Loading

Υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό;

Έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχουν δείξει το μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο που προκαλεί ο εκτεταμένος εγκλεισμός λόγω της έξαρσης επιδημιών. Το άτομο είτε νοσεί είτε όχι περνά από διάφορες ψυχοσωματικές φάσεις. Η άρνηση, η απομόνωση, ο φόβος της μετάδοσης, η αποστασιοποίηση από τους αγαπημένους είναι κάποιοι από τους λόγους που το άτομο πλέον δεν μπορεί να δράσει σωστά με αποτέλεσμα είτε να απομονώνεται το ίδιο είτε να αποκλείει κοινωνικά τους γύρω του. Βρίσκεται σε μια κατάσταση που θέλει να τα έχει όλα υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς λόγω των πολλών πληροφοριών και της συνεχούς  παραπληροφόρησης οδηγείται σε λανθασμένες αποφάσεις που βλάπτουν την ψυχολογία τόσο τη δική του, όσο και των γύρω του.

Τώρα μας έρχεται το ερώτημα: Πού ξέρω εγώ αν ο διπλανός μου, που υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού, έχει αναρρώσει πλήρως;

Ο μηχανισμός του ίδιου του ιού, μας δείχνει πως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα των 5-7 ημερών μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, αυτός πλέον δεν είναι μεταδοτικός. Ο ιός σίγουρα δεν έχει εξαφανιστεί από τον ξενιστή και είναι πιθανόν να υπάρχει στα εργαστηριακά ευρήματα ακόμα και μια εβδομάδα μετά την λήξη της καραντίνας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το άτομο που τον φέρει είναι επικίνδυνο για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Παρόλα αυτά, για να μην υπάρξουν προβλήματα και διαπληκτισμοί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μας έχει δώσει τις παρακάτω οδηγίες:                     

  • Οι νοσούντες με κορωνοϊό πρέπει να απομονώνονται και να βρίσκονται σε καραντίνα για κατά μέσο όρο 10 μέρες αν έχουν υπάρξει τις 3 τελευταίες μέρες ασυμπτωματικοί.     
  • Όσον αφορά τα άτομα της οικογένειας που έχουν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο και έχουν βγει αρνητικοί στην ύπαρξη ιού, θα πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα για 14 μέρες ακόμα και αν δεν νοσήσουν ποτέ με τον ιό. Μετά το πέρας αυτών των 2 εβδομάδων, όσοι δεν εμφάνισαν συμπτώματα και αρχικά ήταν πλήρως υγιείς θα ήταν καλό να υποβληθούν πάλι είτε σε RP ή PCR τεστ, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι φορείς του ιού. Αυτό συμβαίνει λόγω του μηχανισμού του ιού και κυρίως γιατί ο ιός εμφανίζει συμπτώματα στον οργανισμό 2-4 μέρες μετά την είσοδο σε αυτόν.

lawspot.gr

Αυτές οι οδηγίες όμως αμφισβητούνται από πολλούς, είτε από κρούσματα που δεν συμμορφώνονται και τελικά διασπείρουν τον ιό, είτε από άτομα που ακόμα και αν ένας συνάνθρωπός τους έχει αναρρώσει επιλέγουν να τον στιγματίζουν και να τον «κάνουν πέρα», καθιστώντας την επαναφορά στην καθημερινότητα δύσκολη και τη θέληση για επιστροφή στην κοινότητα ανύπαρκτη.  

Ο στιγματισμός των κρουσμάτων από τον κοινωνικό περίγυρο είναι ένα φαινόμενο πλέον καθημερινό. Η απόρριψη και ο αποκλεισμός από τους γύρω, τους έχει κάνει επιρρεπείς σε ψυχολογικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν ψυχολογικά τραύματα που δύσκολα θεραπεύονται.

Το στίγμα είναι ένα από τα πιο σοβαρά αποτελέσματα του εγκλεισμού και ακριβώς γι αυτό τον λόγο θα ήταν καλό να ευαισθητοποιηθούμε, τόσο εμείς ατομικά όσο και οι αρμόδιοι φορείς, δίνοντας σαφής οδηγίες που να γίνονται δεκτές από όλους. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι ψυχολογικά ασταθή, ας μην τους προσθέτουμε νέα προβλήματα. Ας συναναστρεφόμαστε όπως πριν, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και όλοι μαζί ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την άσχημη ταμπέλα…

 Όλοι έχουμε μια θέση στην κοινωνία και ο καθένας μας αξίζει να την διατηρεί.

eirinika.gr

Πηγές:
1.Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της καραντίνας και πώς να μειωθεί αυτό: ταχεία αναθεώρηση των αποδεικτικών στοιχείων
Samantha K Brooks, Rebecca K Webster, Louise E Smith, Lisa Woodland, Simon Wessely, Neil Greenberg, Gideon James Rubin
2. eody.gov.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: greatlakespsychologygroup.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό;