Καθημερινά πλέον ακούτε τη φράση «συγνώμη παιδιά, είμαι βίγκαν». Πλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακούσετε «Είμαι υπερτασικός» ή «έχω πίεση» , φράσεις οι οποίες κινούν πολλές φορές το ενδιαφέρον. Τι σημαίνει «είμαι υπερτασικός»; Τι είναι η υπέρταση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας;
Η υπέρταση χρησιμοποιείται σαν όρος, που σημαίνει την παθολογικά (πέραν του κανονικού) υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να παρουσιάσει για μονωμένο ή μεγάλο χρονικό διάστημα ένα άτομο (Πάνω από 130 mmHg συστολική και πάνω από 90 mmHg για διαστολική πίεση) . Η αιτιολόγηση της «ασθένειας» αυτής είναι ευρέος φάσματος. Μερικοί από τους λόγους: γενετική, καθημερινότητα, ηλικία και άλλα.
Παθογένεση – Πώς προκαλείται
Πολλοί παθογενετικοί μηχανισμοί φέρουν ως επακόλουθο την υπέρταση. Η υπερευαισθησία των αγγείων προς το χλωριούχο νάτριο (αλάτι), αλλαγές στον μεταβολισμό άλατος από τους νεφρούς και ανωμαλίες στις αναλογίες αγγειοτενσινών και αγγειοδιαστολέων είναι λίγοι από τους λόγους για ανάπτυξη της υπέρτασης.
Είναι στο DNA μας
Μεγάλο ποσοστό από τους ασθενείς με υπέρταση οφείλουν την παρουσία της ασθένειας στη γενετική τους κληρονομιά με ποσοστό 30% εάν ένας από τους γονείς έχουν υπέρταση και 45% εάν έχουν και οι δύο γονείς.
Είσαι ό,τι τρως
Κλινικά αποδεδειγμένο, άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή, καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας άλατος, θεωρούνται παχύσαρκα και έχουν καθημερινά στρες είναι πιθανό, εκτός από τον δείκτη γενετικής μετάδοσης, να παρουσιάσουν υπέρταση.
Στάδια
Η υπέρταση παρατηρείται σε τρία στάδια. Παρόλο που το πρώτο στάδιο είναι το πιο συνηθισμένο (απλή υπέρταση), ακολουθεί το 2ρο στάδιο με οργανικές μεταβολές αλλά χωρίς αντιρροπήσεις και μεταβολές στην λειτουργία των οργάνων. Το τρίτο στάδιο υπέρτασης, αν και πολύ δύσκολο να επέλθει, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη παθογνομωνική μεταβολή με υπολειτουργία οργάνων.
Συμπτώματα
Μερικά από τα συμπτώματα της υπέρτασης 1ου βαθμού αποτελούν ο πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και η αδιαθεσία. Συνήθως τα συμπτώματα παρουσιάζονται πιο έντονα το πρωί.
Επιπλοκές
Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, ενώ η υπέρταση δεν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, πιθανές επιπλοκές να αποτελέσουν η μυοκαρδιακή υπερτροφία, αθηροσκλήρωση, παρουσία θρομβώσεων, νεφροσκλήρωση και οι εγκεφαλικές παθήσεις.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Οι περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά αλλά είναι επίσης σημαντικό ο ασθενής να διατηρεί μια υγιή καθημερινότητα, με σωματική άσκηση, χαμηλή κατανάλωση άλατος και αποφυγή των λιπαρών τροφών.
Νομίζω έχω υπέρταση. Τι πρέπει να κάνω;
Καταρχήν ηρέμησε. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι. Εξάλλου η υπέρταση είναι το νέο «βίγκαν». Είναι στην μόδα. Πλάκα κάνω βέβαια. Αφού κλείσεις ραντεβού με τον ιατρό σου, αυτός με την σειρά του θα σου πει αν στα αλήθεια έχεις υπέρταση. Για το παρόν στάδιο κοίτα να κόψεις το άγχος και τα αλμυρά. Και άστο κινητό, σήκω και κάνε μια βόλτα.
Η υπέρταση αποτελεί συχνό πλέον φαινόμενο και «ρουτίνα» για τον κόσμο της ιατρικής. Καλό θα είναι να ακολουθούμε ένα υγιή καθημερινό τρόπο ζωής με υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση. Εάν πάλι παρουσιάσεις υπέρταση, μπορείς να ευχαριστήσεις τα γονίδια σου. Άλλωστε υπάρχει λύση.
Πηγή φωτογραφιών: www.canva.com
Πηγή πληροφοριών: Kumar Clark Clinical Medicine
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment