Loading

Ζήλια, το τέρας με τα πράσινα μάτια!

svg25 Οκτωβρίου, 2019LovebeezΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο τίτλος εμπνευσμένος από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. «Οθέλλος».

ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILER ALERT

Στο έργο ο πρωταγωνιστής τυφλωμένος από ζήλια δολοφονεί την αγαπημένη του με τον άνδρα που ΥΠΟΨΙΑZOΤΑΝ ότι διατηρεί κρυφή σχέση. Στο τέλος αφού αντιλαμβάνεται ότι οι υποψίες του ήταν προϊόν ζήλιας για τον ίδιο τον Οθέλλο, αυτοκτονεί και ο ίδιος.

Ο τρόπος που χαρακτηρίζει τη ζήλια ο Σαίξπηρ, είναι όντως εύστοχος και διαχρονικός. Η ζήλια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τέρας που τρέφεται, κατασπαράζει και διαλύει τους ίδιους μας τους εαυτούς, τις ίδιες μας ψυχές και τα σπλάχνα μας.

Είναι τόσο ισχυρό τέρας που στο τέλος αναγεννιέται μέσα από αυτό που έχει καταστρέψει, μέσα από τις στάχτες που έχει δημιουργήσει στην ψυχή μας.

Η ζήλια από τα πολύ παλιά χρόνια είναι ένα υποκειμενικό αίσθημα που αναφέρεται σε θρησκείες αλλά και στα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.

Τέρας, όπως και στον Οθέλλο, χαρακτηρίζεται το αίσθημα που θέλει ή επιθυμεί κανείς να αποκτήσει κάτι διακαώς από κάποιον άλλο. Πες το αδυναμία, όσο αδύναμο και να το χαρακτήρισεις δεν παύει να ειναι τέρας και να εξαπατά τα σπλάχνα της ψυχής μας. Η ζήλια υπάρχει σε κάθε ανθρώπινη ψυχή, από παιδική ηλικία μέχρι ούτως ώστε να το ανακαλύψεις και να το πολεμήσεις. Γενικά όμως ο άνθρωπος, θεωρείται κτητικό ον. Τι εννοώ; Ο άνθρωπος κυνηγά πάντα την αποκλειστικότητα. Γι’ αυτό και μετά από αυτό αναγεννιουνται στάχτες κρυμμένες μέσα μας, ζυλοτυπίας και εγωισμού. Μπορούμε να αναλογιστούμε δύο εύστοχα ερωτήματα, ρητορικά θα έλεγα. Ζήλια είναι ο φόβος του να χάσεις κάτι που ήδη έχεις; ή να αποκτήσεις κάτι που δεν έχεις; Άρα μπορεί κάποιος να συμπεράνει με πιο απλά λόγια, ζήλια είναι η πείνα για κάτι που δεν έχεις αλλά επιθυμείς και ο φόβος του να χάσεις κάτι δικό σου.

Είναι φυσιολογικό το να έχει κανείς την ζήλια αφού όπως είπα είμαστε κτητικά όντα, άλλωστε ζούμε σε μια ανταγωνιστή κοινωνία γεμάτη προκλήσεις για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Εμείς είμαστε αυτοί που επιδιώκουμε να νικήσουμε τον κάθε πειρασμό, την κάθε μάχη. Το θέμα με την ζήλια, ειναι η εμμονή με αυτή, που κατά πάσα πιθανότητα όταν υπάρξει εμμονή, διαστρεβλώνει την ψυχή του ανθρώπου αλλά και το πως σκέφτεται, την ορθή λογική του. Με λίγα λόγια, κυνηγώ κάτι που δεν το θέλω ουσιαστικά αλλά το κυνηγώ επειδή το έχεις εσύ. Όταν η ζήλια μετατραπεί σε ζηλοφθονία όμως, εκεί είναι το πρόβλημα.

Ζήλος, η μεγάλη θέληση, το πάθος και φθόνος, δηλαδή το μίσος, καταστραφήκαμε!

Χάθηκαν ταυτότητες, προσωπικότητες, χάθηκαν έρωτες, χάθηκαν φιλίες, χάθηκαν ακόμα και οικογένειες στο όνομα του άρρωστου πάθους, στο όνομα της ζήλιας. Χάθηκαν γιατί κυνήγησαν κάποιον άλλο, κυνήγησαν να πάρουν κάτι που ήδη είχαν μα φοβήθηκαν μην το χάσουν, κυνήγησαν με πάθος να πάρουν κάτι που δεν επιθυμούσαν ουσιαστικά, απλά τους βόλευε να προσαρμόσουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας πάνω στο εγώ τους. Στερεότυπα φτιαγμένα από πορσελάνη και λίγα κομμάτια ρούχο έγιναν οι πηγές ζήλιας των ανθρώπινων σχέσεων.

Το αίσθημα κατωτερότητας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, οι ανασφάλειες, οι αβεβαιότητες για τους ίδιους μας τους εαυτούς, είναι πηγή για την ζήλια επίσης, αφού είναι εσωτερικά ζητήματα για τον καθένα μας.

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΑΘΟΥΣ

Ο τυφλωμένος άνθρωπος λόγω ενός συνδυασμού συναισθημάτων ζήλιας, οργής, θυμού, προβαίνει σε αποτρόπαιες ενέργειες. Πολλά από τα θύματα ίσως να είναι αθώα, όπως και στον Οθέλλο του Σαίξπηρ. Όμως όταν η ζήλια γίνει εμμονή στη ψυχή και μας κυριεύσει, το παραμικρό και η κάθε αφορμή μπορεί να φουντώσει ενέργειες όπως τα εγκλήματα πάθους.

Επεισόδια ζήλιας εμφανίζονται επίσης όταν μια γυναίκα συναντά μια άλλη γυναίκα στον δρόμο. Αφότου θα αισθανθεί θαυμασμό, αφ’ έτερου θα ψάξει πολλά αρνητικά να της προσάψει π.χ. Είναι ψεύτικη, χαζή, κακό γούστο, χάλια μαλλιά, νύχια κτλ. Γενικά ως άνθρωποι, βιώνουμε μια δυσκολία να αποδεχθούμε ότι κάποιος μπορεί να είναι ανώτερος από εμάς σε κάποιους τομείς.

Πηγή έμπνευσης επίσης έγινε και στην τέχνη το αίσθημα της ζήλιας. Όπως για παράδειγμα η ταινία “Se7en” του Ντέιβιντ Φιντσερ. Στη ταινία πηγή όλων των κακών είναι ο φθόνος. Σε αρκετά επίσης παραμύθια εμφανίζεται το αίσθημα της ζήλιας όπως για παράδειγμα η κακιά μάγισσα ζηλεύει την ωραία κοιμωμένη.

Η ζήλια λοιπόν είναι στη ζωή μας. Είναι αίσθημα που δημιουργεί συγκρούσεις και επεισόδια ζηλοτυπίας. Είναι ένα αίσθημα που είναι στο χέρι του καθενός να το πολεμήσει. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να μην γίνουμε έρμαιό της και να τιθασεύσουμε τα συναισθήματα μας.

Η ζήλια, είναι το τέρας με τα πράσινα μάτια…

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ζήλια, το τέρας με τα πράσινα μάτια!