Loading

Του παιδιού μου το παιδί είναι….δυο φορές παιδί μου!

Από τις μεγαλύτερες ευλογίες στη ζωή ενός παιδιού είναι η ύπαρξη της γιαγιάς και του παππού. Οι σούπερ-ήρωες κάθε μικρού παιδιού, ανυπάκουοι σε κάθε νόμο και κανόνα, προσπαθώντας πάντα να ικανοποιήσουν κάθε θέλω των εγγονών τους. Μικρές και κρυφές συνωμοσίες εναντίων των ορίων που βάζει κάθε γονιός στο παιδί του, έρχονται και σπάζουν οποιοδήποτε φραγμό «κακομαθαίνοντας» και συγχωρώντας μας πάντα για όλες μας τις σκανταλιές, μικρές ή μεγάλες, ως οι καλύτεροι συνένοχοι στα «εγκλήματά» μας. Ο δεσμός παππούδων-εγγονών, μοναδικός και αναντικατάστατος. Το είδος της αγάπης που μας χαρίζουν απλόχερα και ανιδιοτελώς από τη μέρα που άκουσαν το πρώτο μας κλάμα στο μαιευτήριο, είναι ένα συναίσθημα το οποίο δεν μπορεί κανείς να το βιώσει μέσω καμιάς άλλης σχέσης.

enimerotiko.gr

Το συναίσθημα αυτό, θέτει τους θεμέλιους λίθους για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών ειλικρινούς αγάπης και παντοτινής ασφάλειας που θα μας ακολουθούν για μια ζωή. Αυτοί, οι δεύτεροι μας γονείς, είναι το καταφύγιο, το στήριγμα, και η στεριά μας. Ξέρουμε πως ποτέ δεν θα βρούμε «τοίχο» αλλά πάντα μια πόρτα ανοιχτή. Μέσα από τα εγγόνια τους, έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν καταστάσεις που μπορεί να έκαναν λάθος στα δικά τους παιδιά, αλλά και να προσφέρουν όσα δεν κατάφεραν να τους δώσουν κάποτε. Η σχέση αυτή τους παρουσιάζεται ως μια «δεύτερη» ευκαιρία να γίνουν ξανά οι καλύτεροι γονείς.

frezyland.gr

Εννοείται πως ο δεσμός αυτός δεν αντικαθιστά την σχέση γονιών-παιδιών, αλλά αντίθετα, λειτουργεί χωρίς εγωισμό ή ανταγωνισμό προς τους γονείς. Το παιδί μεγαλώνοντας με τους παππούδες στη ζωή του, βιώνει θαλπωρή, αγάπη, σιγουριά, αλλά μαθαίνει και να αποκτά γνώσεις σχετικά με την καταγωγή, την ιστορία και την προσέλευση της οικογένειάς του, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, πράγμα που το βοηθά να εξελιχτεί και να αναπτυχθεί ομαλά. Την αγάπη που θα στερηθεί ένα παιδί λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων των γωνιών του, μπορεί να τη συμπληρώσει μόνο η αγάπη των παππούδων τους.

ipop.gr

Όταν όλοι οι άλλοι συγγενείς απομακρύνονται είτε γιατί έκαναν τη δική τους οικογένεια είτε για άλλους προσωπικούς λόγους, οι μόνοι που παραμένουν εκεί είναι οι παππούδες. Έτσι, οι 2 γενιές ενώνονται, συμβαδίζονται και προσαρμόζονται, δημιουργώντας έτσι τον πιο ακαταμάχητο και αναντικατάστατο συνδυασμό που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει. Το χάσμα αυτό ωστόσο, αντί να αλλοιώνει τη σχέση, την κάνει πιο δυνατή, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας συναισθηματικούς δεσμούς οι οποίοι επιβιώνουν με το πέρασμα των χρόνων και τις αρκετές αλλαγές που επιδέχονται οι γενιές αυτές. Τα δύο αυτά άτομα είναι ο θησαυρός άδολης και ανιδιοτελούς αγάπης που θα κουβαλάμε πάντα μέσα μας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mothers.bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Του παιδιού μου το παιδί είναι….δυο φορές παιδί μου!