Loading

Ζήνα Κάνθερ: η Σταχτοπούτα του Προδρόμου!

svg4 Φεβρουαρίου, 2023Bee freeΚΥΡΙΑΚΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Σαν παιδάκι, με γοήτευε η σκέψη ότι υπάρχουν γοργόνες, καθώς η μαμά μου, όποτε πηγαίναμε για κολύμπι μου έλεγε ιστορίες, όπως επίσης με φόβιζε και μου δημιουργούσε μυρμήγκιασμα μια ανεξιχνίαστη ιστορία/υπόθεση για οτιδήποτε και αν αφορούσε.
Σαν ενήλικας θεωρώ ότι με ελκύει ακόμη το μυστήριο, απ’ όπουδήποτε και εάν προέρχεται.

Τοποθεσία: Πρόδρομος.

Κάπου εκεί περιπλανιέται ακόμα αυτή η ευγενική και πονεμένη ψυχή, της Ζήνας Κάνθερ.

Καθώς οδηγούσαμε για να φτάσουμε εκεί, η μαμά μου μιλούσε και ήταν τόσο γοητευμένη για την Ζήνα Κάνθερ Ντε Τύρας, με τόσο ενθουσιασμό αλλά ταυτόχρονα συνόδευε την φωνή της ένας τόνος λύπη, γιατί η ζωή δεν της χαρίστικε ποτέ.


Ωστόσο την εξιστορούσε σαν παραμύθι, ότι είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, ότι αναγκάστηκε να δουλέψει σαν χορεύτρια σε καμπαρέ, ότι μετά παντρεύτηκε έναν πάμπλουτο πλούσιο και ότι βοήθησε πάρα πολύ φτωχό κόσμο και μη. Εμένα προσωπικά μου θυμίζει λίγο την ιστορία της Σταχτοπούτας με κάποιες παραλλαγές.


Έλεγε, θυμάμαι, ότι ήταν πριγκίπισσα και έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται… μα δεν έχουμε Βασιλιάδες στην Κύπρο.. όπως ούτε βασίλεια και θρόνους, πώς γίνεται να ήταν πριγκίπισσα. Ήμουν δεν ήμουν 10-11 χρονών όταν είχαμε πάει με την οικογένεια μου στο σπίτι της Ζήνας, μη φανταστείς τίποτα εξεζητημένο. Περάσαμε απλά απ’ έξω, είχε και τόσο κρύο αλλά εκτός αυτού είναι αλυσοδεμένο και δεν μπορείς να μπείς μέσα (αν θες «μπορείς» αλλά είναι καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας). Ήταν ένα επιβλητικό και μεγάλο σπίτι με πολλούς ορόφους, μπορείς να το χαρακτηρίσεις και σαν ανάκτορο μιας πιο μοντέρνας εποχής! Είναι ένα αξιοθέατο με αναμφίβολα πολλές ιστορίες.

Πρόσφατα λοιπόν θυμήθηκα εκείνο το σπίτι και επίσης αμυδρά θυμήθηκα και την ιστορία που μας έλεγε η μαμά μου τότε, πολλά τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν στο μυαλό μου, άνοιξα συζήτηση με τη μαμά μου και την ρωτούσα.. Καθώς η μαμά μου είχε πάλι εκείνο το βλέμμα, λες και την μάγεψαν, εγώ έψαχνα για πληροφορίες έτσι ώστε να βάλω τα κομμάτια σε μια σειρά να καταλάβω ποιός, που και γιατί.

Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος, απλά η θύμηση της μαμάς στα παιδικά μου χρόνια να μου εξιστορεί την ιστορία και τα χιλιάδες ερωτηματικά. Αποφασίσαμε λοιπόν με τον φίλο μου να πάμε, αυτός όταν άκουσε ολόκληρη την ιστορία ενθουσιάστηκε στην ιδέα και κανονίσαμε για ένα μονοήμερο ταξίδι στον Πρόδρομο. Έτσι και έγινε!

Ποια είναι η Ζήνα Κάθνερ;

Η Ζήνα Κάνθερ, ή αλλιώς Θεογνωσία, γεννήθηκε στην Τάλα της Πάφου κοντά στην δεκαετία του 1930. Ζούσε κάτω από την βίαιη συμπεριφορά του πατέρα της και δούλευε από πολύ μικρή, μπήκε από πολύ μικρή ηλικία σε ένα άσχημο παιχνίδι επιβίωσης. Μετακόμισε στη Λεμεσό για δουλειά και μετά από έναν αποτυχημένο αρραβώνα, εφόσον ο σύντροφός της την εγκατέλειψε, έμεινε με ένα μωρό στα χέρια.

Από την δουλειά της έπαιρνε πολύ λίγα λεφτά και όταν της έκανε πρόταση μια φίλης της να δουλέψει σαν χορεύτρια σε καμπαρέ, η ανύπαντρη μητέρα δέχθηκε να πάρει τη δουλειά.
Πέρασε δύσκολα χρόνια και χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο της «Με ζητούσαν στον χορό, μ’ έσφιγγαν και κολλούσαν πάνω μου. Στο τέλος μου κάνανε φανερά την προτασή τους. Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω υπομονή και να΄μαι ευγενική για να μη χάσω τη δουλειά μου».

Όπως λέει η εγγονή της, η Ζήνα, ήταν δυναμική και επιβλητική. Ωστόσο, στην πορεία γνώρισε τον δισεκατομμυριούχο από την Αμερική, Κρίστιαν Κάνθερ χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ξεκάθαρα με το ποιόν έβγαινε. Είχε πέσει θύμα ληστείας, τον βρήκε χτυπημένο μέσα στον δρόμο και τον περιέθαλψε. Αυτός επέστρεψε για να την ευχαριστήσει και εν τέλει ερωτεύτηκαν. Το 1952, παντρεύτηκαν και όλοι έλεγαν για την φτωχή Σταχτοπούτα η οποία παντρεύτηκε τον πλούσιο επιχειρηματία. Ωστόσο, η ζωή τους δεν ήταν τόσο παραμυθένια καθότι ο Κρίστιαν έπασχε από προβλήματα αλκοολισμού.

Το 1967, μετά από πνευματική υιοθεσία από τον Πρίγκιπα Παύλο Παλαιολόγο, απέκτησε τον τίτλο της Πριγκίπισσας Ντε Τύρας, όπως προανάφερα. Κάπου εκεί ξεκίνησε το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο. Βοήθησε πάρα πολύ, έκτισε νοσοκομεία, σχολεία, ναούς, δημοτικά, κοινοτικά κτίρια και δίκτυα υδροδότησης, βοήθησε επίσης πολύ φτωχό κόσμο. Με πολύ γενναιοδωρία, χρηματοδότησε και την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα απέναντι στους Άγγλους. Η Ζήνα Κάνθερ απεβίωσε το 2012, στην ηλικία των 85 ετών.

Η ιστορία της, εξακολουθεί να αντηχεί στα αυτιά μου σαν την ιστορία της Σταχτοπούτας, σαν ένα όμορφο παραμύθι.

like.philenews.com

ΠΗΓΕΣ:
http://www.hallocy.com/, https://xronografos.com/, https://like.philenews.com/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: avant-garde.com.cy

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ζήνα Κάνθερ: η Σταχτοπούτα του Προδρόμου!