«Οι τουρίστες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται και οι ταξιδευτές δε γνωρίζουν πού πηγαίνουν»
PaulTheroux
Κυνηγάς τα καλύτερα πακέτα διακοπών με διαμονή σε ξενοδοχεία όσο το δυνατόν περισσότερων αστέρων. Πάντα είσαι με τη κάμερα στο ένα χέρι και τον χάρτη στο άλλο. Έχεις λίγες μέρες στη διάθεση σου, τρέχεις να τα προλάβεις όλα. Τρέχεις να δεις όλα τα «hot» σημεία, να βγάλεις φωτογραφίες, να κάνεις τα ψώνια σου. Θες να έχεις αποδείξεις για το ότι έχεις επισκεφτεί τα μέρη αυτά, είτε αυτό είναι μία φωτογραφία, είτε ένα μαγνητάκι που θα αγοράσεις για το ψυγείο σου.
efsyn.gr
Ψάχνεις στο Instagram να βρεις τα πιο γνωστά μέρη για φαγητό, και όποιο έχει τα πιο πολλά like, αυτό και θα επιλέξεις. Απαραίτητο να βρίσκεται στις πιο τουριστικές περιοχές. Αν βρεθείς λίγο μακριά από αυτές, μάλλον είναι γιατί χάθηκες!
Έχεις στόχους και ένα καλοπρογραμματισμένο ταξίδι . Και το απολαμβάνεις μεν, αλλά ίσως όχι όσο θα ήθελες. Νιώθεις ένα άγχος, μία αγωνία, μήπως δεν σε φτάσει ο χρόνος. Τόσα πολλά να δεις, τόσο λίγος χρόνος. Και όταν φτάσει η ώρα του γυρισμού στην πιεστική ρουτίνα, είσαι εξαντλημένος, με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι επιπλέον διακοπές για να ξεκουραστείς από τις διακοπές!
Αν ταυτίζεσαι με όσα διάβασες, τότε ανήκεις στην κλασική κατηγορία του τουρίστα! Και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Ίσως όμως να μην έχεις ακόμα αντιληφθεί το πόσα πολλά, πόσα περισσότερα από όσα νομίζεις, έχει ένα ταξίδι να σου προσφέρει.
siteminder.com
Η άλλη περίπτωση είναι αυτή του ταξιδιώτη. Στόχος του δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Τον ταξιδιώτη δεν τον ενδιαφέρει το που θα μείνει. Δεν τον ενδιαφέρουν οι ανέσεις του πεντάστερου ξενοδοχείου, γιατί πολύ απλά δεν θα περάσει τον χρόνο του σε αυτό. Θα ξυπνήσει ότι ώρα θέλει, θα ετοιμαστεί και θα φύγει.
Θα περιπλανηθεί, θα συζητήσει. Δεν έχει πρόγραμμα, ούτε χρονοδιαγράμματα. Ζει τη στιγμή και δρα ανάλογα με τη διάθεσή του.
Αποφεύγει τα κοσμοπολίτικα μέρη, ζητά συμβουλές από ντόπιους για το που να πάει, τι να δει, τι να δοκιμάσει. Γίνεται έτσι έστω και για λίγες μέρες «ντόπιος». Σκοπός του να «χαθεί» σε κρυμμένα μονοπάτια, δεν φοβάται το απρόβλεπτο. Αντιθέτως, η περιπέτεια και η ανακάλυψη είναι αυτά που τον ελκύουν σε ένα ταξίδι. Δεν διστάζει και είναι δεκτικός σε νέες εμπειρίες ακόμα και έξω από το «comfort zone» του.
Συνδέει το ταξίδι του με μυρωδιές, γεύσεις και χρώματα. Οι εμπειρίες του καταγράφονται στη μνήμη του και χρειάζεται κάτι πολύ απλό για να τις ανασύρει από αυτή. Παίρνει μαζί του κάτι απλό, τόσο απλό όσο π.χ. ένα βότσαλο. Και αυτό του αρκεί.
Δεν ταξιδεύει για να «αποδράσει». Εξάλλου εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι να φτιάξουμε την καθημερινότητα, τη ρουτίνα μας. Αν από αυτή θέλουμε να αποδράσουμε, μάλλον έχουμε αποτύχει ή οι καταστάσεις μας ανάγκασαν να συμβιβαστούμε. Ταξιδεύει για να γνωρίσει, να ανακαλύψει και να μορφωθεί. Ναι να μορφωθεί. Να πάρει και να δώσει. Να αλληλεπιδράσει και να επηρεαστεί.
Και οι δύο τρόποι ταξιδιού μπορούν να σου προσφέρουν πολλά, αναλόγως των συνθηκών που ταξιδεύεις και των αναγκών σου. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, το σίγουρο είναι πως για να διαβάζεις το άρθρο αυτό, αγαπάς τα ταξίδια και πάντα ψάχνεις ευκαιρίες για περισσότερα!
1cover.com.au
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: euepixeirein.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment