1st Do schools kill creativity? By Sir Ken Robinson
O Sir Ken Robinson στο συγκεκριμένο ted talk αμφισβητεί την εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά σήμερα, υποστηρίζοντας μια ριζική επανεξέταση των εκπαιδευτικών συστημάτων και πως αυτά οφείλουν για ένα καλύτερο μέλλον να καλλιεργούν την δημιουργικότητα στα παιδιά. Για να το πετύχει αυτό, «γεννά» ερωτήματα και προβληματισμούς όπως γιατί δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα στο κόσμο που να διδάσκει χορό κάθε μέρα ή στον βαθμό που διδάσκεται το μαθήματα των μαθηματικών; Γιατί τα εκπαιδευτικά συστήματα εστιάζουν στο πνευματικό κομμάτι και όχι στη φυσική κατάσταση; Και τελικά θέτει το ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός των εκπαιδευτικών συστημάτων; Η δημιουργία ακαδημαϊκών;
Μια 20λεπτη διάλεξη με ενδιαφέρουσες απόψεις και με πραγματικά παραδείγματα, που αξίζει να δει ο καθένας, είτε ασχολείται με την εκπαίδευση, είτε είναι γονέας είτε όχι.
2nd Looks aren’t everything. Believe me, I’m a model. By Cameron Russell
H Cameron Russell, πρώην μοντέλο για πολλά χρόνια εξηγεί πως το γεγονός ότι «κέρδισε το λαχείο» , να είναι ψηλή, όμορφη, με λευκό δέρμα και με «κατάλληλες» αναλογίες για την βιομηχανία της μόδας, την καθόριζε από 16 χρονών ως μια κοπέλα σαγηνευτική και sexy.
Μετά από 10 χρόνια που δουλεύει και βιοπορίζεται από την εικόνα της, εξηγεί πως η εικόνα είναι επιφανειακή και δεν καθορίζει ποιοι πραγματικά είμαστε και -κακώς ή καλώς- έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές μας. Παράλληλα δείχνοντας δίκες τις προσωπικές φωτογραφίες συγκριτικά με δουλείες της ως μοντέλο , παραδέχεται πως οι εικόνες των μοντέλων είναι ‘κατασκευές’ από μια ομάδα επαγγελματιών που φτιάχνουν την εικόνα.
Για το τέλος εκμυστηρεύεται ότι να είσαι μοντέλο, εκτός από τα αρκετά πλεονεκτήματα που υπάρχουν, όπως οι μεγάλες συνεργασίες, τα πρακτορεία, τα ταξίδια είναι και η ανησυχία και η ανασφάλεια που νιώθεις για το πώς θα είναι η εμφάνιση σου κάθε μέρα και φυσικά η εικόνα δεν μας κάνει χαρούμενους αλλά το ποιοι είμαστε εμείς, μας κάνει ή όχι χαρούμενους!
Σημαντικό στη εποχή του φαίνεσαι, να ακούς αυτές τις αλήθειες από άτομα πετυχημένα που είναι μέσα στα πράγματα και βιοπορίζονται από την εικόνα τους!
3rd The art of misdirection. by Apollo Robbins
O Apollo Robbins, Αμερικανός καλλιτέχνης, σύμβουλος ασφαλείας, αυτοαναφερόμενος κύριος κλέφτης και ειδικός εξαπάτησης, πέρασε 20 χρόνια μελετώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά με έναν ανορθόδοξο τρόπο, και συγκεκριμένα κλέβοντας!
Σε μια ξεκαρδιστική επίδειξη, δοκιμάζει το κοινό του, δείχνοντας τους πως είναι πιο δύσκολο να διακρίνουμε τα πράγματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας, τα απλά καθημερινά. Εξηγώντας παράλληλα την τέχνη του πως μπορεί ο καθένας με έναν αντιπερισπασμό ή με το να κάνει τους άλλους να αναλώνουν την προσοχή τους σε κάτι συγκεκριμένο αντί γι’ αυτό, ο ίδιος επιλεγεί να κάνει τους άλλους να εστιάσουν όχι στις εξωτερικές αισθήσεις αλλά στο να ανατρέξουν στην μνήμη και να πρέπει να θυμηθούν, χάνοντας έτσι την προσοχή στο εξωτερικό κόσμο.
Η προσοχή είναι κάτι πολύ δυνατό, το οποίο διαμορφώνει τη πραγματικότητα μας!
Φυσικά και υπάρχουν πολλά αλλά που αξίζουν και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες τους καθενός, υπάρχει πολύ και κυρίως αξιόλογο υλικό, που μπορεί να δώσει στο καθένα τροφή για σκέψη και αναθεώρηση πολλών πράγματων γύρω μας!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tedcdn.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment