Loading

Το τέλος του κόσμου: Έχει το Ημερολόγιο των Μάγια βάση;

svg18 Σεπτεμβρίου, 2020SciencebeezΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μία από τις πιο περίεργες θεωρίες που μελέτησα ποτέ μου, ήταν το ημερολόγιο των Μάγια. Το ημερολόγιο αυτό είναι ένα σύστημα τριών αλληλοσυνδεόμενων ημερολογίων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από διάφορους πολιτισμούς στην Κεντρική Αμερική με πιο γνωστό, τον πολιτισμό των Μάγια.

Το φαινόμενο του 2012

Το ημερολόγιο των Μάγιας είναι ένα αρχαίο ημερολογιακό σύστημα που έγινε γνωστό το 2012, όταν έληξε ο «Μεγάλος Κύκλος» της μεγάλης απαρίθμησης, εμπνέοντας ορισμένους να πιστεύουν ότι ο κόσμος θα τελειώσει μια συγκεκριμένη ώρα: στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Αργότερα ακολούθησαν διαφημιστικές εκστρατείες και γενικότερα υπήρχε μια υστερία από τον κόσμο, που είχε ως αποτέλεσμα να ονομαστεί το φαινόμενο του 2012. Φυσικά, οι προβλέψεις δεν έγιναν πραγματικότητα, όπως και εκατοντάδες άλλες προφητείες της Ημέρας της Κρίσης που χάθηκαν στο παρελθόν.

nb.bbend.net

Δεν είναι εφεύρεση των Μάγια

Το ημερολόγιο των Μάγια χρονολογείται τουλάχιστον στον 5ο αιώνα π.Χ. και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες κοινότητες των Μάγια μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, παρόλο που οι Μάγια συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ημερολογίου, δεν το εφεύρεσαν αυτοί. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από τους περισσότερους πολιτισμούς στην Κεντρική Αμερική.

Ημερολογιακοί κύκλοι (Τροχοί)

Το Ημερολόγιο των Μάγια αποτελείται από τρία ξεχωριστά ημερολόγια: το Long Count, το Tzolkin (θεϊκό ημερολόγιο) και το Haab (πολιτικό ημερολόγιο). Κάθε ένα από αυτά είναι κυκλικό, που σημαίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας ορισμένος αριθμός ημερών πριν ξεκινήσει ένας νέος κύκλος. Τα τρία ημερολόγια χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Τα ημερολόγια Tzolkin και ο Haab προσδιορίζουν τις ημέρες, αλλά όχι τα χρόνια. Μια ημερομηνία Long Count έρχεται πρώτη, μετά είναι η ημερομηνία Tzolkin και τελευταία η ημερομηνία Haab. Μια κανονική ημερομηνία των Μάγια θα έλεγε: 13.0.0.0.0 4 Ahau 8 Kumku, όπου το 13.0.0.0.0 είναι η ημερομηνία Long Count, 4 Ahau είναι η ημερομηνία Tzolkin και 8 Kumku είναι η ημερομηνία Haab.

nb.bbend.net

Το Χαάμπ

Το Χαάμπ είναι ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών, το οποίο χωρίζεται σε 18 μήνες 20 ημερών το καθένα και ένα μήνα που έχει διάρκεια μόνο 5 ημέρες (Uayeb). Το ημερολόγιο έχει έναν εξωτερικό δακτύλιο που αντιπροσωπεύει κάθε ένα από τους 19 μήνες. Κάθε μέρα αντιπροσωπεύεται από έναν αριθμό του μήνα και ακολουθείται από το όνομα του μήνα. Το Haab είναι κάπως ανακριβές, καθώς διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Ένα πραγματικό ηλιακό έτος, ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για τροχιά του Ήλιου, διαρκεί περίπου 365.24219 ημέρες κατά μέσο όρο. Στο σημερινό Γρηγοριανό ημερολόγιο, προσαρμόζουμε αυτήν την ασυμφωνία κάνοντας σχεδόν κάθε τέταρτο έτος ένα άλμα, όταν προστίθεται μια επιπλέον ημέρα στις 29 Φεβρουαρίου.

Το Τζόλκιν

Το Tzolkin, που σημαίνει «κατανομή των ημερών», ονομάζεται επίσης το Θείο Ημερολόγιο και ο Ιερός Γύρος. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο 260 ημερών με 20 περιόδους 13 ημερών και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του χρόνου των θρησκευτικών και τελετουργικών εορτών. Οι ημέρες σε κάθε περίοδο αριθμούνται από 1 έως 13. Σε κάθε μέρα δίνεται επίσης ένα όνομα.

Το Long Count

Το Long Count είναι ένα αστρονομικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση μεγαλύτερων χρονικών περιόδων. Οι Μάγια το ονόμασαν «παγκόσμιο κύκλο». Κάθε τέτοιος κύκλος υπολογίζεται να έχει μήκος 2.880.000 ημέρες (περίπου 7885 ηλιακά έτη). Οι Μάγια πίστευαν ότι το σύμπαν καταστρέφεται και στη συνέχεια αναδημιουργείται στην αρχή κάθε καθολικού κύκλου. Αυτή η πεποίθηση προκάλεσε το φαινόμενο του 2012 που περιγράφηκε παραπάνω και εξακολουθεί να εμπνέει χιλιάδες προφητείες για το τέλος του κόσμου.

Η «ημερομηνία δημιουργίας» για τον τρέχοντα κύκλο είναι 4 Ahau, 8 Kumku. Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη μετατροπή, αυτή η ημερομηνία ισοδυναμεί με 11 Αυγούστου 3114 π.Χ. στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και 6 Σεπτεμβρίου 3114 π.Χ. στο Ιουλιανό ημερολόγιο.

Πολιτισμός των Μάγια Σήμερα

Οι Μάγια εξακολουθούν να σχηματίζουν μεγάλους πληθυσμούς που περιλαμβάνουν περιοχές που βρίσκονται στη σημερινή Γουατεμάλα, το Μπελίζ, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα του Μεξικού. Διατηρούν ένα ξεχωριστό σύνολο παραδόσεων και πεποιθήσεων, το οποίο εμπνεύστηκε από έναν συνδυασμό ιδεών και πολιτισμών πριν από την Κολομβία και μετά την κατάκτηση της.

aggouria.net, s3.eu-central-1.amazonaws.com

Οι Μάγια είναι ένας από του πολλούς πολιτισμούς που ήταν και είναι αφοσιωμένοι στους θεούς τους. Έφτιαξαν έναν πλούσιο πολιτισμό και άφησαν μια μεγάλη κληρονομιά γνώσεων αλλά και παραδόσεων στους απογόνους τους. Θεωρώ ότι τέτοιοι πολιτισμοί έκρυβαν τα μεγαλύτερα μυστικά του πλανήτη, ήταν στενά συνδεδεμένοι με την φύση και είχαν κάτι το μοναδικό. Το 2012, οι προβλέψεις του ημερολογίου φαίνεται ότι δεν έγιναν πραγματικότητα, παρόλο που ακόμα και οι σημερινοί Μάγια διατηρούν το ημερολόγιο. Για να δούμε όμως, θα υπάρξει δεύτερη φάση; Υπάρχουν πολλές θεωρίες μα ένα είναι το σίγουρο: το κακό με τις θεωρίες είναι ότι σου λέει πώς δουλεύει ένα σύστημα, όχι γιατί δεν δουλεύει. ?

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: gr.voiceoftheisland.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Το τέλος του κόσμου: Έχει το Ημερολόγιο των Μάγια βάση;