Loading

Ξυπνάς κι εσύ σαν να σε πλάκωσε μπουλντόζα;

** Δεν φτάνει που δεν μπορώ να κοιμηθώ….δεν μπορώ και να ξυπνήσω **

Εγώ πάντως, ξυπνώ!!!! Και πριν γίνει το θαύμα του να σηκωθώ από το κρεβάτι, ακυρώνω συνεχώς το ξυπνητήρι μου πατώντας το snooze, (αλλάζοντας πλευρά) με αποτέλεσμα να αργώ στο πανεπιστήμιο, στους πρωινούς κυριακάτικους καφέδες (όπου τα κουτσομπολιά ρέουν ασταμάτητα), και γενικά σε ό,τι άλλο έχω προγραμματισμένο.

Το πρωινό ξύπνημα είναι αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα της καθημερινότητάς μας. Καθορίζει το υπόλοιπο της ημέρας μας και γι’ αυτό, καλό θα ήταν να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε να μην είμαστε συνεχώς μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια της προσπάθειάς μας να προλάβουμε τα πάντα όλα…. αφού, έχουμε ήδη αργήσει ή μάλλον…. ξανακοιμηθεί καλύτερα J!

Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε γιατί μας συμβαίνει αυτό αλλά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ξυπνήσουμε στην ώρα μας και να μην πέσουμε ξανά σε χειμερία νάρκη (όπως κάνω εγώ). Ο εκτιμώμενος χρόνος για να συνέλθεις από το λήθαργο, είναι κατά μέσο όρο 30 με 35 λεπτά. Αφού καθίσεις 5 λεπτά στο κρεβάτι μέχρι να ανοίξει πλήρως το μάτι και να κατευθυνθείς στο μπάνιο για τα περαιτέρω.

Για να γίνει αυτό όμως και να σφύζεις από ζωή αντί να είσαι σαν zombie (τα οποία είναι πιο ζωντανά από εσένα όταν ξυπνάς) δεν χρειάζεται αν κάνεις τίποτα παραπάνω από αυτά που κάνεις σε καθημερινή βάση, απλά με σωστότερο τρόπο.

Κι’ αφού βάλεις σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα (Όπως έκανε και ο Σφακιανάκης), θα δεις πως θα πετάγεσαι από το κρεβάτι σου στις 6 π.μ., σαν ελατήριο. Εντάξει, το παράκανα…. 9 π.μ.!

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες που έχουν γίνει, πρωταρχικό ρόλο στο πρωινό ξύπνημα παίζουν οι συνήθειες μας, όπως για παράδειγμα όταν προτού κοιμηθούμε βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου ή του laptop μας. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Αντικατέστησε την πράξη αυτή με το διάβασμα ενός βιβλίου όπου θα σου ξεκουράσει το μυαλό, αλλά και το κινητό σου με ένα πραγματικό ξυπνητήρι. Στη συνέχεια, φρόντισε να συμπληρώνεις τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου, οι οποίες είναι υπεραρκετές για τις βιολογικές μας ανάγκες και θα σε καλύψουν πλήρως.

Άλλοι παράγοντες που οξύνουν το πρόβλημα αυτό είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ, το τσιγάρο, αλλά και οι νυχτερινές διατροφικές μας συνήθειες, όπου είναι υπεύθυνα για την κακή ποιότητα ύπνου αλλά και πρωινού ξυπνήματος, αφού υπερ-διεγείρουν τον οργανισμό και δεν τον αφήνουν να χαλαρώσει.

Ο χώρος που κοιμάσαι συνδράμει επίσης σ’ αυτό, γι’ αυτό μερίμνησε να έχεις ένα άνετο, και καθαρό κρεβάτι, η θερμοκρασία του δωματίου σου να είναι σε μια μέση κατάσταση, ούτε θερμό, ούτε παγωμένο, και οι κουρτίνες σου ανοιχτές έτσι ώστε να μπαίνει φως το πρωί και να εξαφανίζει τη μελατονίνη σου (ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο όταν νυχτώσει και προκαλεί υπνηλία), με αποτέλεσμα να ξυπνάς ευκολότερα.

Το πρωινό κρύο ντους σε ξυπνάει, σε αναζωογονεί, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνει το ρυθμό της καρδιάς και επιτρέπει την καλύτερη συγκέντρωση.

Όλα αυτά, χρειάζονται μόνο…. λιγάκι ρύθμιση και τότε δε θα ξυπνάς σαν να σε πλάκωσε μπουλντόζα, αλλά σαν το φύλλο στον αέρα! χαχα

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ξυπνάς κι εσύ σαν να σε πλάκωσε μπουλντόζα;