Loading

Βιολογία: Η επιστήμη που αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο.

Η πορεία πολυάριθμων ερευνών που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι το μέλλον ανήκει στις Βιολογικές Επιστήμες. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται ότι η επιστήμη της Βιολογίας θα αποκαλύψει χιλιάδες «μυστικά» σχετικά με τον μηχανισμό λειτουργίας πολλών ζωντανών οργανισμών και θα φέρει στο φως νέα στοιχεία που μέχρι την παρούσα στιγμή δεν ήταν εις γνώση μας. Ας δούμε, όμως, σε ποιους τομείς φαίνεται ότι η Βιολογία πρόκειται να κάνει άλματα, τα οποία αναμένουμε να επιφέρουν αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο.

1. Υγεία.

Έρευνες που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο και βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται να οδηγούν στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων μεθόδων για την αντιμετώπιση, τόσο σπάνιων σοβαρών νοσημάτων, όσο και χρόνιων ασθενειών, που προβληματίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη στον τομέα των εξατομικευμένων θεραπειών, δηλαδή νέων εξειδικευμένων μεθόδων που θα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός μόνο ατόμου και οι οποίες θα βασίζονται στη δική του γενετική προδιάθεση και κληρονομικότητα.

primefeed.in

2. Βιοτεχνολογία.

Οι μέθοδοι της Βιοτεχνολογίας για τη δημιουργία καινούργιων φαρμάκων αναμένεται να αποβούν επαναστατικές, αναφορικά με την καταπολέμηση ποικίλων ασθενειών. Σε αντίθεση με τα συμβατικά χημικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνταν σε μεγαλύτερο βαθμό μέχρι σήμερα, η παρασκευή των βιοτεχνολογικών φαρμάκων επιτυγχάνεται μέσω της αξιοποίησης μηχανισμών λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Συγκεκριμένα, η δημιουργία βιοτεχνολογικών φαρμάκων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ζωντανών κυττάρων -και όχι απλών χημικών ουσιών- και η αποτελεσματικότητά τους οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους να «μιμούνται» μηχανισμούς, πάνω στους οποίους βασίζεται και η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

oxy.edu

3. Μικροβιολογία.

Οι μικροοργανισμοί κυριαρχούσαν για χρόνια στον πλανήτη μας. Συνεπώς, η μελέτη της δομής και της λειτουργίας τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα μελλοντικά βήματα των επιστημόνων και την πορεία της έρευνας. Συγκεκριμένα, διεξάγονται εντατικές έρευνες οι οποίες έχουν ως βασικό στόχο την ανακάλυψη των χρήσιμων και ευεργετικών ιδιοτήτων των μικροοργανισμών και ακολούθως, την αξιοποίηση τους από τον άνθρωπο. Οι έρευνες αυτές αναμένεται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση ποιότητας της ζωής μας και επομένως, ενδέχεται να μεταβάλουν ριζικά την πορεία της ανθρωπότητας.

criver.com

4. Οικολογία.

Οι περιβαλλοντικές έρευνες που διεξάγονται αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων ζωτικής σημασίας για τη διάσωση του πλανήτη, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητας των υδατοκαλλιεργειών. Επιπρόσθετα, αρκετές εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας βασίζονται στη χρήση δασικών και γεωργικών αποβλήτων, με σκοπό την κατασκευή βιοπλαστικών, δηλαδή υλικών τα οποία είναι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμα. Παράλληλα, η Βιοτεχνολογία αναμένεται να αξιοποιήσει ορισμένους  μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα διάσπασης των αποβλήτων αυτών, με στόχο την παραγωγή βιολογικών καυσίμων. Οι εν λόγω εφαρμογές έχουν καθοριστική σημασία, εφόσον πρόκειται να συνεισφέρουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης στον πλανήτη.

developmentnews.in

Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις αλλαγές που αναμένουμε να δούμε μέσα στα επόμενα έτη, ο 21ος αιώνας δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αιώνας των Βιολογικών Επιστημών».


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: sbbmch.cl

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Βιολογία: Η επιστήμη που αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο.