Loading

Τρόποι Ανάπτυξης Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ)

svg17 Ιανουαρίου, 2023SciencebeezΠΕΤΡΟΣ ΠΡΑΣΑΤΖΗΣ

Το να μπορεί κάποιος να κατανοεί τα συναισθήματα του με ευκολία αλλά και να τα διαχειρίζεται σωστά με έξυπνο τρόπο είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, ένας συναισθηματικά σταθερός άνθρωπος θα χειριστεί άψογα οποιαδήποτε κρίση περνά, μεγάλη ή μικρή, καλύτερα από κάποιον χωρίς της ικανότητες (EQ). Τέσσερις τομείς της Συναισθηματικής Νοημοσύνης που αναλύονται παρακάτω μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, λιγότερη συναισθηματική αντιδραστικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες συνέπειες.

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι η ικανότητά να αντιλαμβανόμαστε με ακρίβεια τα συναισθήματά μας και να αναγνωρίζουμε αυτά καθώς εισέρχονται στην επιφάνεια. Μια καλή πρακτική στο να αποκτήσει κάποιος αυτογνωσία είναι να κάνει μια λίστα στο τι είναι καλός και στο τι θα πρέπει να δουλευτεί. Με αυτό το τρόπο το άτομο συνειδητοποιεί τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του. Αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του, βρίσκεται στον πυρήνα της αυτογνωσίας. Το να έχει κάποιος υψηλό EQ σημαίνει ότι γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, ξέρει πώς να τα διαχειρίζεται έξυπνα και να τα χρησιμοποιεί στο μέγιστο, ενώ συνάμα δεν εμποδίζεται απο τις αδυναμίες του.

Αυτοδιαχείριση

Ένα μεγάλο μέρος της αυτοδιαχείρισης είναι ο συναισθηματικός έλεγχος. Ένα άτομο με υψηλό EQ  έχει την επίγνωση των συναισθημάτων του και με ευέλικτες κινήσεις κατευθύνει θετικά τη συμπεριφορά του. Αυτή η ικανότητα βοηθά ένα άτομο να συνειδητοποιήσει άμεσα το λάθος σε μια σχέση, εφόσον γνωρίζει τι την επηρέασε αρνητικά και έπειτα να το επιδιορθώσει. Ο έλεγχος των δικών μας πράξεων, η ικανότητα στο να θέτουμε όρια και να ξέρουμε πότε τα ξεπερνάμε είναι μια αξιοσημείωτη δεξιότητα. Μια τεχνική χρήσιμη που θα βοηθούσε στην αυτοδιαχείριση είναι να παρατηρούμε την συμπεριφορά μας. Αν υπάρχει ευσυνειδησία στο τι κάνουμε, ποιες είναι οι συνήθειες μας, είναι εύκολο να ελέγξουμε την στάση μας.

therapia.gr

Κοινωνική ευαισθητοποίηση

Όταν λαμβάνουμε πληροφορίες κατά την αλληλεπίδραση μας με άλλους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό διότι μας βοηθά να καθορίσουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Μπορεί συνειδητά να μην δίνουμε πάρα πολλή σημασία σε αυτό. Παρόλο αυτά, σε οποιαδήποτε συνομιλία κάνουμε υπάρχουν δεκάδες μικρές προσαρμογές στον τόνο της φωνής, στην ταχύτητα της και στην ένταση της αλλά και σε διάφορες χειρονομίες που επέρχονται με βάση τις ενδείξεις που λαμβάνουμε. Όλες αυτές οι πληροφορίες που δεχόμαστε κατά την αλληλεπίδραση μας με άλλους ανθρώπους έχουν κύριο ρόλο γιατί μας βοηθούν στο να καθορίσουμε πώς να συμπεριφερόμαστε αλλά και πώς θα ληφθεί αυτή η συμπεριφορά.

Διαχείριση σχέσεων

Η διαχείριση σχέσεων είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται άμεσα με την επιτυχία. Όταν μας χτυπά την πόρτα η κρίση, είναι απαραίτητο ένα άτομο να διαχειρίζεται κάθε είδους συγκρούσεις. Να έχει την ικανότητα να ενθαρρύνει την ομαδική εργασία, να κινητοποιεί και να κατευθύνει. Αυτό δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό στο να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχει θέληση. Η ανάπτυξη των παραπάνω ικανοτήτων μπορεί να πάρει χρόνο και αρκετή προσπάθεια, αλλά θα αξίζει τον κόπο σίγουρα γιατί η ανταμοιβή που θα λάβουμε θα επιδράσει θετικά στις ζωές μας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: iatron.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τρόποι Ανάπτυξης Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ)