Loading

Υποσυνείδητο: Η φυλακή του μυαλού;

svg16 Οκτωβρίου, 2020HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Μια καλή μέρα καθόμασταν με κάτι φιλαράκια και πίναμε τις μπύρες μας και κάποιος με ρωτάει, καλά ρε Φώτη γιατί πάω να ξεκινήσω κάτι και πάντα καταλήγω να κάνω ακριβώς το αντίθετο;

Χάθηκα για λίγο. Μπήκα για δευτερόλεπτα στις σκέψεις μου και ρωτούσα τον εαυτό μου, γιατί είναι έτσι; Γιατί είμαστε έτσι; Και γύρισα και του απάντησα απλά. Προς το παρόν δεν ξέρω αλήθεια να σου πω γιατί, παρά μόνο να σου πω ότι δεν είσαι μόνος.

Μόλις έφτασα σπίτι άρχισα το ψάξιμο, δεν με άφηνε η συνείδηση μου να μην έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και κάπως έτσι με το πρώτο ψάξιμο εμφανίστηκε η λέξη υποσυνείδητο. Αυτό λέει που καταλαμβάνει το 90% της ισχύος του μυαλού και έχει ευθύνη για το 80% των καθημερινών διεργασιών μας. 80%… Δηλαδή 8 στα 10 πράγματα που κάνω, τα κάνω χωρίς να προσπαθώ, χωρίς να σκέφτομαι συνειδητά. Υποσυνείδητο. Μια αποθήκη λένε οι ψυχαναλυτές γεμάτη από πληροφορίες, αντιλήψεις, επιθυμίες και παρορμήσεις που αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν στην επιφάνεια και θα χαλιναγωγήσουν την συμπεριφορά σου, έτσι ώστε να την φέρουν στα μέτρα τους.

Αυτό δηλαδή που θες να ξεκινήσεις γυμναστήριο και καταλήγεις να κοιμάσαι στον καναπέ ή που θες να ξεκινήσεις δίαιτα και σε πάει στο ψυγείο κάθε 2 λεπτά και ειδικότερα κατά τις 3 το βράδυ. Δυνατό εργαλείο που μπορεί ωστόσο να είναι δίκοπο μαχαίρι. Είτε θα σε φτάσει ψηλά αν είναι καλά προγραμματισμένο είτε θα σε φέρει στο χείλος του γκρεμού, να σε κλείσει δηλαδή σε μια φυλακή και τα σίδερα να είναι φτιαγμένα από τις υποσυνείδητες σκέψεις σου. Αποτελεί όμως ο προγραμματισμός του επιλογή; Μπορεί να προγραμματιστεί;

medium.com

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι ο τοίχος που βρίσκεται ανάμεσα στην στασιμότητα και την αλλαγή ονομάζεται φόβος. Φοβόμαστε την αλλαγή.  Ένα σπίτι που είναι φτιαγμένο με κομματιασμένα θεμέλια δεν μπορεί να ξαναφτιαχτεί (σωστά) παρά μόνο αν γκρεμιστεί και ξαναχτιστεί από την αρχή. Από τα θεμέλιά του. Και αυτό είναι το πιο τρομακτικό και το δύσκολο. Φοβόμαστε την προσπάθεια και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να έρθει. Φοβόμαστε να ανακαλύψουμε και καινούργιες πτυχές του εαυτού μας. Φοβόμαστε να δούμε ότι τελικά μπορούμε να πάμε να μιλήσουμε στο κορίτσι που μας αρέσει ή ότι μπορούμε να έχουμε το κορμί που πάντα ονειρευόμασταν. Γιατί; Επειδή πολύ απλά μια υποσυνείδητη σκέψη σου παρουσιάζει την αλλαγή σαν το τέλος του κόσμου.

Με έρευνα του, το European journal of social psychology, κατέληξε στο ότι για να θεωρηθεί μια πράξη υποσυνείδητη πρέπει να περάσουν 66 (κατά μέσο όρο) μέρες συνεχόμενης επανάληψης. Αν μπορούσαμε να εξηγήσουμε κάπως υλιστικά το υποσυνείδητο θα ήταν μια ομάδα από πολλούς νευρώνες που δημιουργούνται μέσω της συνεχόμενης επανάληψης της ίδιας διεργασίας. Είναι κάτι παρόμοιο με το να μαθαίνεις ποδήλατο. Όταν ήσουν μικρός δεν μπορούσες εύκολα, έπρεπε η συνειδητή προσοχή σου να είναι εκεί, μέχρι που μια μέρα έκανες ποδήλατο και σκεφτόσουν το μπέργκερ που σου έχει έτοιμο στο σπίτι η μαμά σου. Κάπως έτσι πρέπει να συμπεριφέρεσαι και στο υποσυνείδητο. Δεν σου λέω τώρα να ξεκινήσεις από την πρώτη μέρα και να κάνεις 2 ώρες γυμναστική, αλλά μπορείς να του δώσεις μικρά μικρά ερεθίσματα όπως ένα 10λεπτο τρέξιμο ή μισή ώρας γυμναστικής με βάρη.  Κάτι τόσο αστείο που να είναι γελοίο να μην το κάνεις, έτσι ώστε να χτίσεις μια συνήθεια. Έτσι μέρα με την μέρα αυτή να γίνεται πιο αυτόματη, πιο υποσυνείδητη.

trainsform.co.uk

Το κυριότερο στα πιο πάνω, αποτελεί ωστόσο η θέληση. Πρέπει να βάλουμε καλά μέσα στην αντίληψη μας ότι ο κόσμος μέσα στον οποίο υπάρχουμε δεν θα είναι ποτέ τέλειος, ούτε θα ας δώσει ποτέ τις τέλειες συνθήκες για να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή. Παράλληλα κανείς δεν ξυπνάει κάθε μέρα με θετικές σκέψεις και κανείς δεν κάνει μόνο θετικές σκέψεις. Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, ούτε είμαστε ο κόσμος γύρω μας. Είμαστε οι πράξεις μας. Πάντα και παντού θα υπάρχουν εμπόδια οπότε πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις υποσυνείδητες σκέψεις μας και να αρχίσουμε να πράττουμε. Γι’ αυτό σήκω, πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα σιγά σιγά την αλλαγή που θέλεις.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: enallaktikidrasi.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Υποσυνείδητο: Η φυλακή του μυαλού;