Loading

Τσιτσέν Ιτζά: Τι ξέρεις γι’ αυτό το θαύμα του σύγχρονου κόσμου στο Μεξικό;

svg3 Σεπτεμβρίου, 2021TravelbeezΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΧΙΜΗ

Τσιτσέν Ιτζά (Chichen Itza) είναι από μόνο του ένα ταξίδι στον χρόνο. Ένα ταξίδι γεμάτο θαυμασμό αλλά και απορία, καθώς πηγαίνεις πολλούς αιώνες πίσω και απορείς για το πως οι άνθρωποι τόσο παλιά κατάφεραν να κτίσουν κάτι τόσο επιβλητικό. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ανήκει στα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Χτίστηκε από την αυτοκρατορία των Μάγια στο βόρειο κέντρο της  χερσονήσου του Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Μία αυτοκρατορία που άνθισε από το 800 μέχρι το 1200 μ.Χ. Το Τσιτσέν Ιτζά αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη των Μάγια. Μεταφράζεται από την γλώσσα τους ως «Στο στόμα του φρεατίου του Ιτζά» που ήταν το όνομα των ιθαγενών που κατοικούσαν στην περιοχή την συγκεκριμένη εποχή.

i2.wp.com

Αν και λόγω της βίαιης καταστροφής της πόλης και του πολιτισμού των Μάγια όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα πυρκαγιάς, μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε. Ωστόσο αρκετά από τα κτίσματα διασώζονται και είναι προσβάσιμα για το κοινό. Το διασημότερο είναι αυτό της πυραμίδας του Kukulkan ή αλλιώς η πυραμίδα του El Castillo. Η πυραμίδα φτάνει σε ύψος 24 μέτρων.  Έχει 4 σκάλες που οδηγούν στην πλατφόρμα με καθεμία από αυτές να αποτελείται από 365 σκαλιά αριθμό που ισούται με τις μέρες του χρόνου. Η πλατφόρμα στην αρχαιότητα θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκε για θυσίες. Το δεύτερο μοναδικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο Ναός των Πολεμιστών, μία πυραμίδα ύψους 11,5 μέτρων που περιβάλλεται από κίονες στη μορφή πολεμιστών, εξού και το όνομά της.

Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο οι πυραμίδες που αξίζουν την προσοχή στο Τσιτσέν Ιτζά. Ένα άλλο μυστηριώδες ορόσημο είναι το «Sacred Cenote» που μεταφράζεται ως «Πηγάδι του θανάτου». Εδώ πιστεύεται πως οι ιερείς έριχναν τα θύματά τους δοξάζοντας τους Θεούς τους. Ο επισκέπτης ωστόσο σήμερα μπορεί να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά του, απολαμβάνοντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

i2.wp.com

Στην πόλη αυτή υπάρχουν και 7 γήπεδα στα οποία οι Μάγια έπαιζαν διάφορα παιχνίδια με πιο γνωστό το ποδόσφαιρο, το οποίο όμως απέχει αρκετά από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Το συγκεκριμένο παιζόταν μόνο με τα γόνατα και στόχος ήταν να περάσει η μπάλα από ένα πέτρινο δακτύλιο.

Αν και όπως προανέφερα το επικρατέστερο σενάριο για την εγκατάλειψη και κατ’ επέκταση την πτώση της αυτοκρατορίας των Μάγια είναι σύμφωνα με τα ευρήματα, μία πυρκαγιά, αυτό δεν αποδεικνύεται και κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Μερικοί αρχαιολόγοι μιλούν για ξηρασία, άλλοι για επιδημία μιας τρομερής και θανατηφόρας ασθένειας και άλλοι για πόλεμο. Το βέβαιο όμως είναι πως αν και οι Μάγια εξαφανίστηκαν πολύ ξαφνικά, άφησαν πίσω τους τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Τόσο μεγάλη και επιβλητική, με την κύρια τους πόλη να είναι προστατευμένη από την UNESCO και να κατέχει δικαιωματικά μία θέση στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

i2.wp.com

Πηγή:
areal-tur.ru


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i0.wp.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τσιτσέν Ιτζά: Τι ξέρεις γι’ αυτό το θαύμα του σύγχρονου κόσμου στο Μεξικό;