Η λέξη φαβέλες θα μπορούσε να είναι συνώνυμο της εξαθλίωσης. Δίπλα από τα φώτα και τα ονειρικά τοπία της Βραζιλίας που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην τηλεόραση και σε φωτογραφίες, βρίσκονται οι τεράστιες αυτές κοινότητες από παραγκουπόλεις. Κτισμένες σε λόφους, τους επιτρέπεται η θέα των πολυτελών ξενοδοχείων και η αντίθεση αυτή συνθέτει ένα σκηνικό ακραίας κοινωνικής ανισότητας. Όλα αυτά κάτω από την αγκαλιά του Χριστού του Ρίο.

Οι περισσότερες φαβέλες συγκεντρώνονται εκτός από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Σάο Πάολο αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Παραγκουπόλεις που φτιάχτηκαν πριν από περίπου 100 χρόνια και στις οποίες συγκεντρώθηκαν οι έγχρωμοι και φτωχοί πληθυσμοί των πόλεων. Άνθρωποι που έφτασαν στις μεγαλουπόλεις ονειρευόμενοι μία καλύτερη ζωή που όμως δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, αφού δεν μπόρεσαν να αντέξουν τα υπέρογκα ενοίκια, αναγκάστηκαν να οργανωθούν και άναρχα να φτιάξουν τις δικές τους μικρές «πολιτείες». Εκεί όπου σήμερα ζει το 6% του πληθυσμού της Βραζιλίας, ποσοστό που μεταφράζεται περίπου σε 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

travelstyle.gr

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δυστυχία, εγκληματικότητα και βία μόνο μερικές από τις λέξεις που περιγράφουν τις ζωές και την καθημερινότητα των κατοίκων. Βιασμοί, πυροβολισμοί, απαγωγές και δολοφονίες είναι εκεί «συνηθισμένα». Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι οι συγκρούσεις συμμοριών των διάφορων φαβέλων είτε μεταξύ τους είτε με την αστυνομία γεγονός που συχνά καταλήγει σε νεκρούς. Η κατάχρηση της εξουσίας από την αστυνομία και η χρήση υπέρμετρης βίας αυξάνει ακόμα περισσότερο τους αριθμούς των νεκρών στις εν λόγω συγκρούσεις.

iefimerida.gr

Οι φαβέλες ελέγχονται από εμπόρους ναρκωτικών και όπλων. Επίσης πολλοί εγκληματίες ή κρατούμενοι που αποδρούν από τις φυλακές εγκαθίστανται ή κρύβονται στις παραγκουπόλεις με αποτέλεσμα η εγκληματικότητα όλο και να αυξάνεται, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη γεμάτη ανασφάλεια ζωή των κατοίκων.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εξαθλίωση που προκύπτει από τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Οι ασθένειες θερίζουν, με τους ανθρώπους να νοσούν και πολλές φορές θανάσιμα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται περίπου στα 48 έτη. Καθόλου τυχαίος δεν είναι επομένως και ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία του COVID-19 στη Βραζιλία, αφού η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πολλές φορές απούσα, ενώ τα είδη απολύμανσης είναι ακριβά για τους κατοίκους. Εκτεθειμένοι επομένως στον ιό, χωρίς επαρκή ενημέρωση από την πολιτεία για το πως να προφυλαχθούν, αυξάνουν τον ρυθμό μετάδοσης του στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, «καταδικάζοντας» όλο και περισσότερους ανθρώπους σε θάνατο…

catcomm.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: glaif.org


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
6
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!