Loading

Vegan lifestyle

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς να καταναλώνεις κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα;

Και για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν το Κυριακάτικο τραπέζι χωρίς σούβλα, κουπέπια και μακαρόνια του φούρνου;

Έτσι ακριβώς είναι και η ζωή ενός vegan.

Μόνο που ένας βέγκαν δεν σταμάτησε να καταναλώνει κρέας γιατί δεν του άρεσε σαν φαγητό. Σταμάτησε διότι το θεώρησε ανήθικο να σκοτώνουν κάτι ζωντανό για την δική του ευχαρίστηση.

Μπορείς να συναντήσεις τον όρο vegan σε ποικίλες μορφές όπως «αυστηρή χορτοφαγία» ή «καθαρή χορτοφαγία». Υπάρχει μια διαφορά όμως μεταξύ ενός χορτοφάγου και ενός vegan. Ο χορτοφάγος καταναλώνει τα πάντα πέραν του κρέατος, ενώ ο vegan κάνει ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το μέλι. Οτιδήποτε δηλαδή σχετίζεται με τα ζώα ή παράγωγα αυτών. Η φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από τον βιγκανισμό είναι ο μη ασπασμός της βίας και η αποχή από οτιδήποτε είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, τα ζώα και γενικότερα τους ανθρώπους.

Ποια είναι τα κίνητρα για την αποχή από την κατανάλωση κρέατος και συναφών ποριόντων;

Αρχικά το θέμα είναι ηθικό. Όπως προαναφέρθηκε, οι vegans αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μορφή βίας και βαρβαρότητας, τα οποία συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και καλλυντικών που έχουν εφαρμοστεί πρώτα πάνω σε ζώα, ή στην παραγωγή ρούχων (γούνες, μπότες, δερμάτινη ένδυση) από ζώα.

Το δεύτερο κίνητρο των αυστηρώς χορτοφάγων είναι η υγεία. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1990 στην Κίνα, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Επίσης υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η βιομηχανία κρέατος και οι πρακτικές εμπορευματοποίησης του είναι επιβλαβείς για της υγεία, λόγω των συνθηκών επιβίωσης και εκτροφής των ζώων.

Το τελευταίο κριτήριο για να γίνει κάποιος βέγκαν είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού και η βιομηχανοποίηση της ανθρώπινης καθημερινότητας, είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. Οι τεράστιες φάρμες εκτροφής ζώων, σύμφωνα πάντα με έρευνες, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι επιστήμονες που είναι φίλοι της χορτοφαγίας είναι σχεδόν σίγουροι ότι οι καλλιέργειες που προορίζονται για ζωοτροφές, μπορούν άνετα να καλύψουν περισσότερες ανάγκες ανθρώπινης τροφής, παρά να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κρέατος για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σαν τέκνο κρεοπώλη που είμαι, έχω μάθει να υπάρχει κρέας σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι. Έχω μάθει όμως να σέβομαι και τις απόψεις και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής όλων των ανθρώπων. Κι αυτό είναι που πρέπει να κάνεις και εσύ.

Πρέπει να  συνειδητοποιήσεις ότι κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά από εσένα και να το σεβαστείς. Δέχομαι ότι θεωρείς τον εαυτό σου βασιλιά της τροφικής αλυσίδας και ότι η κατανάλωση κρέατος είναι απαραίτητη για την διατροφή σου. Εξάλλου και τα ίδια τα ζώα, τρώνε άλλα ζώα, για σκοπούς όμως επιβίωσης.

Διότι δεν είναι επιβίωση να σκοτώνονται ζώα, αφού πρώτα βασανιστούν, για να φορέσεις εσύ την γούνα σου, τις μπότες σου και τα δερμάτινα σου για να είσαι ‘’in’’ στο μπαράκι που θα τα πιεις απόψε.

Δεν είναι επιβίωση το να δοκιμάζονται τόνοι καλλυντικών σε ζώα για να μπορείς μετά να βγάλεις την καλύτερη selfie με αστραφτερό πρόσωπο και να είσαι ευτυχισμένος από τα κατά συρροή likes.

Γενικά δεν είναι επβίωση οτιδήποτε βασανίζει ψυχές, για την ευχαρίστηση κάποιου άλλου.

Αφού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, γιατί ακόμα ακολουθείς αυτό το δρόμο; Αν θες να καταναλώνεις κρέας να το κάνεις, όμως μείνε μέχρι εκεί και σεβάσου και αυτόν που έχει αντίθετες απόψεις από εσένα.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Vegan lifestyle