Ο Φεβρουάριος δεν είναι ο αγαπημένος μήνας διακοπών για τους περισσότερους, αλλά αν βρεθείς Αμερική εκείνη την περίοδο, σίγουρα πρέπει να βρεθείς στο Mardi Gras της Νέας Ορλεάνης, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. 

Η Νέα Ορλεάνη, για εσάς της ηλικίας μας (νεαροί δηλαδή) 😊 , θα θυμάστε ότι είναι μια πανέμορφη πόλη που καταστράφηκε από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005. Μετά από πολλές δυσκολίες έχει ανακατασκευαστεί  και αξίζει να την επισκεφτείτε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου καθώς είναι μαγική. Είναι γνωστή για τα πανέμορφα, χρωματιστά κτίρια, την τζαζ μουσική, τα μεγάλα πάρκα, πράσινα δρομάκια, τα κοιμητήρια μνημεία, την εγκληματικότητα, τα ντόνατς του café du monde και φυσικά το Mardi Gras.

Η φράση «Mardi Gras» είναι γαλλική, και μεταφράζεται ως «Χοντρή Τρίτη» ( Shrove/Fat Tuesday) που αντιστοιχεί με την Τσικνοπέμπτη μας, αλλά οι ευρωπαίοι την ημέρα αυτή τρων τηγανίτες και γλυκά παρά σούβλες. Η Χοντρή Τρίτη, προηγείται της Τετάρτης της τέφρας. Το καρναβάλι ξεκινά την ημέρα μετά τα Θεοφάνια και συνεχίζεται μέχρι την Χοντρή Τρίτη, με κορύφωση την Καθαρά Δευτέρα. Άρα η περίοδος του μεταβάλλεται ανάλογα με το Πάσχα των καθολικών.

Οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις του Mardi Gras δεν παρατηρούνται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε πόλεις και περιοχές με γαλλική επιρροή, όπως η Νέα Ορλεάνη. Με σλογκαν «Let the good times roll», άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται την Νέα Ορλεάνη εκείνη την εποχή για να ντυθούν καρναβαλίστικα, να λάβουν μέρος στις παρελάσεις, να πετάξουν χάντρες από τα μπαλκόνια, να κερδίσουν χάντρες ή απλά να μεθύσουν. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόλις στη δεκαετία του 1920 άρχισαν να ρίχνουν κολιέ από μικρές γυάλινες χάντρες οι καρναβαλιστές στον κόσμο και είχε τόση απήχηση που όλα τα πληρώματα υιοθέτησαν την τακτική.

Οι πιο ονειροπόλοι πιστεύουν στον μύθο ότι τα βασιλικά πληρώματα με τη ρίψη χαντρών, μεταδίδουν μαγική δύναμη σε όσους τις πιάνουν.

Οι αρχαιολάτρεις θεωρούν ότι η ρίψη χαντρών εμπνεύστηκε από τα αναγεννησιακά φεστιβάλ που λάμβαναν χώρα πριν από τη Σαρακοστή, όπου πετούσαν πράγματα στον αέρα για τον εορτασμό του ερχόμενου θέρους.

Οι πιο ρεαλιστές συμφωνούν ότι η ρίψη χαντρών σε παρέλαση είναι ένας τρόπος για να εκνευριστούν οι άνθρωποι.

Οι παραδοσιακές χάντρες έχουν μωβ, πράσινο και χρυσό χρώμα∙ μωβ για τη δικαιοσύνη. το πράσινο αντιπροσωπεύει την πίστη και το χρυσό συμβολίζει τη δύναμη. Πλέον, πέρα από χάντρες πετούν μπιχλιμπίδια, παιδικά παιχνίδια και πλαστικά ποτήρια (ναι, δεν είναι autocorrect).  

Στις παρελάσεις τα πληρώματα έχουν θέματα από αρχαία ιστορία και κυρίως θεούς του Ολύμπου. Γίνονται παρελάσεις κάθε μέρα, σε διαφορετικές ώρες και περνούν από όλη την πόλη. Μπορείτε να βρείτε τους χάρτες και όλες τις πληροφορίες διαδικτυακά για να διαλέξετε τη θέση σας. Έχετε όμως υπόψη ότι οι παρελάσεις διαρκούν ώρες και πρέπει να πάτε νωρίς για να είστε στην πρώτη γραμμή.

Πέρα από τις παρελάσεις, το μεγάλο πάρτι είναι στο French quarter και συγκεκριμένα στην Bourbon street. Εκεί το γλέντι είναι 24/7, με μουσική, ποτό και κόσμο να ρίχνει από τα μπαλκόνια χάντρες και μπιχλιμπίδια. Για κάποια χρόνια αυτό γινόταν με αντάλλαγμα μια γυμνή αποκάλυψη. Αυτή η «παράδοση» ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, την εποχή του πρόθυμου γυμνού. Πλέον όμως η προβολή των ευαίσθητων σημείων έγινε παράνομη και οι γυναίκες, ως επί το πλείστον τουρίστες, εκθέτουν το στήθος τους στα μπαλκόνια σε αντάλλαγμα για χάντρες και μπιχλιμπίδια.

Δεν έχει σημασία η ηλικία σου. Αν έχεις την ευκαιρία να παρευρεθείς στο Mardi Gras πρέπει να το κάνεις! Να βάλεις τα χρωματιστά σου, να διασκεδάσεις, να πιεις το περίφημο Hurricane και μην σκεφτείς να αγοράσεις χάντρες, θα τις κερδίσεις..!


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!