Loading

Τζον Κένεντι: 10 Φήμες γύρω από τον θάνατό του.

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, στις 12:30 τοπική ώρα στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε ο 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Είναι ίσως η πιο αινιγματική και πολυσυζητημένη δολοφονία του 20ου αιώνα, καθότι τα γεγονότα παραμένουν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό με πολλά ερωτηματικά. Ως εκ τούτου, προκάλεσε πολλές θεωρίες, όπως και όλα τα «ανεξιχνίαστα» εγκλήματα, όσον αφορά τα κίνητρα της εν λόγω δολοφονίας αλλά και τους δράστες.

Η επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι στην πολιτεία του Τέξας, αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι ήταν μία από τις λίγες πολιτείες των ΗΠΑ όπου οι Δημοκρατικοί δεν ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι εκεί και εκλογικά είχαν ηττηθεί. Ως εκ τούτου, η περιοδεία έγινε με στόχο και τις επερχόμενες εκλογές του 1964.

Η αυτοκινητοπομπή ήταν προγραμματισμένη να διασχίσει σχεδόν όλη τη πόλη, είχε χιλιάδες άτομα εκεί τα οποία περίμεναν τον Πρόεδρο. Στις 12:30, κατά την διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, ο Κένεντι καθώς χαιρετούσε το κόσμο, φαίνεται να φέρνει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του, με αίσθημα δυσφορίας και άρχισε να σκύβει προς την γυναίκα του, η οποία βρισκόταν στα αριστερά του και τον κοίταζε κατατρομαγμένη. Είχε ακουστεί ένας πυροβολισμός, ο οποίος φαίνεται να έγινε αντιληπτός από ελάχιστους. Ένα δευτερόλεπτο μετά, ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι, ο οποίος καθόταν μπροστά από τον Κένεντι χτυπήθηκε από την δεύτερη σφαίρα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η τρίτη σφαίρα χτύπησε τον Πρόεδρο στο κεφάλι και αυτή ήταν η χαριστική βολή για να τον σκοτώσει ακαριαία.

Η πρώτη κυρία, Τζάκι Κένεντι, την στιγμή εκείνη φαίνεται να σηκώνεται από το κάθισμα για να τραπεί σε φυγή προς τα πίσω και να φτάσει στον μυστικό πράκτορα (Κλίντον Χιλ), ο οποίος είχε σκαρφαλώσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που ήταν μέσα το προεδρικό ζεύγος. Το αυτοκίνητο απευθείας ανάπτυξε ταχύτητα και έφτασε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ, όπου μια ώρα αργότερα οι γιατροί και παρά τις προσπάθειες τους, ανακοίνωσαν επίσημα τον θάνατό του.

Οι φήμες

Ο δράστης, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, φαίνεται να ήταν ο Λι Χάρβι Όσβαλντ, κάτι το οποίο αμφισβητούν πολλοί, καθότι και ο δράστης δολοφονήθηκε πριν καν δικαστεί και ακουστεί η δική του εκδοχή. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν αρκετά βολικό, αν και εφόσον ο δράστης δεν ήταν όντως ο Όσβαλντ καθότι οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν.

Δημοσιεύθηκαν πολλά ντοκουμέντα τα οποία περιέχουν συνταρακτικά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα, περιγραφή συνομιλιών του Όσβαλντ με τους Σοβιετικούς. Γεγονός το οποίο δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες, διότι ο Όσβλαντ γενικά θεωρείτο μαρξιστής και ήταν πρόεδρος μιας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας. Είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 και επέστρεψε στις ΗΠΑ στο 1962. Ωστόσο, φήμες τον ήθελαν φανατικό ακροδεξιό.

Επίσης, ακούστηκαν θεωρίες για εμπλοκή της KGB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) αλλά και τις δυνάμεις του Κάστρο. Το τελευταίο δεν φαντάζει και πολύ λογικό σενάριο καθότι ο Κένεντι είχε μάθει ότι η CIA, προσπαθούσε να δολοφονήσει τον ηγέτη της Κούβας, Φ. Κάστρο και είχε εκνευριστεί. Άρα ένα άλλο επιχείρημα, είναι ότι η CIA, αισθάνθηκε απειλή πως ο Πρόεδρος θα διέλυε την υπηρεσία και ως εκ τούτου να διέταξε την δολοφονία του, κάτι που ίσως να υλοποίησε η σύζυγος του.

Η καινούρια θεωρία, όπως αναφέρεται στην Daily Mail, φαίνεται να θέλει την σύζυγό του, Τζάκι να είναι πίσω από την δολοφονία. Το σενάριο λέει ότι η Τζάκι Κένεντι, δεν άντεχε τις απιστίες του συζύγου της και πιο συγκεκριμένα το ειδύλλιο που φαίνεται να είχε με την Μέριλιν  Μονρόε και δέχτηκε να συνεργαστεί με την CIA. Η Τζάκι θα με αυτό το τρόπο θα έτρεφε τον εγωισμό της (ακραίο) και η CIA θα έβγαζε από την μέση τον Πρόεδρο που μάλλον τους χαλούσε τα σχέδια.

Η θεωρία αυτή, βασίστηκε στον καθηγητή Τζέιμς Φέτζερ και συγγραφέα, του βιβλίου «Murder In Dealey Plaza», ο οποίος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Κένεντι είχε πυροβοληθεί από πολύ κοντινή απόσταση, σχεδόν εξ επαφής, το οποίο αφήνει πολλά υπονοούμενα καθότι στο χέρι της Τζάκι, όταν βρισκόταν στο αυτοκίνητο, φαινόταν ότι είχε κάτι μεταλλικό.

iefimerida.gr

Πιο συγκεκριμένα, θεωρίες συνομωσίας λένε ότι την ώρα που ο Κένεντι φαίνεται να έφερε τα χέρια γύρω από τον λαιμό του και η Τζάκι γύρισε προς αυτόν, σήκωσε το χέρι της προς τον λαιμό του ταυτόχρονα με τον πυροβολισμό και μάλλον τον σκότωσε. Αν όντως υφίσταται είναι διαβολικά έξυπνο ή μπορεί και «τυχαία» συγκυρία καταστάσεων; Δηλαδή μήπως όντως τον τραυμάτισε ή σκότωσε η Τζάκι και ταυτόχρονα τον πυροβόλησε ο Όσβαλντ;  

Εν συνεχεία, όταν έπεσε ο τρίτος πυροβολισμός, αυτόματα σκαρφάλωσε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για να τραπεί σε φυγή και φαινόταν να κρατά κάτι το οποίο ήταν μεταλλικό. Θα περίμενε κανείς ότι αυτόματη λογική αλλά και ασυναίσθητη κίνηση θα ήταν να πέσει προς τα εμπρός για να καλυφθεί. Ωστόσο, λένε ότι ο κινούμενος στόχος είναι πιο δύσκολος… οπόταν ίσως να σκέφτηκε ότι ένας κινούμενος στόχος σε κινούμενο αυτοκίνητο είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί, απλά για να σώσει τη ζωή της.

Το τελευταίο παράδοξο, είναι ότι η ιατροδικαστική έκθεση, έδειχνε ότι ο πρόεδρος είχε χτυπηθεί από πίσω και την ίδια ώρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες ανάφεραν ότι είδαν ένα μεγάλο τραύμα στο πίσω μέρος της κεφαλής του, έχοντας όμως προφανώς πυροβοληθεί από μπροστά.

Τα ερωτήματα και οι πληροφορίες για ακόμη μια φορά είναι πολλά, θεωρητικά, με το πέρασμα των χρόνων, οι επόμενες γενιές ίσως μάθουν τί πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα. Μέχρι τότε θα αρκεστούμε σε σενάρια.

Πηγές: popaganda.gr, protothema.gr, iefimerida.gr, cnn.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: azureedge.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τζον Κένεντι: 10 Φήμες γύρω από τον θάνατό του.