Loading

Βραβεία Νόμπελ 2020

Ποια Όσκαρ και ποιες Χρυσές Σφαίρες; Τα πιο πολυαναμενόμενα βραβεία της χρονιάς είναι τα βραβεία Νόμπελ! Τα βραβεία Νόμπελ, όπως τα όρισε στη διαθήκη του ο ιδρυτής τους, ο Άλφρεντ Νόμπελ, είναι πέντε ξεχωριστά βραβεία τα οποία απονέμονται στα άτομα τα οποία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πρόσφεραν τα μέγιστα στην ανθρωπότητα. Για πάμε να δούμε λοιπόν ποιοι τα σάρωσαν το 2020!

Νόμπελ Φυσικής

ogdoo.gr

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 ήταν κάπως περίεργο, καθώς μοιράστηκε στα δύο, με τρεις όμως συνολικά παραλήπτες. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Το «μισό» βραβείο απονεμήθηκε στον Roger Penrose για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός των μαύρων τρυπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, ενώ το άλλο μισό απονεμήθηκε από κοινού στον Reinhard Genzer και την Andrea Ghez για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας – πιθανότατα μιας μαύρης τρύπας. Επομένως, Νόμπελ Φυσικής 2020 εν συντομία: Μαύρη τρύπα στη θεωρία, μαύρη τρύπα και στην πράξη!

Νόμπελ Χημείας

nationalgeographic.com.es

Γυναικεία υπόθεση αποδείχθηκε το Νόμπελ Χημείας 2020, καθώς το μοιράστηκαν οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος. Με απλά λόγια, η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη στοχευμένη τροποποίηση του κώδικα DNA των ζωντανών οργανισμών και έχει ήδη εφαρμοστεί στην τροποποίηση του DNA μικρότερων οργανισμών, όπως πεταλούδες και μανιτάρια. Ο μεγάλος στόχος βέβαια είναι η χρήση της μεθόδου για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών ή ακόμα και για  την τροποποίηση του DNA εμβρύων που φέρουν επιβλαβή γονίδια.

Νόμπελ Ιατρικής

thetoc.gr

Οι Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice παρέλαβαν το Νόμπελ Ιατρικής 2020 για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C. Οι τρεις ιολόγοι ανακάλυψαν ότι η αιτία αρκετών περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας ήταν αυτός ο ιός, ανακάλυψη η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιιϊκών φαρμάκων, τα οποία έχουν ήδη βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Νόμπελ Λογοτεχνίας

iefimerida.gr

 Η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 στην Αμερικανή ποιήτρια Louise Glück για την αλάνθαστη ποιητική της φωνή, η οποία με αυστηρή ομορφιά μετατρέπει την ατομική ύπαρξη σε οικουμενική. H πολυβραβευμένη Louise Glück έχει εκδώσει πληθώρα ποιητικών συλλογών με θεματολογία που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις οικογενειακές αξίες και τις προκλήσεις που περιλαμβάνει η ενήλικη ζωή.  

Νόμπελ Ειρήνης

checkincyprus.com

Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 δεν απονεμήθηκε σε κάποιο άτομο ή ομάδα ατόμων αλλά σε ολόκληρο οργανισμό. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme), το οποίο είναι παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Π.Π.Σ. τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειες του για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας, για τη συμβολή του στην επίτευξη ειρήνης σε εμπόλεμες ζώνες και για τις ενέργειες του για αποτροπή της χρήσης της πείνας ως όπλο πολέμου και συγκρούσεων.

Νόμπελ Οικονομικών

web.static-rmg.be

Αν και το Νόμπελ Οικονομικών δεν ανήκει στα βραβεία τα οποία θεσμοθέτησε ο ίδιος ο Νόμπελ, από το 1968 και έκτοτε απονέμεται ως ειδικό βραβείο εις μνήμην του Άλφρεντ Νόμπελ. Το συγκεκριμένο βραβείο για το έτος 2020 παρέλαβαν οι Paul R. Milgrom και Robert B. Wilson για τη βελτίωση της θεωρίας δημοπρασιών καθώς και για την επινόηση νέων μορφών δημοπρασιών.

Πηγή: www.nobelprize.org

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Βραβεία Νόμπελ 2020