Η υπνηλία κατά την ημέρα και ο δεκάωρος ύπνος το σαββατοκύριακο, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Αν νιώθεις καθημερινά υπνηλία ακόμα και μετά από επαρκή 8ωρο ύπνο ή μερικές μέρες της εβδομάδας κοιμάσαι 12ωρο, καλωσόρισες στη σκοτεινή πλευρά. Σήμερα θα δούμε πως προκαλείται η υπερυπνία και γιατί πρέπει να σε ανησυχήσει ο υπερβολικός ύπνος.
miro.medium.com
Η υπερυπνία επηρεάζει περίπου το 5% του πλυθησμού και μπορεί να προέρχεται από διάφορες συνήθειες όπως:
Ολιγάωρος καθημερινός ύπνος
Αν στερείς ύπνο από τον εαυτό σου επαναλαμβανόμενα, τότε αναπτύσσεις το χρέος ύπνου σου (sleep debt) και ενδέχεται μια μέρα να ‘ξεσπάσεις’ με μια 15ωρη νάρκωση.
Διακοπτόμενος ύπνος
Μονόλεπτη σιγή για τους γονείς που μόλις απέκτησαν παιδιά (Σαν μεν τα κάμετε). Αν ο σύντροφος σου κάνει kick-boxing στον ύπνο του/της, ζεις κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο, ή απλά ξυπνάς με κάθε ειδοποίηση του Messenger, τότε να ξέρεις ότι ο 8ωρος ύπνος δεν θα σε ξεκουράσει. Για να μπεις σε κατάσταση βαθύ ύπνου πρέπει να περάσει συγκεκριμένος χρόνος. Αν ξυπνάς συνέχεια, δεν θα κοιμηθείς βαθιά, επομένως δεν θα ξεκουραστείς. Εν τω μεταξύ μην βάζεις 20 ξυπνητήρια σε διάρκεια 2 ωρών, μόνο χειρότερα θα κάνει τα πράγματα.
Κατάθλιψη
Αν έχασες τη δουλειά σου, χώρισες, απέτυχες στις εξετάσεις, νιώθεις ανίκανος/η να εκπληρώσεις τους στόχους σου, τότε η παρατεταμένη διαμονή στο κρεβάτι θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.
Διαταραχές ύπνου όπως Ναρκοληψία ή Άπνια
Αν πάσχεις από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας ή η αναπνοή σου σταματά για 10 δευτερόλεπτα πολλές φορές κατά τον ύπνο σου τότε κινδυνεύεις και από υπερυπνία.
Κατάχρηση αλκοολούχων και ναρκωτικών ουσιών
Αν ξαναμέθυσες ή δοκίμασες ναρκωτικές ουσίες, τότε ξέρεις ότι ακολουθεί αρκετός ύπνος. Δυστυχώς δεν είναι και ο πιο ποιοτικός.
Εγκεφαλικό τραύμα
To Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών αναφέρει ότι υπερυπνία μπορεί να παρουσιαστεί μετά από 6-18 μήνες από δυνατό κτύπημα στο κεφάλι.
cdn.shopify.com
Ο προτεινόμενος ύπνος για ενήλικες είναι 7-8 ώρες. Πληθώρα ερευνών έδειξαν ότι άτομα με απώλεια ύπνου έχουν επηρεασμένη εγκεφαλική και σωματική απόδοση, αυξημένες πιθανότητες για καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη καθώς και αύξηση της θνησιμότητας κατά 12%. Όπως φαίνεται οτιδήποτε υγιεινό σε υπερβολική ποσότητα γίνεται τοξικό. Οι παρενέργειες της υπερυπνίας περιλαμβάνουν:
Παχυσαρκία και Διαβήτης
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι άτομα που κοιμούνται 10 ώρες αντί για 8, έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες για παρουσίαση διαβήτη και μείωση μεταβολισμού σε μια εξάχρονη περίοδο.
Πονοκεφάλοι
Αν μεγάλο μέρος του ύπνου σου είναι εκτός του προτεινόμενου 22:00-6:00 ή διακόπτεται ο ύπνος σου κατα τη διάρκεια της νύχτας ετοίμασε τα Panadol.
Αδύνατη μνήμη
Αυξημένες πιθανότητες για καρδιοπάθειες
Στην Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών έλαβαν μέρος 72,000 γυναίκες. Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν από 9 μέχρι 11 ώρες παρουσίασαν 38% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Άυξηση της θνησιμότητας κατά 30%
Δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής συσχέτιση μεταξύ θνησιμότητας και υπερυπνίας, αλλά από τη στιγμή που η κατάθλιψη και η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι συνδεδεμένες με την υπερυπνία τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα.
i.insider.com
Παν μέτρον Άριστον λοιπόν όσο αφορά και τον ύπνο μας. Καμία κατάχρηση δεν είναι υγιεινή κατάχρηση. Οι ειδικοί συστήνουν 8ωρο ύπνο σε σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό δωμάτιο. Το βιολογικό μας ρολόϊ προτείνει ύπνο από τις 10 το βράδυ μέχρι της 6 το πρωί αν και γενετικά πολλοί ανθρώποι τροποποιήθηκαν να λειτουργούν καλύτερα σε διάφορες ώρες της μέρας.
Όνειρα γλυκά.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: oddmattress.co.uk
What do you think?
Show comments / Leave a comment