Με αφορμή ένα φεστιβάλ χορού breaking «The Legits Blast», αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την πανέμορφη πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ήταν η πρώτη φορά για όλους στην παρέα που ταξιδεύαμε στην Πράγα και δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Μόλις φτάσαμε, είχαμε εντυπωσιαστεί από τους πετρόχτιστους δρόμους, την μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα αγάλματα στη διάσημη γέφυρα του Καρόλου (Charles bridge). Η γέφυρα συνδέει την παλιά μεσαιωνική πόλη με την μοντέρνα. Σε μία από τις τεράστιες πλατείες της Πράγας είδαμε το αξιοθαύμαστο Αστρονομικό Ρολόι (Prague Orloj), το αρχαιότερο ρολόι που είναι ακόμη σε λειτουργία.
Προσωπικά, ήταν το πρώτο μεγάλο διεθνή φεστιβάλ χορού που έχω παραστεί μέχρι σήμερα. Στο μπαράκι που έλαβε χώρα το φεστιβάλ υπήρχε ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος με χαμηλό φωτισμό και καταπληκτική μουσική. Η εκδήλωση άρχισε με τους χορευτές να δημιουργούν κύκλους (cyphers) και να χορεύουν ο καθένας με τη σειρά στο κέντρο του. Έπειτα, άρχισαν τα battles από τους διαγωνιζόμενους ερχόμενοι από όλα τα μέρη του κόσμου. Το θέαμα ήταν εκστατικό. Την προηγούμενη ημέρα, οι κριτές και άλλοι έμπειροι χορευτές του breaking πρόσφεραν σεμινάρια μοιράζοντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους με ενδιαφερόμενους χορευτές.
Οι Ντόπιοι.
Η επικοινωνία με τους ντόπιους μας δυσκόλεψε αρκετά αφού πολλοί δεν μιλούσαν Αγγλικά – και φυσικά εμείς δε μιλούσαμε Τσέχικα. Είναι αξιοπερίεργο που μία μεγάλη πρωτεύουσα όπως η Πράγα, με τόσους τουρίστες ολόχρονα, και τόσους αλλοδαπούς κατοίκους, δεν έχει καλή σχέση με τη διεθνή γλώσσα. Κουτσά στραβά καταφέραμε να συνεννοηθούμε με νοηματική και με τη βοήθεια του Google Translate.
Όσο όμορφη είναι η πόλη, τόσο άσχημοι είναι οι τρόποι των ντόπιων – μερικών από αυτούς. Κατά τη διάρκεια της μιας βδομάδας που μείναμε εκεί ήρθαμε σε επαφή με μερικούς από τους πιο αγενείς ανθρώπους που γνώρισα ποτέ. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν όταν καθίσαμε για φαγητό σ’ ένα μπαράκι δίπλα από το κτίριο που γινόταν το φεστιβάλ. Η σερβιτόρα που μας πήρε παραγγελία έμοιαζε να ήταν εξαντλημένη, σαν να βρισκόταν εκεί παρά τη θέλησή της και μας μιλούσε με ειρωνεία. Μας άφησε άφωνους η αγενή και εχθρική συμπεριφορά της. Φυσικά, δεν αφήσαμε tips.
Παρά την αφιλόξενη συμπεριφορά μερικών ντόπιων, ευτυχώς γνωρίσαμε και μερικούς φιλικούς ανθρώπους, οι οποίοι μας ενημέρωσαν και μας καθοδήγησαν πλήρως για τα τοπικά αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφτούμε. Τελικά μάλλον είναι στην τύχη για το ποιους από τους δύο τύπους ντόπιων θα συναντήσεις περισσότερο!
Money, money, money!
Στην Πράγα χρησιμοποιούν κυρίως το τοπικό τους νόμισμα, την Κορώνα Τσεχίας, αν και δέχονται Ευρώ σε μερικά καταστήματα. Εμείς δεν μπήκαμε στον κόπο να το ψάξουμε από πριν κι έτσι αλλάζαμε καθημερινά τα Ευρώ που είχαμε σε Κορώνα για τα έξοδά μας. Το συνάλλαγμα άλλαζε καθημερινά και στοχεύαμε για καλύτερες τιμές. Μια μέρα, καθώς γυρνούσαμε από τη βόλτα μας με το μετρό πήγαμε σε ένα καταστηματάκι μέσα στο σταθμό για να αλλάξουμε κάποια χρήματα. Αμέσως μετά που βγήκαμε από το κατάστημα, παρατηρήσαμε ότι οι Κορώνες που πήραμε πίσω ήταν πολύ χαμηλές σε σύγκριση με προηγούμενες φορές. Αυτό ήταν επειδή το κατάστημα μέσα στο σταθμό του μετρό χρέωνε ακριβότερα το συνάλλαγμα. Φυσικά, όταν παρακαλέσαμε τον υπάλληλο να ανατρέψει την συναλλαγή, αυτός αρνήθηκε, λέγοντάς μας ότι τα ποσά αναγράφονταν έξω από το κατάστημα και θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Παρά τις μικρές περιπέτειες, ή μάλλον χάρις σ’ αυτές, το ταξίδι μας στην Πράγα ήταν απολαυστικό και αξέχαστο. Η ομορφιά της πόλης είναι αναμφισβήτητη σε οποιαδήποτε εποχή και υπάρχουν αξιοθέατα και δραστηριότητες για όλα τα ενδιαφέροντα. Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα, συνιστούμε να την επισκεφτείτε ανεπιφύλακτα.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment