26 Απριλίου 1986.
Μια τραγική ημερομηνία, αφού 34 χρόνια πριν έγινε η τραγική έκρηξη σε ένα από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ. Εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους δύο εργάτες του εργοστασίου, αλλά οι συνέπειες ήταν χειρότερες αφού μέχρι και το 2004 σημειώνονταν θάνατοι που οφείλονταν στην έκθεση των ανθρώπων σε τόσα μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Παρόλα αυτά οι υπόλοιποι αντιδραστήρες συνέχισαν να λειτουργούν για ακόμα 13 χρόνια. Μια στιγμή αίσχους για την ανθρωπότητα και όχι μόνο. Ζώα, φυτά, δέντρα, η γη. Καταστράφηκαν ολοσχερώς από την έκρηξη στο εργοστάσιο. Το δάσος κοντά στο σημείο της καταστροφής ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», γιατί τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σκότωσαν τα δέντρα και κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου.
pinimg.com
futurecdn.net
Σήμερα μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης Τσέρνομπιλ, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι η ραδιενέργεια αλλά και η παραμόρφωση. Ποιες ήταν λοιπόν οι συνέπειες της έκρηξης στο Τσέρνομπιλ;
Πέραν των θανάτων που προκλήθηκαν λόγω της έκρηξης, πολλά είδη καρκίνων εμφανίστηκαν και επίσης βάση ερευνών αναμένεται ακόμα να εμφανιστούν ακόμη και σήμερα, αφού το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε σχεδόν σε όλη τη Δύση. Μεταφέρθηκε στη Λευκορωσία, Ουκρανία, Ευρωπαϊκή Ρωσία, ακόμα και στην Σκανδιναβία και την Ελλάδα.
Εδώ θα σας παραθέσω μερικά γεγονότα που ίσως να μην γνωρίζατε γενικότερα για το Τσέρνομπιλ. Μέχρι και σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που είναι ακόμα εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια. Επίσης, να σημειωθεί ότι η ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα ήταν 200 φορές περισσότερη από αυτή που απελευθερώθηκε συνολικά από τις δύο ατομικές βόμβες στην Χιροσίμα και Ναγκασάκι μαζί.
Σε μια διπλανή πόλη που εκκενώθηκε μετά την έκρηξη, το Πριπιάτ, πλέον ζουν μόνο άγρια άλογα, αγριογούρουνα, κάστορες, λύκοι και άλλα ζώα. Αυτά τα ζώα είναι ήδη εκτεθειμένα σε ραδιενέργεια και έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά και γενετικές μεταλλάξεις. Αυτοί που εγκατέλειψαν τις περιοχές πέραν των βασανιστικών περιπετειών που είχαν στην υγεία τους, αναγκάστηκαν να υποστούν και διακρίσεις, δηλαδή ρατσισμό από τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας στα χρόνια που ακολούθησαν από την καταστροφή. Κατά την διάρκεια της επιστροφής τους στην περιοχή τους, λόγω του ότι επέστρεφαν με τα πόδια, χρειάστηκε να ξεκουραστούν. Οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως τους αρνήθηκαν την φιλοξενία διότι φοβούνταν ότι θα «κολλήσουν» κάτι από την ραδιενέργεια.
blogspot.com
thoughtco.com
pinimg.com
imgur.com
pinimg.com
Οι γενετικές διαταραχές θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν το κοινό για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα μετά την δεύτερη και τρίτη γενιά. Μιλώντας με αριθμούς, 2050 χιλιάδες νέες αιτίες ασθενειών αναμένεται να διαγνωσθούν που θα έχουν αιτία την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ. Στατιστικά υπήρχαν ένα εκατομμύριο λιγότερες γεννήσεις καταγεγραμμένες στην Ευρώπη μετά το ατύχημα. Για παράδειγμα, μόνο στην Ελλάδα, μετά από έρευνα, 23% των κυήσεων πρώτου τριμήνου τερματίστηκαν. 2500 επιθυμητές κυήσεις δηλαδή τερματίστηκαν. Ο λόγος; Οι τερατογενέσεις που υπήρχαν σε όλη την Ευρώπη λόγω του Τσέρνομπιλ. Επίσης, τα περιστατικά λευχαιμίας στην Ελλάδα από τότε τριπλασιάστηκαν.
Πλέον μπορείς να πας ταξίδι στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: neakriti.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment