Loading

Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα….λείπεις περισσότερο.

Γιατί όσο τους θυμόμαστε, είναι ακόμα ζωντανοί.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η πιο χαρούμενη και όμορφη γιορτή του χρόνου. Στολίδια, δώρα, glitters. Ζεστή ατμόσφαιρα, διαφόρων ειδών φαγητά, μυρωδιές, οικογενειακά τραπέζια. Όλα αυτά φαντάζουν, αλλά και είναι τέλεια. Παρ’ όλα αυτά όμως, κάποιος λείπει.

Ό,τι και να αγοράσεις, ό,τι και να κάνεις, όπου και να πας, δεν στέκεται ικανό να αντικαταστήσει στον ελάχιστο βαθμό το αίσθημα της απουσίας του αγαπημένου σου προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, λίγο περισσότερο το αισθάνεσαι την ημέρα των Χριστουγέννων, από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφού σε όλη την διαδικασία του εορτασμού αυτής της Άγιας ημέρας, ήταν εκεί. Μαζί σου.

Στον πρωινό καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο εορτασμό, στην ευχή του «Καλά Χριστούγεννα» μετά την εκκλησία, και ειδικότερα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εκεί, ίσως και να πονάει περισσότερο, αφού η θέση του, παραμένει για άλλη μια χρονιά, άδεια. Η απώλεια είναι απώλεια και δεν συνηθίζεται ποτέ. Ειδικότερα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου γίνεται ακόμα πιο έντονη. Όλοι είναι εκεί, αλλά το άτομο αυτό, απών. Σταματάς να σκέφτεσαι για λίγο όταν στέκεσαι και κοιτάς την άδεια του καρέκλα.

Απανωτές εικόνες από τα προηγούμενα Χριστούγεννα αλλά και όλα τα Χριστούγεννα που ζήσατε μαζί, από τόσο δα παιδάκι μέχρι την τελευταία σας φορά, σου κατακλύζουν το μυαλό και σου ξυπνούν μνήμες. Ένα δάκρυ κυλά. Ένα μούδιασμα έρχεται και συνθέτει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα. Γιατί να μην ήταν κι αυτά τα Χριστούγεννα εδώ; Γιατί, πολύ απλά αυτή είναι η ζωή και πολλές φορές μας στερεί ό,τι αγαπάμε.

Και κάπου εδώ, το motto ότι τα χρήματα και τα υλικά αγαθά δεν εξαγοράζουν την ευκαιρία, ταιριάζει γάντι με την περίπτωσή μας, αφού η ζωή των αγαπημένων μας προσώπων δεν εξαγοράζεται με τίποτα στον κόσμο. Καλό θα ήταν λοιπόν, κάπου εδώ να προσπαθήσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο να τους κρατάμε ζωντανούς στην μνήμη μας. Η σωματική τους απουσία όμως, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, αφού ψυχικά και πνευματικά είναι πάντα εκεί. Και τώρα τις γιορτές, ίσως να το νιώθουμε λίγο παραπάνω. Φέτος, μετά την εκκλησία, επισκεφθείτε το άτομο αυτό και αφήστε του λίγα ολόφρεσκα λουλούδια με ένα μικρό χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό επάνω. Ας γίνει το πρώτο άτομο που θα ευχηθείτε «Καλά Χριστούγεννα».

cdn.psychologytoday.com

Ακόμη, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τοποθετείστε μια οικογενειακή φωτογραφία που θα απεικονίζει όσα περισσότερα μέλη της οικογένειας μπορείτε με το πρόσωπο που χάσατε, σε μέρος που θα το βλέπετε κατά την διάρκεια του εορτασμού. Έτσι, θα νιώθετε πως όλοι είσαστε παρόντες και δεν λείπει κανείς. Κάτι που μπορείτε επίσης να κάνετε, είναι να τοποθετήσετε και το δικό του σερβίτσιο με πιάτα στο τραπέζι, κι ας μην είναι πλέον εδώ. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, και βλέποντάς το θα θυμάστε τις τελευταίες και καλύτερες σας στιγμές, γιορτινές και όχι μόνο.

Αυτά, είναι μερικά σημεία που ίσως θα σας βοηθήσουν αυτές τις γιορτές να νιώσετε καλύτερα και να επαναπροσδιορίσετε καλύτερα τον τρόπο προσέγγισης αυτού του δύσκολου ζητήματος, αλλά και να μην αισθανθείτε την απουσία οποιουδήποτε αγαπημένου σας προσώπου, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cremationadvocates.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα….λείπεις περισσότερο.