Loading

Τρεις «καυτές» έδρες – οπαδοί στην Ευρώπη

Είμαστε λάτρεις του ποδοσφαίρου και εγώ προσωπικά του αγγλικού. Στα αγγλικά γήπεδα όλοι ξέρουμε ότι επικρατεί τάξη, σειρά, και όλα κυλάνε ομαλά. Όμως για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο έπρεπε να περάσουν 1000 μύρια κύματα οι Άγγλοι, αφού είναι γνωστή η Αγγλία σαν η χώρα του χουλιγκανισμού. Ακόμα όμως, η ατμόσφαιρα στα γήπεδα της χώρας είναι φανταστική και μοναδική με μεγαλύτερο παράδειγμα το Anfield. Εκεί όπου το γήπεδο κατηφορίζει και τα θαύματα γίνανε συνήθεια. Ο χουλιγκανισμός όμως δεν έχει σχέση με την ατμόσφαιρα των γηπέδων και της κουλτούρας που επικρατεί σε κάθε κερκίδα. Έτσι ας πάμε να δούμε 3 από τους πιο φανατικούς οπαδούς στην Ευρώπη που είτε εντός είτε εκτός έδρας παίζουν μόνοι τους και κάνουν το γήπεδο να χαζεύει.

1. Olympique De Marseille – Commando Ultras

Ιδρύθηκαν το 1984 και αποτελούν το μεγαλύτερο οργανωμένο σύνολο του Γαλλικού οπαδισμού και της ιστορικά κορυφαίας ομάδας της Γαλλίας. Ακόμα και τώρα που η ομάδα βρίσκεται σε πολύ μέτρια κατάσταση, οι οπαδοί της δεν διστάζουν να γεμίζουν το καυτό Velodrome χωρητικότητας 80,000 θεατών. Επίσης είναι οπαδοί της μοναδικής ομάδας που έχει κατακτήσει το Champions League απέναντι στη Μίλαν το 1994. Αξιοσημείωτο, είναι ότι οι commando ultras δεν είναι οι μόνοι οργανωμένοι οπαδοί της “ Olympique De Marseille ” αλλά υπάρχουνε 7+ οργανωμένα σύνολα στις κερκίδες του Velodrome!

2. Eintracht Frankfurt – Ultras Frankfurt

Όλοι μας γίναμε μάρτυρες στον αγώνα που είχε παίξει η πιο πάνω ομάδα με τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ. Όλοι μας χαζέψαμε όταν είδαμε τους Γερμανούς να γεμίζουν ασφυκτικά την Βόρεια κερκίδα του γηπέδου και να κάνουν την παρουσία τους στο γήπεδο, στολίδι και η κάθοδος τους στην Κύπρο να γίνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Οι ultras Frankfurt είναι οι οργανωμένοι οπαδοί της ομώνυμης ομάδας, και ιδρύθηκαν το 1997. Οι συγκεκριμένοι κύριοι από την Γερμανία, είναι ίσως οι πιο γνωστοί σε όλη την Ευρώπη στο θέμα μετακινήσεων στα εκτός έδρας παιχνίδια και ειδικά στο εξωτερικό. Σε μια άλλη εκδρομή τους, παίζοντας με την Bordeaux κατέβηκαν στη Γαλλία όχι 3 όχι 4 αλλά ούτε 5, αλλά 10 000 οπαδοί τους. Μιλάμε για τρελά πράγματα! Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι την έδρα τους το Waldstadion, την έχουν καμάρι για τον θόρυβο και τα choreo που κάνουν, και αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για όλες τις ομάδες μικρές ή μεγάλες.

3. Ερυθρός Αστέρας – Delije

Βαλκάνια. Η χερσόνησος όπου όλα είναι πιο έντονα, όπου τα πάντα είναι αλλιώς. Έτσι και η ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Οι Delije αποτελούν το οργανωμένο σύνολο των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εκρηκτική στο γήπεδο που είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Έδρα της Σέρβικης ομάδας το Maracana. Οι Delije ιδρύθηκαν το 1987 και από τότε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ερυθρού Αστέρα και του Βελιγραδίου επίσης. Το όνομα αυτό επίσης μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι μπορούμε να το βρούμε δίπλα από την λέξη εκρηκτικότητα. Χαρακτηριστικά, φέτος στους ομίλους του Champions League η ομάδα του Βελιγραδίου φιλοξένησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Liverpool και την κέρδισε 2-0. Κάτι που θα μείνει στην ιστορία είναι ότι από τον θόρυβο που κάνανε οι οπαδοί, οι παίκτες δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Οπόταν καταλαβαίνετε για τι ατμόσφαιρα μιλάμε!

Βέβαια αυτές είναι μόνο μερικές απ’ τις πιο καυτές κερκίδες… Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τρεις «καυτές» έδρες – οπαδοί στην Ευρώπη