Loading

Washington D.C: Η πρωτεύουσα του κόσμου!

Κάποτε ήταν η Ρώμη, μετά η Κωνσταντινούπολη και τώρα η Ουάσιγκτον; Μπορεί να ακούγεται υπερβολή αλλά αρκεί να αναλογιστεί κάποιος την επιρροή που είχε μέχρι σήμερα η Αμερική στον σύγχρονο κόσμο με τα ιδανικά της ως προμαχώνας της ελευθερίας. Η επιρροή στην παγκόσμια πολιτική αλλά και οικονομία, με τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα (IMF και World Bank).

Ας πάμε λοιπόν να ζουμάρουμε λίγο στην πρωτεύουσα και να δούμε τι έχει να προσφέρει.

Τι άραγε να σκεφτόταν ο τύπος;

Είχα την ευκαιρία να βρεθώ για μια συνάντηση μέσα στο κτήριο του Υπουργείου εξωτερικών. Αν πιστεύεις πως η ασφάλεια του αεροδρομίου είναι αυστηρή, σκέψου διπλά. Δεν επιτρεπόταν να μεταφέρουμε τίποτα μαζί μας και αμέτρητα μάτια σε κοίταζαν στο κάθε σου βήμα. Περισσότερες πληροφορίες δεν επιτρέπεται να πω αφού έπρεπε να υπογράψουμε χαρτί απόρρητου.

Όλα τα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται σε μια ευθεία, ξεκινώντας από το Lincoln Memorial και καταλήγοντας στο US Capitol, σε μια μεγάλη ευθεία γνωστή και ως National Mall (ξεκινά από το WWII Meorial). Αξίζει να ανεβείς όλα τα σκαλιά για να σταθείς δίπλα στο μνημείο του Lincoln και να ατενίσεις την ευθεία που εκτείνεται μπροστά σου, με το μνημείο του Β’ΠΠ να υψώνεται στο τέλος και την αντανάκλαση στο νερό να ομορφαίνει το θέαμα.

Περπατώντας προς το Καπιτώλιο θα περάσεις από τα μνημεία. Όλα αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο και μπορείς να τα επισκεφθείς δωρεάν:

Vietnam Veterans Memorial

https://twt-thumbs.washtimes.com/media/image/2018/04/10/4_102018_2018--4-10-12-30-138201_c0-5-1800-1054_s885x516.jpg?38a8572c4e965d0f2a6de0699c971f7273d1d226

twt-thumbs.washtimes.com

Korean War Veterans Memorial

WWII Memorial

Ένα εντυπωσιακό κατ’ εμένα μνημείο με 56 κολώνες τοποθετημένες σε ημικύκλιο, μία για κάθε πολιτεία και περιοχή της Αμερικής.

Λίγο παραπέρα βρίσκεται ένα εμβληματικό μνημείο σε σχήμα οβελίσκου, γνωστό σε όλους. Χτισμένος το 1884, ήταν το ψηλότερο κτήριο. Φτιάχτηκε προς τιμή του πρώτου προέδρου της Αμερικής, George Washington, σήμερα φυλάει την κληρονομία που άφησε πίσω του.

Προχωρώντας στο National Mall δεξιά και αριστερά σου βρίσκονται όλα τα διάσημα μουσεία αλλά και κυβερνητικά κτήρια. Ενθουσιάστηκα όταν είδα το USDA (Υπουργείο Γεωργίας), το μέρος από όπου δημοσιεύθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές έρευνες στον κλάδο μου.

Θα διερωτάσαι γιατί το αναφέρω σε σένα…ε λοιπόν μέσα μπορείς να βρεις ένα τεράστιο μπουφέ στο οποίο ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί. 

Με γεμάτο πλέον στομάχι ήταν ώρα για τα μουσεία. Πρώτο στην λίστα ήταν το National Air and Space Museum. Από το πρώτο αεροπλάνο που πέταξε των Wright Brothers, μέχρι και το Apollo 11.

Ίσως και το μοναδικό μέρος όπου μπορείς να αγγίξεις ένα κομμάτι από το φεγγάρι.

Επόμενο στάση το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, όπου γυρίστηκε και η ταινία Night at the Museum 2. Με 145 εκατομμύρια εκθέματα πρέπει να επιλέξεις τα θεματικά δωμάτια που σε ενδιαφέρουν ώστε να μην κουραστείς. Δεν πρέπει να παραλείψεις την αίθουσα με τους δεινοσαύρους και το θερμοκήπιο με ζωντανές πεταλούδες.

Αφού τελειώσαμε την περιήγηση και φτάσαμε στο Καπιτώλιο, ήταν ώρα για την τελευταία δραστηριότητα. Μια αξέχαστη εμπειρία που με άγγιξε κυριολεκτικά μέχρι το κόκκαλο.

Το project Carne y Arena που μεταφράζεται σε Flesh and Sand. Σκοπό έχει να παρουσιάσει χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας την ζωή ενός μετανάστη. Με το VR στο κεφάλι περπατάς ξυπόλητος πάνω στην άμμο.

https://d1nslcd7m2225b.cloudfront.net/Pictures/780xany/8/3/5/1272835_carneyarenacannes_480484.jpg

d1nslcd7m2225b.cloudfront.net

Καθοδηγούμενος από ένα «coyote», αρχίζεις να διασχίζεις μέσα στον άνεμο και το κρύο τα σύνορα, μέχρι που σε σταματούν οι συνοριοφύλακες. Ένα ελικόπτερο περνά από πάνω σου αρχίζοντας να πυροβολεί και στο τέλος να συλλαμβάνεσαι. Νιώθεις τόσο αδύναμος σαν να ήρθε το τέλος σου. Στο δρόμο για την έξοδο μερικές ιστορίες από μερικά άτομα που κατάφεραν να περάσουν, με τους πλείστους να χάνουν για πάντα τους δικούς τους.  Η λίστα αναμονής για αυτή την εμπειρία είναι 2-3 χρόνια, όμως για καλή μας τύχη εξασφαλίσαμε μια θέση από το Υπουργείο Εξωτερικών που επισκεφθήκαμε αρχικά.

Ολόκληρη η Washington βρίσκεται σε μια ευθεία γεμάτη ιστορία και στο ίδιο σημείο η ιστορία συνεχίζει να γράφεται ανελλιπώς.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Washington D.C: Η πρωτεύουσα του κόσμου!