Loading

Τοξική αρρενωπότητα: Οι «σωστοί» άντρες πρέπει …

Οι σωστοί άντρες δεν κλαίνε, δεν ζητάνε βοήθεια, δεν δείχνουν αδυναμία, δεν δείχνουν συναίσθημα, δεν φοράνε ροζ – προς θεού-. Οι σωστοί άντρες είναι μυώδεις, είναι κουβαλήτες, μηχανές του σεξ, είναι κυρίαρχοι και όταν επιβάλλεται είναι επιθετικοί, και έξυπνοι και καλλιεργημένοι – όχι όμως πολύ καλλιεργημένοι, οι σωστοί άντρες  δεν είναι και πολύ του διαβάσματος και των τεχνών -. Οι σωστοί άντρες δεν είναι γκέι, – άντρας και γκέι δεν πάνε μαζί – οι άντρες πρέπει να τα τιμάνε τα παντελόνια τους!-.

https://sm.mashable.com/mashable_in/feature/h/how-to-tal/how-to-talk-to-the-men-in-your-life-about-toxic-masculinity_m215.jpg

sm.mashable.com

Αυτά και άλλα τόσα παραμύθια έχουν δημιουργήσει το πρότυπου του δυτικού ανδρισμού, το οποίο συχνά περιγράφεται και ως τοξική αρρενωπότητα ( toxic masculinity), και μέσα από σύγχρονες κοινωνικές μελέτες φαίνεται πως είναι αρκετά επιβλαβές με τους έξης τρόπους:

Προωθεί βίαιες συμπεριφορές.

Το δυτικό μοντέλο ανδρισμού βλέπει συχνά την βια και την επιθετικότητα ως αντρικά χαρακτηριστικά, ως μια απόδειξη δύναμης και τρόπο κυριαρχίας. Αρκεί να μελετήσει κάνεις βιντεοπαιχνίδια για αγόρια και θα καταλάβει τον τρόπο με το οποίον δοξάζεται – πολλοί υποστηρίζουν ότι και υποσυνείδητα προωθείται – η βια. Επίσης αρκετοί κοινωνικοί επιστήμονες συνδέουν την τοξική αρρενωπότητα με τα αυξημένα ποσοστά βιασμού και άλλων σεξουαλικών επιθέσεων από άντρες.

Αποτρέπει τους άντρες από το να εκφράζουν αυτά που νιώθουν.

Η τοξική αρρενωπότητα αποτρέπει τους άντρες από το να εκφράζουν όλα όσα νιώθουν με τον τρόπο που τα νιώθουν. Σκέψου πόσες φορές έχεις δει ένα αγοράκι να κλαίει επειδή έχει κτυπήσει, και τον πάτερα του να του λέει «έλα τώρα μην κλαις, οι άντρες δεν κλαίνε». Έτσι το αγοράκι μαθαίνει να ντρέπεται για αυτά που νιώθει και να τα αποκρύπτει από μικρή ηλικία. Αυτό δημιουργεί μια απόσταση από το άτομο και αυτά που νιώθει, κάτι που επηρεάζει τόσο τον ίδιο όσο και τις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους, αφού είναι ανήμπορος να εκφράσει όλα όσα νιώθει.

https://elestoque.org/wp-content/uploads/2020/03/Screen-Shot-2020-03-27-at-11.36.54-AM.png

elestoque.org

Καλλιεργεί τον μισογυνισμό και τον σεξισμό.

Υποστηρίζεται ότι η κουλτούρα τις τοξικής αρρενωπότητας μας διδάσκει πως το «να είσαι άντρας» και «να είσαι γυναικά » είναι δυο εντελώς αντιθετικές έννοιες, και ιεραρχεί ότι είναι συνυφασμένο με την έννοια της αρρενωπότητας πάνω από ότι είναι θηλυκό. Όποιο «παραδοσιακά θηλυκό» χαρακτηριστικό εντοπίζουμε σε έναν άντρα είναι άξιο χλευασμού, και συχνά ταμπελώνουμε αδυναμίες ως κάτι θηλυκό -«οδηγάει τελεία σαν γυναίκα», «μουρμούρα σαν γυναίκα», «είσαι τέλεια γυναίκα». Έτσι καλλιεργούνται μεσογονικές και σεξιστικές ιδεολογίες που υποτιμούν και αδικούν την γυναικά.

Στιγματίζει άντρες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές η/και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και τους αποτρέπει από το να ζητήσουν βοήθεια.

Η αυτοκτονία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου στους νεαρούς άντρες, παρόλα αυτά οι άντρες ζητούν βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη πολύ πιο σπάνια από γυναίκες. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο το γεγονός ότι συχνά δαιμονοποιούμε τις ψυχικές ασθένειες – και σε πιο κλειστές κοινωνίες όπως την κυπριακή για παράδειγμα, ακόμη το θέμα αποτελεί ταμπού- άλλα και στην πίεση που νιώθουν συχνά οι άντρες για μην δείχνουν αδυναμία. Τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που δημιουργεί η τοξική αρρενωπότητα, ο λανθασμένος φόβος του να δείχνεις αδύναμος, έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή ατόμων από το να ζητήσουν βοήθεια όταν το χρειάζονται, καθώς και τον στιγματισμό αυτών που το κάνουν.

imadethisforyoureflectionshome.files.wordpress.com

Προωθεί την ομοφοβία.

Ο ανδρισμός κάποιου ατόμου δεν απειλείται/ ενισχύεται από την σεξουαλική του ζωή και τις επιλογές του. Ένας άντρας δεν είναι λιγότερο άντρας επειδή είναι γκέι, ή επειδή δεν έχει έντονη σεξουαλική ζωή, όπως και το αντίθετο, μια έντονη και άτακτη σεξουαλική ζωή δεν κάνει έναν άντρα περισσότερο άντρα. Η αντίληψη ότι το φύλο συνδέεται με την σεξουαλικότητα του ατόμου, δεν είναι μονάχα λανθασμένη και απαρχαιωμένη, αλλά και επικίνδυνα βλαβερή, αφού καλλιεργεί ομοφοβικες ιδεολογίες και στιγματίζει ακόμη περισσότερο το ομοφυλόφιλο άτομο και ειδικότερα τους άντρες ομοφυλόφιλους.

Τι θα μπορούσε κάνεις να χαρακτηρίσει μια υγιή μορφή ανδρισμού;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι έννοιες ανδρισμός και θηλυκότητα είναι φτιαχτές από την κοινωνία, και δεν πρέπει να περιορίζονται σε συγκεκριμένα πρότυπα. Επομένως ένα υγιές πρότυπο ανδρισμού αποτελεί εκείνο που είναι απελευθερωμένο από τα τοξικά κουτάκια τις κοινωνίας, και επιτρέπει στο άτομο να ζει και να εκφράζεται όπως το ίδιο επιθυμεί. Αν το καλοσκεφτεί κανείς και οι άνδρες έχουν γυναικεία χαρακτηριστικά ή ορμόνες και αντίστροφα, άρα;

Είναι καιρός να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα φύλου, στα οποία άτομα θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια αντιμετώπιση ανεξαρτήτως διακριτών χαρακτηριστικών και κυρίως, του φύλου ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

https://images.theconversation.com/files/257264/original/file-20190205-86202-1pb321c.jpg?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=926&fit=clip

images.theconversation.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: urge.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τοξική αρρενωπότητα: Οι «σωστοί» άντρες πρέπει …