Loading

5 χώρες/κράτη ή πόλεις που δεν υπάρχουν πια!

Η Χαρά προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #cookingbeez στην #travelbeez και να γράψει το θέμα «5 χώρες/κράτη που δεν υπάρχουν πια». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Challenge accepted…Πολλές είναι οι χώρες ή τα κράτη που πλέον δεν υπάρχουν ή εξαφανίστηκαν από το χάρτη μας, για διαφορετικούς λόγους. Θυμάσαι την Γιουγκοσλαβία; Έχεις ξανακούσει οπωσδήποτε τη Βαβυλώνα ή την Τσεχοσλοβακία. Εάν όχι θα σου τις θυμίσω με μια ανασκαφή στο παρελθόν.

Βαβυλώνα

Ήταν αρχαία πόλη της Κάτω Μεσοποταμίας και πρωτεύουσα της Βαβυλωνίας. η οποία ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Το όνομα της προέρχεται από το Ακκαδικό “Μπάμπ-ίλι” ή “Μπαμπ-ιάνι” το οποίο σημαίνει “η πόλη του Θεού”.

Πρώτος ιδρυτής αλλά και ηγεμόνας της ήταν ο Σουμού Αμπού ο οποίος έχτισε και τα τείχη της πόλης κάνοντας την μια οχυρωμένη πόλη αλλά και αρκετά δυνατή ώστε να αντιστέκεται στους εχθρούς.

Η πόλη λεηλατήθηκε από τον Ξέρξη Α΄ και χρόνια μετά ο Μ.Αλέξανδρος δεν πρόλαβε να την ανοικοδομήσει και έτσι η ιστορική πόλη χάθηκε.

Η αρχαιά πόλη της Βαβυλώνας αποτελεί σήμερα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ.

tanea.gr

Η Βαβυλώνα σήμερα.

Απεικόνιση της Αρχαίας Βαβυλώνας

kathimerini.gr

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

pbs.twimg.com

Ανατολική-Δυτική Γερμανία

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε ο διαχωρισμός της Γερμανίας το 1945 σε 2 διοικητικές ζώνες, την Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Η Ανατολική διοίκηση ελεγχόταν από την Σοβιετική Ένωση και οι μετακινήσεις μεταξύ των 2 ζωνών αρχικά ήταν κανονικές, αλλά με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, έληξε αυτή η “χαλαρότητα”.

Στις 13 Αυγούστου 1961 αρχίζουν οι εργασίες για ανύψωση ενός τείχους, 155μ γνωστό ως το “Τείχος του Βερολίνου”, όπου αυτό σήμαινε και το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης από την Ανατολική προς την Δυτική ζώνη και το αντίθετο. Πολλοί είναι οι άνθρωποι όπου προσπάθησαν να περάσουν το τείχος αλλά τελικά σκοτώθηκαν. Η 9η Νοεμβρίου του 1989 αποτέλεσε καθοριστική μέρα, καθώς άνθρωποι και από τις δύο πλευρές άρχισαν να γκρεμίζουν το τείχος, κάτι που σήμανε και το τέλος των δυο ζωνών, αλλά και τον πρόλογο για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

enikos.gr

Γιουγκοσλαβία

Στις 29 Νοεμβρίου 1943 το Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας, αποφάσισε τη δημιουργία ενός Γιουγκοσλαβικού κράτους, το οποίο κατέληξε να καταρρεύσει. Αποτέλεσμα ήταν ένας πόλεμος και η αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έγινε την δεκαετία του 1990 και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία 7 ανεξάρτητων εθνικών κρατών (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔ Μακεδονίας, και Κόσοβο).

24h.com.cy

Τσεχοσλοβακία

Η τότε Τσεχοσλοβακία είναι πλέον διαχωρισμένη από την 1 Ιανουαρίου του 1993 σε 2 ανεξάρτητα κράτη, την Τσεχία και την Σλοβακία. Το διαχωρισμό της Τσεχοσλοβακίας είχαν αναλάβει στα τέλη του Αυγούστου του 1992, οι πρωθυπουργοί Βάτσλαβ Κλάους της Τσεχίας και ο Βλαντιμίρ Μέτσιαρ της Σλοβακίας.

Με την υπογραφή περίπου 28 συνθηκών οι οποίες θα αναλάμβαναν το “ειρηνικό διαζύγιο” πραγματοποιήθηκε ο διαχωρισμός σε 2 κράτη, πράγμα που δυσαρέστησε την πλειοψηφία του πληθυσμού, αφού δεν ήταν σύμφωνοι με κάτι τέτοιο.

Σοβιετική Ένωση

Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), η πιο απλά Σοβιετική Ένωση, ιδρύθηκε το 1922 έπειτα από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 από τους Μπολσεβίκους με αρχηγό τον Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν, οι οποίοι ανέτρεψαν τον Νικόλαο Τσάρο Β’.

Το τέλος του Ψυχρού πολέμου όμως σηματοδότησε και τη διάλυση της ΕΣΣΔ επί κυβέρνησης Γκορμπατσόφ. Στις 8 Δεκεμβρίου 1991, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, υπέγραψαν τις συμφωνίες Μπελοβέζα που κήρυξαν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τη διάλυση της προέκυψαν ανεξάρτητα κράτη και η ΕΣΣΔ σήμερα μετονομάστηκε σε Ρωσική Ομοσπονδία (η νέα Ρωσία).

pinimg.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: kathimerini.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    5 χώρες/κράτη ή πόλεις που δεν υπάρχουν πια!