Αγαπημένα μου travelbeez,

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε επισκεφτεί έναν αρχαιολογικό χώρο της Κύπρου (να ναι καλά οι σχολικές μας εκδρομές) αλλά σαν παιδιά που ήμασταν δεν τον εκτιμήσαμε και τόσο ή δεν θυμόμαστε και πολλά πράγματα απ’ αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για μένα είναι η Χοιροκοιτία. 

Πλέον προσπαθώ να συνδυάζω κάποιες από τις διακοπές μου εντός Κύπρου με την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που είναι πολύ εύκολο (π.χ. όταν διοργάνωσα ένα τριήμερο στην Πάφο είχα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα 2 από τους χώρους που θα σας προτείνω). Επίσης, πιστεύω ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Κύπρο είναι εξίσου αξιόλογοι με κάποιους στο εξωτερικό, γι΄αυτό άλλωστε και οι τουρίστες μας τους επισκέπττονται. Είναι κρίμα να μην τους γνωρίζουμε και να μην τους έχουμε επισκεφτεί εμείς οι ίδιοι!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια ιδιαίτερη αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην Κύπρο αυτή την φορά.  

 1. Νέα Πάφος (Κάτω Πάφος)

Λόγω της αδυναμίας μου στα ψηφιδωτά εισηγούμαι να επισκεφτείτε την Νέα Πάφο, η είσοδος της οποίας βρίσκεται στο λιμάνι της Πάφου – εκεί στο μεγάλο πάρκινγκ (πόσοι από εσάς έχετε περάσει από εκεί άραγε;!). Ευκαιρία λοιπόν να συνδυάσετε τον καφέ σας στο λιμανάκι με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου.

Στον χώρο θα δείτε πάρα πολλά ψηφιδωτά στο δάπεδο και θα παρατηρήσετε ότι τα πλείστα είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Μερικά από αυτά είναι η αναπαράσταση της ιστορίας της Θίσβης και του Πύραμου και του Θησέα στον Λαβύρινθο με τον Μινώταυρο.

Μια μικρή εξερεύνηση στο ευρύτερο χώρο θα σας οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε ένα μικρό αμφιθέατρο, σε ένα φάρο, στην ρωμαϊκή αγορά και θα δείτε και κάποιες αρχαίες κολώνες που έχουν διασωθεί.

2. Κούριο

Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κούριο για κάποια συναυλία, αλλά σίγουρα πρέπει να το επισκεφτείτε και την ημέρα αφού η θέα της θάλασσας είναι απίθανη! Πέραν από το γνωστό αμφιθέατρο, που είναι αρκετά εντυπωσιακό λόγω της έκτασης και του φυσικού τοπίου που το περιβάλλει, εκεί θα δείτε, μεταξύ άλλων, την οικία του Ευστολίου όπου θα περιηγηθείτε στα “ανοιχτά” δωμάτιά της και θα θαυμάσετε τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο δάπεδο.

3.  Τάφοι των Βασιλέων

Στον δρόμο σας προς το Coral Bay ή φεύγοντας από το Kings Avenue Mall, κάντε μια στάση και στους Τάφους των Βασιλέων. Οι πλείστοι από εσάς θα σκέφτεστε “τι θα πάω να δω ταφόπλακες;” Καμία σχέση όμως! Οι τάφοι είναι ανοιχτοί χώροι που, κατεβαίνοντας κάποια σκαλιά, οδηγούν σε υπόγεια δωμάτια όπου ήταν θαμένοι κάποιοι αριστοκράτες. Η περιήγηση θα σας οδηγήσει σε απλούς τάφους σκαλισμένους σε βράχους και σε πιο εντυπωσιακούς τάφους που στηρίζονται σε κίονες. 

4. Χοιροκοιτία

Κάτι θα θυμάστε από το σχολείο για ένα νεολιθικό οικισμό και κάτι κυκλικά σπίτια, όπως εγώ. Πιστεύω ότι αξίζει να επισκεφτούμε το νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας ξανά, ίσως σε πιο ώριμη ηλικία πια, για να δούμε πώς ζούσαν οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν και να εκτιμήσουμε την παράδοση μας.

Tip: Απ΄ότι διάβασα υπάρχει ένα μονοπάτι της φύσης που μπορείτε να ακολουθήσετε το οποίο οδηγεί στην πλατεία του χωριού.

5. Παλαίπαφος (Κούκλια)

Αν και δεν την έχω επισκεφτεί ακόμη, απ’ ότι διάβασα εκεί υπάρχει το γνωστό Ιερό της Αφροδίτης και η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη όπου βρίσκονται διάφορα τοπικά αρχαιολογικά ευρήματα στο κτήριο, που σήμερα λειτουργεί ως το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαίπαφου. Ακούγεται πάντως πολύ ενδιαφέρον σαν αξιοθέατο και οπωσδήποτε θα το επισκεφτώ στο εγγύς μέλλον.

Tip: Οι ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους είναι καλύτερα να γίνονται εκτός της καλοκαιρινής περιόδου λόγω της ζέστης.  

Ελπίζω να σας «κέντρισα» το ενδιαφέρον και να επισκεφτείτε κάποιους από τους αρχαιολογικούς χώρους που προτείνω.

Θα βρείτε τη λίστα όλων των αρχαιολογικών μας χώρων σε αυτή την ιστοσελίδα: http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLsites_gr/DMLsites_gr?OpenDocument

See you soon beez!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
7
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
1
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!