Loading

ZODIAC: Ο δολοφόνος των γρίφων.

svg23 Φεβρουαρίου, 2020DetectivebeezΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο αυτοαποκαλούμενος ZODIAC δολοφόνος συνδέθηκε άμεσα με τουλάχιστον πέντε δολοφονίες στη Βόρεια Καλιφόρνια το 1968 και το 1969 και ίσως ήταν υπεύθυνος για περισσότερα. Τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας μέσα από τις απειλές που έστελνε στις εφημερίδες, με απειλές, από το 1969 έως το 1974, προτού σταματήσει απότομα την επικοινωνία. Παρά τις εντατικές έρευνες, κανείς δεν συνελήφθη ποτέ για τα εγκλήματα και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Το μυστήριο που περιβάλλει τις δολοφονίες έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων βιβλίων και κινηματογραφικών ταινιών, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου 2007 Zodiac του σκηνοθέτη David Fincher.

Την 1η Αυγούστου 1969, ο εξεταστής του Σαν Φρανσίσκο Chronicles και του Vallejo Times-Herald έλαβαν ο καθένας μια πανομοιότυπη χειρόγραφη επιστολή σε ένα φάκελο χωρίς διεύθυνση. Αρχίζοντας, “Αγαπητέ συντάκτη, Είμαι ο δολοφόνος των 2 εφήβων τα τελευταία Χριστούγεννα στη λίμνη Herman”, τα γράμματα περιείχαν λεπτομέρειες από τις δολοφονίες του Zodiac Killer που μόνο ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει. Ο δολοφόνος θα συνέχιζε να απειλεί με περαιτέρω επιθέσεις αν τα γράμματα δεν είχαν τυπωθεί στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων.

Κάθε γράμμα έκλεινε με ένα σύμβολο που αποτελείται από έναν κύκλο με ένα σταυρό μέσα, όπου αυτό είναι γνωστό ως το σύμβολο του ZODIAC. Τα γράμματα συνοδεύονταν επίσης από ένα τμήμα ενός κρυπτογράφου τριών μερών που ισχυριζόταν ότι περιείχε την ταυτότητά του.

Ενώ τα αστυνομικά τμήματα του Bay Area, με την υποστήριξη του FBI, εργάζονταν πυρετωδώς για να εντοπίσουν τον δολοφόνο, σύντομα έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο μια άλλη επιστολή. Αρχίζοντας, “Αγαπητέ συντάκτη,  Είμαι ο ZODIAC, περιγράφει επίσης τις δολοφονίες λεπτομερώς και ειρωνεύεται την αστυνομία επειδή δεν μπόρεσε να σπάσει τον κώδικα του ή να τον πιάσει.

Αρκετές μέρες αργότερα, ο δάσκαλος του γυμνασίου Donald Harden και η σύζυγός του, Bettye, κατάφεραν να λύσουν το κρυπτογράφημα. “Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους επειδή είναι τόσο διασκεδαστικό”, διάβασε. “Είναι πιο διασκεδαστικό από το να σκοτώνεις άγρια ​​θηράματα στο δάσος, επειδή ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο όλων”.

Τρεις μέρες μετά την τέταρτη γνωστή δολοφονία του Zodiac το 1969 το Σαν Φρανσίσκο Chronicle έλαβε μια επιστολή που ισχυρίζεται το έγκλημα ενός ταξιτζή με το όνομα Paul Stine. Γράφτηκε με την ίδια ακανόνιστη εκτύπωση με τα προηγούμενα γράμματα του Zodiac, έδωσε τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του Stine και συνοδεύτηκε από ένα αιματηρό θραύσμα του πουκάμισου του Stine.

Ο ZODIAC συνέχισε την αλληλογραφία του, όπου συμπεριέλαβε περισσότερους κρυφούς κώδικες και ισχυρίστηκε ότι είχε διαπράξει αρκετές περισσότερες δολοφονίες και χλεύασε την αστυνομία για την ανικανότητά της να τον πιάσει.

Το 1974, οι επιστολές σταμάτησαν, αν και η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε.

Οι δολοφονίες του χρονολογικά:

  1. Τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις αποδίδονται οριστικά στο ΖODIAC. Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό έγινε τη νύχτα της 20ης Δεκεμβρίου 1968, όταν ο 17χρονος David Faraday και η 16χρονη φίλη του, Betty Lou Jensen, δολοφονήθηκαν κοντά στο αυτοκίνητό τους σε απομακρυσμένο σημείο στη λίμνη Herman Road, στα περίχωρα του Vallejo, στην Καλιφόρνια. Η αστυνομία ήταν μπερδεμένη, ανίκανη να προσδιορίσει το κίνητρο για το έγκλημα ή τον ύποπτο.
  2. Νωρίς το πρωί της 5ης Ιουλίου 1969, η Darlene Ferrin, ηλικίας 22 ετών, και ο φίλος της Mike Mageau, ηλικίας 19 ετών, κάθονταν σε σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία Vallejo, όταν προσεγγίζονταν από έναν άνθρωπο με φακό. Ο κύριος αυτός τους πυροβόλησε πολλές φορές, σκοτώνοντας την Ferrin και τραυματίζοντας σοβαρά τον Mageau. Μέσα σε μια ώρα από το περιστατικό ένας άντρας κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα του Vallejo, δίνοντάς του τη θέση του τόπου του εγκλήματος και πέρνωντας την ευθύνη τόσο για την επίθεση αυτή όσο και για τις δολοφονίες του Faraday και του Jensen το 1968. Παρά τα στοιχεία που περιείχαν δακτυλικά αποτυπώματα και την περιγραφή του Mageau, τον αποκωδικοποιημένο κρυπτογραφημένο κώδικα και ένα κύμα συμβουλών και οδηγών, η αστυνομία δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον Zodiac Killer.
  3. Το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου 1969, χτύπησε ξανά, πλησιάζοντας το νεαρό ζευγάρι Cecelia Shepard και Bryan Hartnell καθώς χαλάρωναν σε ένα απομονωμένο τμήμα της ακτής της λίμνης Berryessa στην κομητεία Νάπα. Φορώντας μια κουκούλα και ένα πουκάμισο που φέρει ένα σύμβολο κύκλου και σταυρού, τους έδεσε πριν τους χτυπήσει βίαια, αφήνωντας ένα μήνυμα για την αστυνομία στην πόρτα του αυτοκινήτου τους και αφήνοντας τη σκηνή. Στη συνέχεια κάλεσε το Αστυνομικό τμήμα Νάπα να πάρει την ευθύνη. Οι Shepard και Hartnell ήταν και οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση αλλά ζωντανοί όταν έφθασαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αλλά ο Shepard πέθανε από τις πληγές του λίγο αργότερα.
  4. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου 1969, ο Zodiac πήρε άλλη ζωή, πυροβολώντας τον 29χρονο οδηγό ταξί Paul Stine στη συνοικία Presidio Heights του Σαν Φρανσίσκο. Καθώς η δολοφονία δεν φαινόταν να ταιριάζει με το μοτίβο του Zodiac, θεωρήθηκε αρχικά ληστεία μέχρι που τα μέσα του Σαν Φρανσίσκο έλαβαν την επιστολή που ισχυριζόταν το έγκλημα.
  5. Τουλάχιστον πέντε άλλες δολοφονίες έχουν συνδεθεί με τον Zodiac, συμπεριλαμβανομένου του 1963, του Robert Domingos και της Linda Edwards κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας και του 1966 που σκοτώνει τον φοιτητή Cheri Jo Bates στο Riverside της Καλιφόρνιας.

Με περιγραφές από μάρτυρες που είδαν έναν άνδρα που εγκατέλειψε τη σκηνή του φόνου του Paul Stine το 1969, η αστυνομία μπόρεσε να δημιουργήσει και να κυκλοφορήσει ένα σύνθετο σκίτσο του δολοφόνου. Όμως, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία και τη διερεύνηση πολλών υπόπτων, ο ΖODIAC παρέμεινε ελεύθερος.

Σήμερα είναι ακόμη άγνωστη η ταυτότητα του καθώς δεν γνωρίζουμε εαν ζει, παρόλο που ανέκριναν πάρα πολλούς υπόπτους, χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπόθεση Zodiac, θα παραμένει μάλλον ένα μυστήριο.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    ZODIAC: Ο δολοφόνος των γρίφων.