί επάγγελμα. Ο Ιπποκράτης και η σχολή του έθεσαν τις βάσεις της επιστήμης και συνέβαλαν με τις ανακαλύψεις τους στην εξέλιξη του κλάδου . Μην ξεχνάμε τον όρκο του Ιπποκράτη, στον οποίο ορκίζονται οι σημερινοί επιστήμονες και απόφοιτοι της Ιατρικής, γεγονός που μαρτυρά την συμβολή αλλά και τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η προσωπικότητα του!

9. Φιλοσοφία .

Το στοιχείο εκείνο που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά αυτού του πολιτισμού με άλλους συγχρόνους του, ήταν και είναι η σκέψη των ανθρώπων εκείνων , οι οποίοι με κύριο όπλο την αμφισβήτηση και την κριτική σκέψη, γέννησαν την φιλοσοφία. Τα πιο γνωστά ονόματα όπως του Σωκράτη ή του Αριστοτέλη καταδεικνύουν και υποδεικνύουν τη φήμη αλλά και την αξία του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας .

10. Αρχιτεκτονική .

Ο τελευταίος τομέας με τον οποίο θα ασχοληθούμε, αλλά σίγουρα όχι ο λιγότερο σημαντικός, αποτελεί η αρχιτεκτονική τέχνη της Αρχαίας Αθήνας. Σπουδαίοι αρχιτέκτονες αλλά και συνάμα καλλιτέχνες συνέλαβαν αλλά και κατασκεύασαν σπουδαία κτίρια και έργα τέχνης, μερικά από τα οποία έχουν σωθεί μέχρι και σήμερα. Από τα αρχαία θέατρα μέχρι την Ακρόπολη αλλά και τους σωζόμενους ναούς, τα παραδείγματα όχι μόνο είναι πολλά αλλά και γνωστά σε όλο τον κόσμο!

Πηγές:
Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα: Οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις Των Αρχαίων Ελλήνων (archaia-ellada.blogspot.com)


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
2
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!